Helyszíni bejárás a Széchenyi utca felújítási munkálatainál

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere május 20-án helyszíni bejáráson tekintette meg a Széchenyi utca felújítási munkálatait. A fejlesztés a TOP-6.1.5-16-NY1-2017-00002 azonosítószámú, „Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitást ösztönző közlekedésfejlesztés Nyíregyháza hat pontján” című pályázat keretében valósul meg.

 

 

A projekt részeként 2019-ig az alábbi útszakaszok újultak meg Nyíregyházán:

  • a Debreceni utca Kígyó utca és Nagykörút (Móricz Zs. u.) közötti szakasza,
  • a Vasvári Pál utca Északi körút - Stadion utca közötti szakasza,
  • a Vasvári Pál utca a Rákóczi utcától az Északi körútig,
  • a Rákóczi utca a Víz utca és az Északi körút - Mező utca kereszteződés között,
  • a Bethlen Gábor utca a Búza utcától a Bessenyei térig,
  • valamint a Blaha Lujza sétány.

A Széchényi utca felújításának bevonására a projektbe új műszaki tartalomként a maradványösszeg felhasználásával volt lehetőség.
A fejlesztés a Széchenyi utca a Szarvas u. és Nagykörút közötti szakaszát érinti, melynek során mintegy 785 méter hosszan újul meg az útburkolat, valamint 350 méter hosszan létesül bel-és csapadékvízvédelmi létesítmény.

Az érintett szakasz burkolatfelújításán kívül kiépítenek 4 db új autóbuszöblöt, megtörténik a hiányzó járdaszakaszok kiépítése, illetve akadálymentesítése. A gyalogosok részére kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, míg a kerékpárosok részére biztonságos kerékpáros
átvezetések épülnek. A kapubejárók meglévő burkolatát a szükséges helyeken elbontják, amelyek új aszfalt burkolatot kapnak.

A magasabb forgalombiztonság érdekében a Széchenyi - Szabolcs - Deák F. utca kereszteződésében, illetve a Zrínyi Ilona Gimnáziumot követő gyalogátkelőhelynél a folyópálya be lesz szűkítve, a gimnáziumi gyalogátkelőhelynél pedig SafeCross okos zebra létesül. A beruházás során megvalósul a parkolóhelyek és a zöldfelületek rekonstrukciója. A kivitelező a munkaterületet március 16-án vette át, a kivitelezés várható időtartama 7 hónap.

A kivitelezés várhatóan május végén eléri a 25%-os készültségi fokot.
A Széchenyi utca felújításának kivitelezési költsége bruttó 315 214 475 Ft.
A projekt 100 %-os támogatottság mellett valósul meg.