53 milliárd forintos befektetés a nyíregyházi LEGO-nál

A nyíregyházi LEGO telephely 2014-ben kezdte meg működését 120 000 négyzetméteres termelési területtel, amelyet később 160 000 négyzetméterre növelt.  A most tető alá került, összesen 72 000 négyzetméternyi új létesítményeknek köszönhetően az üzem fröccsöntő kapacitása 50 százalékkal, csomagolási kapacitása pedig 25 százalékkal növekszik 2023-ra. A dán játékgyártó vállalat mintegy 53 milliárd forintos befektetésével legalább 250 új munkahelyet hoz létre a régióban a jelenlegi 3100 mellé.

 

 

A LEGO Csoporthazai gyára a világ öt LEGO gyárának egyike, amelyek három kontinensről látják el az ikonikus építőkockákkal a gyerekeket és felnőtteket szerte a világon. A most zajló beruházás során a nyíregyházi gyártóterület további 50 százalékkal növekszik, ahol a 386 új fröccsöntő gép mellettúj csomagoló sorok is helyet kapnak, valamint - többek között - manuális raktárt és adminisztrációs épületeket is kialakítanak. Az épületek váza mára elkészült, a belső terek kialakítása és a technológia telepítése elkezdődött.
 

„A LEGO kockákat úgy készítjük, hogy azok tartósak legyenek, és egy család akár több generációja számára is a játék élményét nyújtsák. Éppen ezért termékeinket a LEGO Csoport minden gyártóhelyén – így Nyíregyházán is –a legmodernebb technológiával készítjük és csomagoljuk, mindezt vállalatunk legszigorúbb biztonsági és minőségi követelményeinek megfelelve. Ebben fontos szerepet kapnak kiváló szakmai tudással rendelkező munkatársaink, akikkel Magyarországon is dolgozhatunk” – emelte ki a beruházás kapcsán Carsten Rasmussen, a LEGO Csoport operatív vezérigazgatója, majd hozzátette: „Termékeink minőségét és sikerét mi sem igazolja jobban, mint ennek a beruházásnak a szükségessége, hiszen világszinten egyre nagyobb a kereslet a LEGO termékek iránt.”

 

 

 

A LEGO Csoport törekszik arra, hogy gyártóegységei a legnagyobb felvevőpiacokhoz közel működjenek.Ezzel nemcsak a fogyasztói igényekhez tud gyorsan alkalmazkodni, hanem egyik legfontosabb stratégiai elvének, a fenntarthatósági céloknak is eleget tesz, hiszen lecsökkenti a termékek szállításának távolságát, ezáltal hozzájárul a szállítással járó szén-dioxid-kibocsátás visszaszorításához.

 

 

A fenntarthatósági vállalások a gyártás folyamatában is megjelennek:a LEGO Csoport célul tűzte ki, hogy 2032-re 37%-kal csökkenti gyártórészlegeinek szén-dioxid-kibocsátását annak érdekében, hogy csökkentse a klímaváltozás negatív hatásait. Ennek jegyében a cég nyíregyházi gyára mellé nagyméretű napelemparkot telepített.A megújuló energia mellett a termékek esetében és a csomagolásnál is cél a fenntartható alapanyagokra való átállás. A jelenlegi tervek szerint a dobozokban található műanyag csomagolás helyett 2025-ig papírzacskóra áll át a vállalat - hangzott el a mai ünnepségen.

 

 

A LEGO Csoport számára a környezeti fenntarthatóság mellett a másik kiemelten fontos terület a társadalmi érzékenység, a környezetében élő emberekre való odafigyelés. „A régió egyik legnagyobb munkaadójaként büszkék vagyunk és további nagy hangsúlyt fektetünk a barátságos, nyitott és befogadó vállalati kultúránkra. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy 2022-ben a Randstad kutatásán minket választottak az Év legvonzóbb munkaadójának Magyarországon” – mondja büszkén Chresten Bruun alelnök, a nyíregyházi LEGO gyár igazgatója.

 

 

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester szerint a mostani fejlesztésnek is az az üzenete, hogy a Lego jól érzi magát a szabolcsi megyeszékhelyen. Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztossal, dr. Szabó Tündével együtt örülnek, hogy a cég itt építi a jövőt és teremt munkahelyeket. A város első embere szerint a munkaerővel ahogy korábban, ezentúl sem lesz problémája a cégóriásnak.