Kékcsei dohányrazzia

Százmilliós illegális „dohánymanufaktúrára” csaptak le a hatóságok október 26-án Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei a pénzügyi nyomozókkal és a rendőrséggel közösen több ingatlant is átvizsgáltak.

 

 

Az egyenruhások az előzetes bűnügyi információk alapján két kékcsei ingatlanon, 843 kilogramm fogyasztási dohányt, közel harminc kiló dohánylevelet és a feldolgozáshoz szükséges gépeket is találtak. Az ingatlanok melléképületében gyártotta és fekete zsákokba halmozta fel a feldolgozott dohányt egy 45 éves asszony, amihez a szomszédok melléképületeiben is helyet kért azzal a legendával, hogy krumpli tárolására kellene neki. A Bevetési Igazgatóság állományában lévő Koda nevű, területkutató, szolgálati kutya szimatának köszönhetően került elő az épületekből az illegális alapanyag. A nő azt mondta, hogy a dohányleveleket a közeli dohányföldekről „összegyűjtögette”, tárolta és feldolgozás után kínálta eladásra.

 

Az ellenőrzések legfőbb célja a dohányipari jogsértések visszaszorítása, ezért a kontroll folyamatos a termelők és az „illegális gyűjtögetők” felett. A betakarítások kezdetétől egészen a folyamat végéig kiemelt szerepet kap a dohánylevelek feketepiacra jutásának megakadályozása.

 

A NAV munkatársai a több mint 110 millió forint értékű dohányalapanyagot lefoglalták, ami csaknem kilencvenezer doboz cigaretta megtöltésére elegendőek. Az elkövetőnek jövedéki törvénysértés mellett költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt is felelnie kell.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy dohánytermék csak a NAV által nyilvántartásba vett, regisztrációra kötelezettek között értékesíthető és adható közvetlenül. Dohánylevél „napszámos” munkavégzés ellenértékeként sem adható át az idényjellegű munkát végző munkavállalónak.

 

Koda beszerzéséhez az Európai Unió CCEI programja nyújtott pénzügyi támogatást.