Nyíregyházán is csatlakozhatnak az érdeklődők a Botra fel! kampányhoz

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Hypertonia Társaság most együtt hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre mint népbetegségekre és a sport jótékony hatásaira: a Botra fel! kampányhoz május 28-án 24 magyar városban csatlakozhatnak az érdeklődők, hogy egy közös nordic walking sétán ismerkedhessenek meg ezzel a minden korosztály számára élvezetes mozgásformával.

 

 

Május 28-án ismét útnak indul az országos Botra fel! kampány, melyet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) indított el 2017-ben. Sajnos a koronavírus-járvány félbeszakította a sikerszériát, de idén 4. alkalommal újra több ezer mozogni vágyó csatlakozhat a kezdeményezéshez, melynek fő célja az, hogy felhívja a figyelmet az egészségünket fenyegető, gyakran diagnosztizálatlan népbetegségekre – amilyen a diabétesz és a magas vérnyomás is –, illetve arra, milyen fontos szerepet játszik a hatékony terápiában a rendszeres testmozgás. Mivel május a vérnyomásmérés hónapja, ezért 2022-ben ehhez a misszióhoz csatlakozott a magas vérnyomással kapcsolatos ismeretterjesztést is zászlajára tűző szakmai szervezet, a Magyar Hypertonia Társaság, így 11 megye összesen 24 városában, többek között a Budapesten, Gödöllőn, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Veszprémben, Szegeden, Tatabányán, Gödöllőn, vagy Szombathelyen (a teljes lista itt) lakók is részt vehetnek a közös nordic walking élménysétán.

Terjedő népbetegségek: fontos az edukáció és a rendszeres önellenőrzés

A kampány jelentőségéről szomorú statisztikák tanúskodnak: évről évre több magyart érint ugyanis a cukorbetegség és a magas vérnyomás, az előrejelzések pedig még sötétebb képet festenek a jövőről. A civilizációs kórok ugyanakkor gyakran egymással is összefüggésben állnak, és növelik a súlyosabb, szív- és érrendszeri-, idegrendszeri- vagy éppen vese- és látószervi betegségek megjelenésének kockázatát. Éppen ezért olyan fontos, hogy a diabétesszel, illetve hipertóniával küzdő betegek minél több információt kapjanak a tünetekről és a korai felismerés jelentőségéről, így mihamarabb hozzájuthassanak az életmentő szakorvosi kezeléshez. A betegségek szinten tartásának alapköveit a következetes terápia, a tudatos életmódváltás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és persze a rendszeres testmozgás jelentik – ez a Botra fel! mozgalom fő útravalója.

„Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a hipertóniával és egyébként a cukorbetegséggel is teljes életet lehet élni, ennek érdekében viszont be kell tartani a játékszabályokat. Ennek a fentieken túl fontos eleme az önellenőrzés, melyhez ma már szerencsére könnyen elérhető, és rendkívül pontos otthoni eszközök is rendelkezésre állnak. A május ráadásul a vérnyomásmérés nemzetközi hónapja is, így mindenkit arra bíztatunk, hogy mérje rendszeresen az értékeit, és ha problémát észlel, forduljon mihamarabb kezelőorvosához, hogy elkerülhesse a komolyabb következményeket” – hangsúlyozza Járai Zoltán professzor, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke. A mérés egyébként a Botra fel! akció helyszínein is fontos szerepet kap majd: a résztvevők vércukor- és vérnyomásértékeit a program előtt és után is megmérik majd a Hartmann-Rico Hungária Kft. és a 77 Elektronika Kft. otthoni használatra is elérhető eszközeivel, így világosan láthatóvá válnak a testmozgás pozitív élettani hatásai.

 

 

A mozgás gyógyszer, éljünk vele!

Május 28-án kicsiknek és nagyoknak, időseknek és fiataloknak is lehetőségük lesz kipróbálni a nordic walkingot országszerte, ezt pedig biztonságos és ellenőrzött körülmények között tehetik, hiszen a Botra fel! akció minden helyszínén szakképzett edzők segítenek a sétapálcák szakszerű használatában. A szervezők választása nem véletlenül esett a nordic walking-ra, hiszen egy hatékony, mégis kímélő és minden korosztály számára megfelelő mozgásformáról van szó. Kevesen tudják, hogy eredetileg közel 100 éve, a finn sífutók számára fejlesztették ki, hogy a szezonon kívül is edzhessenek, az utóbbi években viszont egyre többen fedezik fel maguknak ezt a sportot. A nordikozáshoz csupán két speciálisan kialakított sétabotra van szükség, amelyek leveszik a terhet a térdről és az alsó testrész ízületeiről, így könnyebbnek érezzük magunkat, és gondtalanul élvezhetjük a teljes testet igénybe vevő mozgást. A programon regisztrációval és anélkül is részt vehetnek a mozogni vágyók, a pontos helyszíneket és időpontokat pedig a Botra fel! hivatalos weboldalán találhatják meg.

„Ma már pontosan tudjuk, hogy az anyagcsere-betegségek kialakulásának okai között leggyakrabban az életmódunkat és káros szokásainkat kell keresni. A kalóriadús, hektikus táplálkozás, valamint a mozgásszegény mindennapok hozzájárulnak a népbetegségek megjelenéséhez, emellett viszont a diagnózist követő hatékony terápiában is kulcsszerepet játszanak. A Botra fel! akcióval egyrészt az a célunk, hogy minden érdeklődő megismerkedhessen egy könnyen elérhető, élvezetes mozgásformával, de valójában arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mindegy, milyen sportot választanunk magunknak, a lényeg, hogy mozduljunk meg” – mondja Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.