A nagy klasszikusok évadával várja nézőit a Móricz Zsigmond Színház

Érkezik Don Juan, lesz Macskajáték, visszatérnek az Anconai szerelmesek

Ismét rendhagyó évadot tudhat maga mögött a nyíregyházi teátrum társulata. A nagyszínpad és a Krúdy Kamara két hónapos, kényszerű téli bezárása idején a Művész Stúdióban folytatták próbáikat, kamaradarabokkal, zenés produkciókkal várták nézőiket.

 

 

A Teátrum évadzárója idén is a társulat tagjai, vendégművészei, a Színház kiemelt támogatói és a sajtó jelenlétében zajlott. Kirják Róbert igazgató évadértékelő beszédében elmondta, eladott bérleteik száma 15 183 darab volt, mely az előző évadhoz képest 24 százalékkal növekedett. A nézők a Színház két hónapos téli bezárása ellenére 74 ezren látogattak el előadásaikra. Az évad legnépszerűbb előadása a Ma este megbukunk lett.  Dr. Kovács Ferenc köszöntőjében hangsúlyozta, nagyon nehéz 3 év áll a Színház mögött, gratulált a társulatnak, és megköszönte a kimagaslóan értékes és népszerű produkciókat, amelyekkel a nézőket szórakoztatták az elmúlt évadban.

 „Szeretnék köszönetet mondani Nézőinknek, amiért továbbra is hűségesen kitartanak mellettünk. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem mindig könnyű, hiszen teátrumunk, csakúgy, mint más színházak is országszerte, rendkívüli nehézségekkel küzd. Boldoggá és büszkévé tesz, mikor ilyen helyzetben is tapasztalhatom, hogy népszerű előadásainkat telt házzal, ovációtól, tapsvihartól kísérve fogadja a közönség. Ezek az élmények erősítenek továbbra is abban, minden erőfeszítést megér az, hogy a Móricz Zsigmond Színház folyamatosan alkalmazkodva a körülményekhez, töretlenül teljesítse misszióját, alkossa meg szórakoztató, vagy éppen lélekemelő előadásait, s mindenekelőtt az Önök számára szerezzen jó és emlékezetes élményeket. Idén is ezen leszünk. 2023/2024-es évadunkat igyekeztünk minél inkább úgy összeállítani, hogy aki esténként eljön hozzánk, az maga mögött hagyva a világ bajait, vagy hétköznapi gondjait, a színház varázslatos világa által elbűvölve, megindító pillanatokkal és sok nevetéssel élje át, hogy megéri Nyíregyházán színházba járni” - folytatta az évadzárót a teátrum igazgatója.

Nagy klasszikusok, filmadaptációk, visszatérő rendezők

A 2023/24-as évad első nagyszínpadi bemutatója a Delila, melynek Mohácsi János rendezésében július 1-én szombaton a Rózsakert Szabadtéri Színpadon tartják az előbemutatóját. Igazi kuriózumnak ígérkezik a nagyszínpad második előadása, az Életrevalók, két, világból kitaszított férfi barátságának igaz története, melyből 2011-ben készült a híres francia filmadaptáció. A szórakoztató és érzékeny történet ezúttal Szabó Máté rendezésében lesz látható. Decemberben a bohózat francia mesterének, Feydeau-nak a remekműve, a Bolha a fülbe érkezik. A humor és megtévesztés nagyszerű alkotását a Nyíregyházán már több sikert is jegyző Mészáros Tibor állítja színpadra. A világ leghíresebb csábítójának, Don Juan-nak a történetét, a színház művészeti vezetője, Horváth Illés rendezi és februárban kerül a nézők elé. A Társulat nagyszerű művészei mellett a televízió után már a nyíregyházi deszkákon is láthatja Klem Viktort a közönség, ezúttal Don Juan szerepében. Közkívánatra visszatér az Anconai szerelmesek, ezúttal a Rózsakert Szabadtéri Színpadra új feldolgozásban, Keszég László rendezésében. A Krúdy Kamara első bemutatója Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatásával indul Keresztes Attila rendezésében. A Családi játszmák alkotást Göttinger Pál neve fémjelzi, aki korábban a Bob herceg és a Tengeren előadásokat vitte színre nagy sikerrel. Örkény István egyik legismertebb színpadi remekét, a Macskajátékot, mely egyben a Színház színművésznőinek igazi jutalomfeladata is lesz, Verebes István rendezi. Pedro Almodóvar első igazán nagy közönség- és szakmai sikert arató filmje alapján készül a Nők az idegösszeomlás szélén musical, mely ezt a sokszínű női- és embermesét dolgozza fel csodálatos, dinamikus zenével, a korábbi évadban a Teljesen idegenek előadást rendező Tárnoki Márkkal. A Variációk egy rablásra két színész egy korokon és műfajokon átívelő, rekeszizmokat nem kímélő, fiatalos előadása, melyet a Szindbád Rendezvényteremben mutatnak be.

Az évadzáró ünnepségen megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Bárány Frigyesről, a nyíregyházi társulat alapító és örökös tagjáról, tiszteletére a Művész Stúdiónak a következő évadtól a Bárány Frigyes Stúdió nevet adták. Itt állítja színpadra az ovis bérlet első előadásában Bogyó és Babóca szívmelengető történetét Blaskó Borbála, a Hét tenger meséjét pedig Sediánszky Nóra.

A nagyszínpadon Pinokkió, illetve A szépség és a szörnyeteg történeteit láthatják a gyerekek Peller Károly és Halasi Dániel rendezésében” - mondta Kirják Róbert.

Június 16-tól már elérhetőek a színházbérletek

A bérletmegújítást és -értékesítést 2023. június 16-án kezdik a Színház Jegyirodájában, valamint online: a moriczszinhaz.hu oldalon. A régi bérletesek 2023. július 17-ig jelentkezhetnek megújításra. A jegy- és bérletárak a megnövekedett költségek miatt átlagosan tizenöt százalékkal emelkednek. Mint pár éve már, idén is elérhetőek a VIP bérletek, valamint a kombinált bérletekre 10 % kedvezményt biztosít a teátrum.

Díjak, elismerések

A szokásokhoz híven idén is kiosztották a legfontosabb elismeréseket jelentő díjakat. Nyíregyháza Város Nívó-díját Illyés Ákos színművész vehette át, valamint a Kelet színésze is ő lett. Tar Dániel kapta a kollegák szavazata alapján a Móricz-díjat. Az Arany Kalapács-díjat Sárközi István ügyelő érdemelte meg, az Aranyceruza-díjat Fülöp Angéla, rendezőasszisztens. A Lipót-díjat Jenei Judit, Tary Patrícia és Kiss Eszter Júlia nyerte el. A Pro Teátrum-díj tulajdonosa Gulyás Attila, a Hátsó Színpad Alapítvány díjé pedig Kovács Katalin súgó és Fülöp Angéla rendezőasszisztens. Az évad nézője 2022/23-ban: Oroszné Herczeg Anna.