A 'Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon' c.projekt nyírtassi megvalósítási helyszínének ünnepélyes átadása

A „Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon” című projekt nyírtassi megvalósítási helyszínének ünnepélyes átadására kerül sor 2022. március 9-én a „Hácár Hákodes Tass” Alapítvány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közreműködésével.

 

 

HELYSZÍN: Nyírtass, Bem út 22.

IDŐPONT: 2022. március 9., 15:00

 
A tervezett program:

▪       Köszöntő beszédet mond dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár, Jenei Erzsébet, Nyírtass polgármestere, dr. Kunos Péter a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója, Aron Schwartz a „Hácár Hákodes Tass” Alapítvány elnöke, Sebők Gina a „Hácár HákodesTass” Alapítvány kuratóriumi tagja

▪       Ünnepélyes szalagátvágás

Az 1.4 milliárd forint értékű „Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon” -című projekt célja egy olyan településeken átívelő komplex turisztikai termék létrehozása, amely biztosítja a magyar zsidó kulturális és történelmi örökség fenntartását és annak bemutatását. Emellett képes hozzájárulni olyan szolgáltatások kialakításához, amelyek hosszú távon is hatékonyan tudják növelni az adott település idegenforgalmát, további munkahelyet biztosítva az itt élők számára. A projekt megvalósítása remélhetően hozzájárul a térség társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.

 
A zarándokútvonal helyszínei: Miskolc, Sátoraljaújhely, Nagykálló, Nyírtass és Makó.

Nyírtasson a beruházás során a háború előtti zsidó közösség hagyományainak felélesztése érdekében egy új zarándokközpont valósult meg. A zarándokközpontban állandó vendégházat, konferenciaközpontot, rituális fürdőt, zsinagógát, kóser étkezőt és tanházat is kialakítottak az egykori tassi főrabbi sírja mellett.