Nyávogó szerelem! - azaz a cicák ivarzási időszaka

A tavaszi időszakban nem csak a kutyák, hanem a cicák is szerelembe esnek! A február-április veszélyeket tartogat a doromboló kedvencekre nézve!

 

 

 

A macskák fajtától, évszaktól, az őket körülvevő fajtársak létszámától függően az év során több alkalommal is ivarzanak, az ivarérettség ezektől függően általában lánycicáknál 7-12 hónapos, míg a fiúknál 8-10-12 hónapos korban érkezik el.
 
Több, hallható és látható jellel is szembesülhetnek ebben az időszakban:
 
A nőstény macskák a hátukon hempergőznek, még kedvesebbek a gazdival, hozzá és a tárgyakhoz dörgölőznek, sokat nyávognak, étvágyuk csökken, nyugtalanok, igyekeznek, megszökni” a háztól.
 
A kandúroknál ekkor lehet észre venni, hogy ritkábban járnak haza, akár több hétre is eltűnhetnek, és lesoványodva, sok sérüléssel, heggel térnek vissza otthonukba, amiért a szomszédban, a környéken császkáló rivális kandúrok a felelősek. A házban tartott fiú cicák ilyenkor „jelölgetnek”. Ez, a többszöri, pár másodpercig tartó cselekedet kellemetlen, orrfacsaró bűzt hozhat a lakásba, ami nehezen lehet megszabadulni.
 
Ha Önnek, vagy szomszédjának macskája van, érdemes felkészülni, hogy éjjelente kisebb koncertet adva „macskazene” hallható az utcáról, udvarról, ilyenkor ugyanis vagy egymást hívják, párzásra szólítják az ellenkező nemet, vagy már az aktus maga megtörténik (ami a nemi szervek kialakítása végett elég kellemetlen a cicák számára).
 
És a legfontosabb, hogy az átlagosan 58- 66 nap közé eső vemhesség eltelte után kölyökcicák jönnek a világra, akiknek sorsáról a gazdinak kell gondoskodni!
 
Az Állatbarát Alapítvány arra kéri a macskatartókat, befogadókat, hogy ivartalaníttassák kedvencüket, hisz így, a felsorolás teljessége nélkül a következő problémák, kellemetlenségek kerülhetőek el:
       Az ivartalanított macska kevésbé hajlamos az elkóborlásra
       Ivartalanítás után sok egyednél teljesen megszűnik a vizelet kellemetlen szaga
A méhgyulladás, és a nemi szervek daganatának kialakulásának az esélye gyakorlatilag megszűnik
       A FeLV, FIV vírusait a párzó macskák egymásnak könnyen átadhatják, így terjesztve a betegséget társaikra és utódaikra, ennek veszélye kiküszöbölhető
       Nem lesz túlszaporulat, ezzel is nagy mértékben csökkenthető az utcákon kóborló gazdátlan macskák száma
 
A cicák ivartalanítása rutin állatorvosi beavatkozásnak számít, a kandúrok pár nap alatt, a nőstények 1 hét alatt átvészelik a műtét utáni időszakot. Érdemes meggondolni, hisz az ivartalanítással nem csak a cica javát, boldogabb jövőjét szolgálják, hanem a gazdi is gondtalanabb, aggodalommentesebb lesz ennek köszönhetően.
 
 
Bővebb információk: Állatbarát Alapítvány
cím: 4400, Nyíregyháza, Csatorna utca 2.
tel: 42/ 727-736