Nyíregyházi Folkhét és Augusztus 20-i ünnepség

2021. után idén immár másodjára rendezik meg a Nyíregyházi Folkfélhetet, amit a szokásos, nemzetközi néptáncfesztivál idejében, de rövidebben és elsősorban a hazai előadókra gondolva szervez meg a Nyírség Táncegyüttes augusztus 18–20. között. A népi kultúra szerelmeseire felejthetetlen élmények várnak, benne különleges táncos megmozdulásokkal és igazi zenei csemegékkel.

 

 

PROGRAMOK:
(2023. AUGUSZTUS 18-20.)

AUGUSZTUS 18. (péntek) – KOSSUTH TÉR nagyszínpad
19.30 – 21.30 Nyíregyházi táncegyüttesek gálaműsora
Fellépnek:

  • Nyírség Táncegyüttes
  • Szabolcs Néptáncegyüttes
  • Tánctanoda
  • Lókötő-Topogó-Ispiláng
  • Szatmár Táncegyüttes
  • Perdülő Néptánccsoport

A Gálaműsort megnyitja: Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere
A Nyíregyházán működő nagy, néptáncos műhelyek és meghívott vendégeik közös, fesztiválnyitó gálaműsora a város főterén felállított színpadon tekinthető majd meg. Közreműködik a Nyírség, a Szabolcs, a Tánctanoda, a Nyírség UP Lókötő-Topogó-Ispiláng, a Perdülő és a mátészalkai Szatmár Táncegyüttes. Az együttesek számára a zenei kíséretet az elmúlt évekhez hasonlóan a Szikes Zenekar biztosítja.
A hazai együttesek összekapaszkodása, összefogása, folyamatos szakmai alkotói és előadói tevékenysége egyre erősödik. Ez látható majd a gálaműsor keretében is, melyben a különböző életkorú csoportok sok-sok táncanyagból készült koreográfiát mutatnak be, rengeteg feldolgozási módot és formát használva.

AUGUSZTUS 19. (szombat) – VMKK Színházterme
19.00 – 20.30 HÉTTORONY (Makovecz Imre emlékére) a Duna Művészegyüttes előadása

 

„...a Héttorony mélyében fekszik a mérhetetlen kincs, melynek a Barát az őre; bizonyos éjeken látni őt völgyeket áthágó lépéssel, fejével a holdig felérve járni, s a kincshöz vivő kulcsokat kinálgatni… Ezen kincs magába foglalja mind azt, mi az isteni magyarföldön csak
lelhető: aranyfákat, gyümölcsöt, szöllőgerezdeket, mindennemű állatot, bor helyett, iható folyékony aranyat, arany tyúkokat, hasonló tojást költve, arany köveket..." – Ipolyi Arnold A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. A Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyainak ölelésében. E kincsek között tartjuk számon Makovecz Imre életművét is. Nem véletlen, hogy a 2002 óta megrendezésre kerülő, Makovecz épületeiben zajló építészeti és világzenei fesztivál is a Héttorony nevet viseli. A Duna Művészegyüttes Héttorony című táncszínházi előadása arra vállalkozik, hogy a Mester gondolkodásmódját, műveinek komplexitását a tánc nyelvén fogalmazza meg.

 

AUGUSZTUS 20. (vasárnap) – KOSSUTH TÉR
ÁLLAMALAPÍTÓ SZENT ISTVÁN ÜNNEPE

18.00 ÜNNEPI PROGRAM:

  • Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármesterének ünnepi köszöntője
  • Új kenyér szentelése a történelmi egyházak részvételével
  • Kitüntetések átadása
  • Közreműködik a Háromszék Táncegyüttes

19.30 LAKATOS MÓNIKA FolkTrió koncertje
21.00 BÜRKÖS ZENEKAR koncertje
22.00 TŰZIJÁTÉK

 

RÓZSAKERT SZABADTÉRI SZÍNPAD
20.00 HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES (ERDÉLY, CSÍKSZEREDA, SEPSISZENTGYÖRGY) HAZÁTÓL – HAZÁIG című FOLKLÓR GÁLAMŰSORA
„Nagy vállalás ez. Elhagyjuk a megszokott erdélyi tájakat, melynek hegyei és síkságai között otthonosan mozgunk. Kilépünk abból a régióból, melynek kultúrája kisgyermekkorunk óta részét képezi az életünknek és már-már anyanyelvi szinten beszéljünk. Elindulunk nyugat felé, és egy mélyet merítünk az ottani parasztok világából, mely bár ugyanannak a szellemi kultúrának a része, mégis megannyi más és más értékeket rejt. Tesszük mindezt olyan nagy elhivatottsággal, mint akár a bukovinai vagy viski székelyek előttünk. Egyaránt találkozunk majd régre visszanyúló ősi elemekkel és új divathullámok polgárosult hagyományaival, de mindeközben lesz alkalmunk megmutatni azt is, amit otthonról hoztunk.”