A vasutas szakszervezetek aláírták a bérmegállapodást

17 százalékkal, de legalább 70 ezer forinttal keresnek többet a vasutasok januártól visszamenőleg - közölte a Vasutasok Szakszervezete, miután ma délelőtt aláírták a 2024 - 2026-os bérmegállapodást.

 

 

A körülményekhez képest a lehető legjobb bérmegállapodás született 2024 -2026-ra a MÁV-Volán-csoportnál – közölte Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete elnöke. Az egyezség alapján idén januártól 600 ezer forintos alapbér határig 17 százalékkal - de legalább 70 ezer forinttal – , 600 ezer forintos alapbér felett egységesen 102 ezer forinttal kapnak többet a vasutasok. 2025-ben legalább 6,7, míg 2026-ban legalább 4,7 százalékkal nőnek az alapbérek. A megállapodásba foglalt 2025-ös és 2026-os béremelési mértéket a jelenleg ismert előrejelzések alapozzák meg - magyarázta az elnök.

Meleg János kiemelkedően jó és egyedülálló eredménynek tartja azt a kitételt, miszerint amennyiben 2025-ben és 2026-ban az infláció az előrejelzettnél mégis magasabb lesz, akkor az adott év végén a munkáltató köteles a különbözetnek megfelelő alanyi jogú béremelést végrehajtani az egész évre.

A megállapodás értelmében a munkavállalók továbbra is hozzájutnak a tavaszi alanyi jogú SZÉP-kártya kerethez és az év végi lojalitási összeghez.  Ezek mellett változatlanul jár mindenkinek az önkéntes egészségpénztári tagdíj-kiegészítés, az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjtámogatás, valamint a szolgálati idő elismeréseként számolt kifizetés  - magyarázta Meleg János.

A munkáltató vállalta, hogy a MÁV-VOLÁN-csoport most kezdődő átszervezése folyamatában, 2026. december 31-ig a vállalatcsoport cégeinek kollektív szerződéseit nem mondja fel.