A magyar-román-ukrán hármashatárnál csapott le a NAV

Százmilliót meghaladó bevételkiesést okozó, több mint gátlástalanul tevékenykedő cigarettacsempészeket fogtak el a NAV pénzügyi nyomozói és kommandósai. A magyar-román-ukrán hármashatárnál tevékenykedő kvartett profi eszközöket használva, szervezetten törekedett az illegális haszon maximalizálására.

 

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának gyanúsítása szerint a bűnbanda mintegy 50 000 doboznyi, ismeretlenek által a zöldhatáron keresztül, az ország területére bejuttatott adózatlan cigarettát megszerezte és depókba szállította, majd értékesítette.

Szó nem lehetett arról, hogy véletlenül találtak volna rá a természetben barangolva a dohánygyártmányra: éjjellátó készülékekkel és adóvevőkkel szerelkeztek fel, dohányáruval tömött járműveik szabad útját esetenként – bérelt – felvezető gépkocsikkal biztosították.

Az elkövetők többsége, és összességében a társaság magatartása is agresszívnak tekinthető; nem egyszer fordult elő, hogy autóikkal az ellenőrzési pontokon megállás nélkül hajtottak át, veszélyeztetve a munkájukat végző, vagy végezni próbáló hatósági személyeket. Agresszivitásukra tekintettel, az intézkedés biztonsága érdekében a MERKUR bevetési egység lecsapott rájuk a hajnali rajtaütéskor, esélyt sem adva az ellenállásra. A kiterjesztett akcióban összesen 69 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr vett részt, ők több helyszínen tartottak kutatásokat. Az intézkedéssorozat aprólékosan átvilágította a törvénytelen tevékenység résztvevőit: az adózatlan cigarettát beszerző, annak szállítását és tárolását végző kulcsszereplőket, egészen a vevőig. A cigarettacsempészek személyi körének azonosítása érdekében, még folyamatban van a nyomozás.    

A nagyjából félszázezer doboz cigaretta megszerzése, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettnek minősül, a társaság vezető tagjaira ezért fejenként akár 10 év szabadságvesztés is várhat. A pénzügyi nyomozók az ügyben négy személyt hallgattak ki gyanúsítottként, a Nyíregyházi Járásbíróság döntése értelmében közülük ketten letartóztatásban várják az eljárás befejezését.