Gyönyörű, egyenletes makettfestés speciális eszközökkel

A kreatív hobbik során a makett-, illetve figurafestők körében afféle nélkülözhetetlen eszközöknek számítanak az airbrush kiegészítők. A festékszórós mód ugyanis lehetőséget kínál a vékonyabb rétegben történő festékfelvitelre, a még ütősebb színátmenetek létrehozására. Ami például ecsettel aligha lenne lehetséges.

 

 

Az airbrush kiegészítők jelentősége

 

A tökéletes, kifogástalan végeredményhez alapvető, hogy rendelkezzünk a szükséges eszközökkel, felszerelésekkel. Esetenként azonban indokolttá válhat egy-egy alkatrész cseréje, pótlása, szerencsére a Modellfutár airbrush kiegészítők termékkörében bőséges kínálatból szemezgethetünk. Például elérhetünk különféle szóróberendezésekhez való kiegészítőket, kellékeket.

Szintén hasznos egy festőkabin is, amely jó szolgálatot tehet, hogy megóvjuk környezetünket, és kizárólag a festésre koncentrálhassunk.

A festékszóró pisztolyokkal elképesztő hatásokat hozhatunk létre, melyek hagyományos ecsetes felvitellel talán csak a kiváltságosoknak sikerülhet. Ráadásul gyorsan dolgozhatunk, egységesebb, egyenletesebb végeredmény mellett.

A speciális porlasztásos technika egyértelműen gördülékenyebbé teszi az alapvető lépéseket, azonban némi gyakorlatot igényel. Nem kell azonban megijedni tőle, hiszen viszonylag hamar rá lehet érezni a technikájára.

 

Hogyan fessünk profiként?

 

A legszebb eredményhez kétségtelen, hogy tapasztalat és rutin szükséges, de könnyen belerázódhatunk, ha például háztartási cikkek flakonjain gyakorlunk. Így nem a gondosan megalkotott makettünk lesz a kísérleti alany, hanem egy tejfölöspohár.

Az ecsetes móddal ellentétben a festékszóró pisztolyok nem érintik a makettet, vagyis meg kell tanulnunk éppen a megfelelő távolságban és szögben alkalmazni a készüléket. A sokféle kiegészítő azonban nagymértékben megkönnyíti a munkát.

Stencil használatával például speciális mintákat vihetünk fel a példányra anélkül, hogy a meglévő sérülne. Friskettel pedig letakarhatjuk az aprólékosan elkészített részeket, ezáltal nem kell attól tartanunk, hogy belenyúlnánk vagy átszíneznénk véletlenül.

 

 

Praktikus kiegészítők a még szebb eredményért

 

Nagy hasznát vehetjük egy festékszóró tartónak, amely a kompresszorra rögzíthető és két airbrush festékszórót is befoghatunk általa.

A fentebb említett kabin szintén lényeges elem a gondtalan, biztonságos és szennyeződésmentes alkotáshoz. Ezzel megvédhetjük bútorainkat, biztosak lehetünk benne, hogy nem lesznek mindenütt festékpacák, apró foltok.

Célszerű már a munka megkezdése előtt egy optimális dolgozósarkot létrehozni, amelyben a fontosabb eszközök és felszerelések is helyet kapnak. Így bármire lesz szükségünk az egyes folyamatok során, egyből a kezünk ügyébe kerül.