Március 15-i megemlékezések Nyíregyházán

2024. március 15-e környékén többféle ünnepi műsor közül választhatnak azok, akik szeretnék megemlékezni az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóját, egészen március 14-től 17-ig.

 

 

Nyíregyházán az idei programsorozat a „Magyarország édes hazám!” elnevezést kapta. A  látványos ünnepi műsor a március 14-én veszi kezdetét koszorúzásokkal, méghozzá öt helyszínen.

Március idusán pedig a Kossuth téren várják az ünneplő tömeget, ahol beszédet mond a város polgármestere dr. Kovács Ferenc.
 

Emellett a Nyíregyházi Egyetem vezetősége is tisztelettel meghív mindenkit az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója tiszteletére rendezendő MÁRCIUS 15-ei ÜNNEPSÉGÉRE.

Az ünnepség időpontja: 2024. március 14-e (csütörtök) 10:00 óra

Helye: Nyíregyházi Egyetem, B épület, Nagyelőadó.

 

 

Az eseményen ünnepi beszédet mond: Kozma Kinga, osztatlan történelem és állampolgári ismeretek tanára szakos hallgató.
„Arra születtünk...” című ünnepi műsorukat előadják a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 7.b osztályos tanulói.
Felkészítő és szervező tanárok: Molnár Ildikó, Molnár Júlia, Miskolczi Mária.
Ezt követően törzsgárdaoklevelek átadására kerül sor, melyet Dr. Szabó György, az egyetem rektora nyújt át a jubiláló kollégáknak.

 

 

2024. március 15-én a Sóstói Múzeumfalu nyitórendezvényére várják régi és új látogatóinkat, de egészen 17-ig  "forradalmi hétvége" lesz a sóstói skanzenben. A 9.00 órai kapunyitást követően 9.30 órakor a Kisvárdai Huszár Bandérium és Történelmi Hagyományőrző Egyesület lovas felvonulása fogadja a kedves látogatókat. A jóvágású huszárok egész nap vendégeink lesznek, akik Koszta Zoltán vezetésével, tüzérekkel, ágyúval, málhás szekerekkel interaktív huszártáborban mutatják be a nemes könnyűlovasok életét, mindennapjait. 10.00 órakor a Kalamajka Bábszínház előadása szórakoztatja a nézőket a faluközpontban. Ezt követően, 11.00 órától a pitykegombok szerteágazó sokszínűségét mutatja be Barsi Csaba, a Magyar pitykegombok a parasztviseleteken című előadásában. Az előadó erre a napra Pitykék Pompás Parádéja címmel pitykés divatbemutatót is szervezett 14.00 órai kezdettel, ahol a pitykék a színpadon, szebbnél szebb hagyományos öltözeteken mutatkoznak be viselőik által. 12.00 órakor a Görbeszék Társulat műsora látható a színpadon, amely az 1948 – 1949-es forradalom és szabadságharc emlékét méltatja. 13.00 órai kezdettel, a jó magyar virtus mutatkozik meg a Szabolcs Néptáncegyüttes segítségével, akik a táncos bemutató után táncházba invitálják az érdeklődőket. Természetesen a katonai toborzás legfontosabb része, az igazi magyar verbunk is elleshető, netán kipróbálható a táncházban. 15.00 órakor a kisvárdai huszárok lovas ügyességi bemutatót tartanak, később pedig 15.30 órakor egyenruhamustrával és huszáros ügyességi feladatokkal várják a látogatókat a faluközpontba a Huszár Bandérium tagjai.

A Skanzen Moziban „a Petőfi, a szerelmes utazó- valós és képzeletbeli utazás Petőfi Sándor nyomán” címmel, 4 részes dokumentumfilm várja az érdeklődőket. Ennek a filmnek a különlegessége, hogy a Sóstói Múzeumfalu több filmkockában is feltűnik. Megtiszteltetés volt vendégül látni a stábot, valamint az alkotókat és szereplőket egyaránt.

A falusi vásár, az ételkóstoló, a kosaras körhinta vagy a népi játszóudvar ebben az esztendőben is elmaradhatatlan elemei programjainknak. A térképes kincskereső játékunk és a kézműves foglalkozásaink amolyan forradalmi lelkülettel várják a látogatókat.
A tarcali Ösvény Projekt kávézó segítségével megidézzük a Pilvax Kávéházat, ennek kapcsán pedig a délelőtti órákban 11.30 órakor a kávékultúra forradalmi vonatkozásaira is fény derül az Ösvény Projekt jóvoltából.
A programok végeztével a Múzeumfalu 17.00 órakor zárja kapuit.
A nemzeti ünnep alakalmából a belépés díjtalan.

 

 

A márciusi 15-ei nemzeti ünnephez kapcsolódva, március 16-án szombaton és március 17-én vasárnap is várjuk „forradalmi lelkületű” látogatóinkat. A nemzeti ünnephez a hétvégén két időponthoz kötött programelemmel kapcsolódunk. Mindkét napon 10.30 órakor a Kalamajka Bábszínház mutatkozik be a mélyen tisztelt publikum előtt, 11.30 órai kezdettel pedig a Szabolcs Néptáncegyüttes bemutatója és táncháza várja látogatóinkat a faluközpontban. Egész nap kipróbálható a kosaras körhinta és a népi játszóudvar, de lesz még ételkóstoló, kincskereső térképes játék és kézműves foglalkozás is!

Szombaton és vasárnap a felnőttek 2000 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 1000 Ft/fő áron válthatnak kedvezményes belépőjegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.