Gyereknap a felzárkózó településeken

Május utolsó napjai Magyarországon évtizedek óta a gyerekeké. Kicsiké-nagyoké egyaránt, mert a gyereknap róluk szól. Országszerte színes és izgalmas programokkal, játékokkal és sok-sok élménnyel várják ilyenkor a kicsiket és a fiatalokat, megtelnek a közösségi- és játszóterek, a sportpályák, a parkok.

 

 

A Felzárkózó települések program Magyarország legszegényebb falvaiban élőknek nyújt segítséget és támogatást egy jobb élethez. A program fókuszában a gyermekek állnak, az ország 118 településén húsz karitatív szervezet dolgozik együtt annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek is megkapják mindazt, ami a kiegyensúlyozott fejlődésükhöz szükséges, hogy minden nehézség ellenére ők is átélhessék a teljes, boldog gyermekkort.

A boldog gyermekkor egyik alapja pedig az önfeledt játék, ám a legszegényebb falvak nagy részében nincs már játszótér, sportpálya vagy erre megfelelő közösségi tér, sőt, olyan ember is egyre kevesebb akad, akitől megtanulhatnának „jól játszani” a gyerekek. A programban résztvevő szervezetek munkatársai ezért kiemelten fontosnak tartják a rendszeres játékos foglalkozásokat, hiszen sok helyen még a legalapvetőbb játékokkal, azok szabályaival sincsenek tisztában a gyerekek.

Gyereknapon a felzárkózó települések is hangosabbak voltak a megszokottaknál, hiszen nem maradt el az egész napos mulatság a legnehezebb helyzetben lévő falvakban sem. Ezek közül most a Nyírpilisen és Nyírkátán tartott rendezvényeket ajánljuk figyelmükbe:

- a Tutor Alapítvány Nyírpilis Jelenlét Pontján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat önkéntesei és munkatársai is aktívan részt vettek az egész napos programokban: kézműveskedés, ugrálóvár, csillám tetoválás, ügyességi- és labdás versenyek, közös élményfestés színesítette a napot. Az állomásokon a gyerekek menetlevéllel mentek végig, amelyet aztán beválthattak zsákbamacskára és vattacukorra, az élménydús napot pedig a helyi tűzoltók által gerjesztett habparty zárta.

- a nyírkátai gyereknapon a Máltai és a Baptista Szeretetszolgálat játszóbuszai, munkatársai és önkéntesei ugrálóvárral, kézműveskedéssel, íjászkodással, óriástársassal kötötték le egész nap a kilátogató közel 300 gyereket, valamint felléptek a Szimfónia Program növendékei, és itt sem maradhatott el a pecsétgyűjtés és a zsákbamacska sem.