Teltház előtt léptek színpadra az "MBCS" gyerekek Nyíregyházán

 A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül Pregitzer Fruzsina Varázsolok című, valóban varázslatos előadása nyitotta a teltházas, Down Egyesület által szervezett „Mindenkinek becsengettek!” gálát a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban a Fogyatékkal Élők Világnapján.

 

 

 

 Miután minden gyermek és felnőtt belépett a Varázs-világba, és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Kisari Károly, a Down Egyesült elnöke megnyitotta a rendezvényt, következtek a programban résztvevő óvodás és iskolás gyermekek előadásai, akik hónapokon át befogadott, fogyatékkal élő társukkal léptek színpadra, és akiket Bocskai Magda kalauzolt végig a fergeteges délelőttön.

A magyar gyermekek után az ungvári óvodások kedveskedtek a „Mindenkinek becsengettek!”  programon belül készített műsoraikkal, Czakó Éva Lilla ördögbotozással kápráztatta le a közönséget, majd a Dió Együttes szórakoztatott kicsiket és nagyokat. Az értékes tombolaajándékok kisorsolása után a Móricz Zsigmond Színház meglepetése következett: mindenkit a színpadra invitáltak, és színpaddal együtt forgatták meg a népes csapatot. A különleges gyermeknap keretében nemcsak a színpadi produkciók kápráztatták el a többszáz vendéget, de angyal-készítésre, arc festetésre volt lehetőség, hajtogatott és egyszerű lufiért lehetett sorba állni, valamint megnézni a gyermekek által készített, kiállított remekműveket. 

 A programban résztvevő, nyíregyházi intézmények: Göllesz Viktor Speciális Szakiskola és Általános Iskola, Búzaszem Óvoda, Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola, Móra Ferenc Általános Iskola, Szent Imre Katolikus Gimnázium Általános Iskola és Kollégium, Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 

 

Háttér: 

Magyarországon, Romániában és Ukrajnában egyszerre ért véget a Nyíregyházáról induló  „Mindenkinek becsengettek!” elnevezésű integrációs oktatási program a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül, melyben a három országból összesen 1000 gyermek vett részt.  A határmenti régiók együttműködésének keretében három civil szervezet: a magyarországi Down Egyesület,  az ukrán Medical and Social Rehabilitation Center és a romániai Organizatia Caritas Satu Mare Association fogott össze annak érdekében, hogy megváltoztassák a közoktatásról eddig kialakult képet. 

A program célja a fogyatékosok elfogadásának segítése, társadalmi beilleszkedésük könnyebbé tétele. Egyúttal lehetőség biztosítása a város iskoláinak, óvodáinak tapasztalatszerzésre, módszereik tesztelésére. Valamint lehetőséget adunk többségi iskolákban tanuló gyerekek toleranciaképességének fejlesztésére. 

A program menete: Középsúlyos szellemi fogyatékos gyerekeket viszünk be iskolai közösségekbe heti 1-2 alkalommal 7-8 héten át gyógypedagógus kíséretében. Az együtt eltöltött idő alatt valamilyen közös produktumot hoznak létre a gyerekek (tánc, műsor, rajz, egyéb alkotás…) amelyet a Down Egyesület által szervezett gála-rendezvényen  (2011. december 3-án) bemutathatnak, kiállíthatnak.