Tapasztalatszerzés a Startnál

STARTA hét elején hazánkba látogatott Bukarestből a Szomatikus Betegek Országos Egyesületének küldöttsége, hogy tanulmányozzák a Magyarországi Rehabilitációs foglalkoztatást.

 

 

Első útjuk Nyíregyházára, a Start rehabilitációs Nonprofit Kft.-hez vezetett. Itt fogadta a román delegációt dr. Hegedűs Lajos a Mozgássérült Egyesületek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke és a házigazda Balogh Zoltán vezérigazgató.

A külföldi szakemberek megismerkedtek a Start tevékenységével, a fogyatékkal élő emberek által előállított termékekkel, munkakörülményekkel, egészségügyi szolgáltatásokkal, és nem utolsó sorban Start által működtetett Speciális Iskolával, a nappali és felnőttképzéssel, ami Start tevékenységéhez igazodik.

Cozena Mária a romániai egyesület elnöke elmondta: 20 éve tevékenykednek, ám ilyen kiváló eredményeket nem tudnak felmutatni, mint ahogy Nyíregyházán is látták, hallották.

–Náluk még számos dolog e téren gyerekcipőkbe jár, többek között az, hogy az állam nem igazán vette kézbe a fogyatékkal élő emberek sorsát–, hangsúlyozta.

–Most egy Európai Uniós projekten dolgozunk, melyben az egyik partner a MEOSZ. Az 5 millió eurós program célja felmérni a fogyatékos emberek képességeit, és annak ismeretében mintegy 200 hátránnyal, fogyatékossággal élő embert szeretnének 10 szakmában kiképezni, majd foglalkoztatni, Ehhez szeretünk most nagyszerű tapasztalatokat Nyíregyházán–, fűzte hozzá a delegáció vezetője.