Új nővérszálló épül Nyíregyházán

Megkezdődött az infektológia régi épületének bontása a Jósa András Oktatókórházban, amelynek helyén új, a mai kor igényeinek megfelelő nővérszálló épül.

 

 

A most bontásnak indult épület, amely a Belgyógyászati Tömbbe költözésükig, hosszú évtizedeken át a felnőtt és gyermek fertőző osztályoknak adott otthont, még a 60-as években épült. Az évek során számos szerkezeti eleme elavulttá vált, így felújítása nagyobb költségeket jelentett volna, mint egy új épület megvalósítása.

A régi infektológia lebontása előreláthatóan 45 napot vesz igénybe, ezt követően kezdődnek az új épület kivitelezési munkálatai, amelyek a tervek szerint 14 hónapig tartanak majd, így 2023 év végére már beköltözhetnének szakdolgozóink.
Az új, 3 szintből álló, 118 férőhelyes nővérszálló, földszint +2 emelet ráépítéssel, összesen 2100 négyzetméteren épül fel, 1,1 milliárd forintból.
A Jósa András Oktatókórháznak jelenleg egy nővérszállója van, 34 szobával és összesen 67 férőhellyel.

Az új épületben ezzel szemben 59 kétágyas, minigarzon típusú szoba várja majd a lakókat. A 25 négyzetméter körüli, egy légterű lakásokban étkezőkonyhákat, valamint beépített szekrényeket és WC-vel, zuhanyzóval ellátott vizesblokkokat is kialakítanak.
Intézményüknek 3200 szakdolgozója van, ebből 1800-an a Jósa András Oktatókórházban vesznek részt a gyógyító munkában.

Az új szálló nagy szükségletet pótol majd, hiszen a jelenlegi kapacitás nem teszi lehetővé a folyamatosan érkező elszállásolási igények maradéktalan kielégítését, így sok szakdolgozónak a városban kell albérletet keresnie.

 

Az új épület megoldást jelenthet ebben a tekintetben, és segíthet vonzóbbá tenni az intézményt, természetesen a meglévő szakdolgozók megtartása mellett is, hiszen kedvezményes áron, munkahelyük közvetlen közelében biztosít majd szállást a dolgozóknak. Az új lakóegységek átmeneti szállásul szolgálhatnak olyan szakdolgozók részére is, akik csak időszakosan, pl. helyettesítőként tartózkodnak az intézményben, vagy esetleg többnapos továbbképzésre érkeznek ide, és erre az időre szálláshelyet igényelnek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházat idén "Családbarát Kórház" díjjal tüntették ki a Magyar Kórházszövetség XXXIV. Kongresszusán. Ahogy a szakmai zsűri is kiemelte, az elismerés a betegek és hozzátartozóik minél emberibb kiszolgálása mellett a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtését, és a kórházi dolgozók jobb megbecsülését célzó intézkedéseket is díjazza, ezek egyike és egyik legjelentősebbike az új nővérszálló felépülése is.