Helyi gazdaságfejlesztés Beszterecen

Beszterec Község Önkormányzata a Terület és Településfejlesztési Operatív Program Plusz Irányító Hatósága által a Helyi Gazdaságfejlesztés Program elnevezésű pályázati konstrukcióban 227,16 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert.

 

 

A pályázati felhívásra Beszterec Község Önkormányzata 2022.09.15-én nyújtotta be támogatási igényét. A megvalósítás 2025.09.30-án fejeződik be. A projekt azonosítószáma TOP_PLUSZ-1.1.1-21-SB1-2022-00017.

Az önkormányzat célja, hogy Beszterec Községben a műszaki tervek alapján egy piac kerüljön létrehozásra, amely a helyi gazdaságfejlesztést kívánja elősegíteni, illetve támogatni a térségben élőket. Azért van szükség erre a kezdeményezésre, ugyanis a település nem rendelkezik egy helyi piaccal, amely kiszolgálja az ott élők igényeit, illetve az sem egy elhanyagolható szempont, hogy fejlesztené a helyi gazdaságot, illetve turisztikai oldalról vonzóbbá tenné a térséget. A projekt hozzájárul a munkahelyteremtéshez, ugyanis munkahelyet biztosít a helyi kereskedők és termelők számára és hosszútávon tudja foglalkoztatni őket, amely gazdasági szempontból megtérülő befektetés lesz a község számára. A kialakított piac a helyi közösségi élet színterévé is válhat észrevétlenül beépülve az emberek hétköznapjaiba. A helyi önkormányzat a felelős a létesítmény üzemeltetéséért, illetve a hely gördülékeny, rendeltetésszerű működését pedig a helyi kereskedők és a lakosság kereslet-kínálaton alapuló kapcsolata biztosítja. Pénzügyi szempontból a fejlesztés mindenképpen megtérülő lesz, ugyanis eddig a helyi lakosság a környező településekre ment, ha piaci termékeket szeretett volna vásárolni. Összességében a projekt célul tűzte ki, hogy a helyi térséget fejlessze gazdasági szempontból, illetve, hogy az ott élők számára jobb életkörülményeket teremtsen.

A projekt 227,16 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével jöhet létre.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.