Közeleg az adóbefizetési határidő Nyíregyházán is!

A 2022. I. félévre esedékes adók törvényes befizetési határideje március 15., azonban ez idén is ünnepnap, ezért a határidő március 16-án éjfélkor jár le.

 

 

 

A Polgármesteri Hivatal Adóosztálya az elmúlt hetekben már kiküldte az „Adószámla Fizetési Értesítőket” minden adózónak, egyéni és társas vállalkozóknak, magánszemélyeknek.  A kiküldött 14.700 darab értesítő tartalmazza az adózó elmaradt tartozását és a 2022. I. félévre esedékes helyi adókat (építményadó, helyi iparűzési adóelőleg), valamint a 2021. előtti gépjárműadó tartozást és az esetleges késedelmi pótlékokat, bírságokat.

Az Elektronikus Önkormányzati Hivatali Portál (https://ohp-20.asp.lgov.hu) a nap 24 órájában biztosítja minden adózónknak az aktuális adóegyenlegek pontos és részletes lekérdezését és az elektronikus adófizetést, így az ügyfélkapuval, cégkapuval rendelkező adózók a portált használva is megnézhetik folyószámla egyenlegüket és ott bankkártyával is fizethetnek.

Emellett a Polgármesteri Hivatal Adóosztályának Ügyfélcentrumban lévő ügyfélszolgálatán személyesen is tájékozódhatnak az ügyfelek adófizetési kötelezettségükről, egyeztethetik folyószámlájukat. A magánszemélyek az értesítők mellé csekket is kaptak, azonban ha elhagyták vagy elrontották azt, új csekk is az ügyfélszolgálaton kérhető.

Az Adóosztály kéri az adózók együttműködését és a fizetési határidő betartását, mivel Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata feladatainak ellátása, a város fejlődése, működőképessége megőrzése és a járvány elleni védekezés, továbbá az Ukrajnában zajló harci cselekmények miatt kialakult humanitárius segítségnyújtás önkormányzati kiadásainak fedezése érdekében elengedhetetlenül fontos a beérkező adóbevétel. Az önkormányzat ezért már most is köszönetét fejezi ki, hogy az adók pontos teljesítésével a fentiekhez hozzájárulnak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a 2022. esedékességű gépjárműadót nem az önkormányzati adóhatóság, hanem a NAV szedi be!

dr. Kása Brigitta
aljegyző
hatósági főosztályvezető