Hőségriadót rendeltek el Nyíregyházán is

Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére ( így Nyíregyházára és megyénkre is) 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24:00 óráig.

 

 

Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával! Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri, hogy az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz.  A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Tanácsok hőségriasztás idejére!

Bárkinél előfordulhat, hogy a tartós meleg, a kánikula, vagy a nem megszokott hőség az emberi szervezetben jelzéseket ad, vagy egészségi panaszokat okoz. Főleg akkor kell ilyen szokásostól eltérő kellemetlenségekre, megbetegedéseket előre jelző tünetekre számolni, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, vagy/és nem figyelünk oda az időjárási szélsőségekre!

Alapvető tanácsok:

I. Lakását, tartózkodási helyét (zárt térben való tartózkodása esetén) tartsa hűvösen. Nappal sötétítsen, éjszaka szellőztessen. A meleget adó elektromos berendezéseket és meleget leadó fényforrásokat is kapcsolja ki. Ha tud, zuhanyozzon, fürödjön többször, langyos, hideg vízben. A hűtő borogatás is segíti a testhőmérséklet megfelelő szinten tartását.
II. Ha az utcára, közterületre kell mennie, tervezze meg, hogy merre megy, árnyékos útvonalon menjen, útközben akár órákra is iktasson be klimatizált helyiségeket, ahol pihenjen meg. Vigyen magával vizet! Feleslegesen ne induljon el, a halasztható feladatokat tegye át más időpontra.
III. Igyon megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg vizet, ásványvizet. A folyadékfogyasztás legyen állandó és nem szabad szomjúság okozta tünetekre várni! Az átlagos folyadékbevitel duplájára is szükség lehet ilyen időkben (felnőttek esetében akár
4-5 liter).
IV. Öltözzünk szellősen, világos és bő ruhákba, amelyek természetes alapúak legyenek!
V. Ne sétáltassunk a hőségben kisbabát, állatokat! Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, zárt térben.