Húsvéti programsorozat a Sóstói Múzeumfaluban

Áprilisban is gazdag programsorozattal várjuk Látogatóinkat!Jöjjön el hozzánk a Nagyhéten megrendezett tojásfestő foglalkozásainkra vagy húsvéthétfőn évadnyitó nagyrendezvényünkre!Időszaki kiállításunk Ladányi András keresztekről készült fotóit mutatja be.

 

 

 

Út menti keresztek
 
Ladányi András fotókiállítása a Nyírségi pléhkrisztusok címmel április 25-ig tekinthető meg.
Mindazok a keresztek vagy annak nevezett vallásos jelké­pek, esetleg szoborcsoportok, amelyeket nem az egyház litur­gikus cselekményeinek színterén (templom, kálvária) emeltek. Általában nemcsak útszéleken, hanem nevezetes vagy hangsú­lyos helyeken (folyópart, falu széle, a mező, dűlők kezdete, balesetek, katasztrófák színhelye) állnak. Kivitelüket tekintve egyaránt lehetnek vidéki művészek, kőfaragó mesterek, falusi ácsok, faragó specialisták munkái, és öntött, műk
ő és vaske­resztek is. Az alapítók egyének vagy családok.
 
Az út menti keresztek korpusza vagy kőből faragott, vagy bádoglemezből kivágott ún. pléh Krisztus, mely szintén jelleg­zetesen múlt századi népi műfaj. Festésük a korabeli cégérfes­tés szintjén állt, melyet azonban alkalmi festők gyakran felújí­tottak. Karakteres tartozékuk még a csipkés szélű, néha csen­gőnek nevezett függőkkel is díszített félköríves bádogtető.
Az út menti keresztek alapítási motívuma általában egyéni fogadalom vagy hála, de gyakran szerencsétlenségek színhe­lyének megörökítése is.
 
Húsvéti készülődés
 
Április 2-8. (10.00-16.00)
 
 
A húsvéti locsolkodásra készülve minden nap a hagyományos tojásdíszítési módokat mutatjuk be az érdeklődőknek. A viaszolás, a karcolás vagy a rátétes díszítés megtanulásához csupán kézügyesség és néhány tojás szükségeltetik.
A foglalkozások résztvevői tojást hozzanak magukkal!
Keddtől csütörtökig a csoportokat, Nagypénteken, Nagyszombaton és Húsvét vasárnap a családokat várjuk foglalkozásainkra.
 
 
Húsvéti sokadalom
 
A múzeumfalu évadnyitó legnagyobb programja a húsvét 2. napján megrendezett falusi húsvéti népszokás-bemutató.
 
Április 9. (10.00-17.00)
 
A Margaréta Néptánccsoport tagjai által előadott húsvéti locsolkodás kiegészül országos népművészeti kirakodó vásárral, kézműves bemutatókkal és a különböző felekezetek húsvéti asztalait bemutató időszaki kiállításokkal. Ha lemaradna a Nagypénteki tojásfestésről, ezen a napon még elsajátíthatja a megyénkre jellemző "hímelési" technikákat.
Kipróbálhatja ügyességét a játék udvarban, ahol a jeles napra való tekintettel tojásokkal tarkított sport - és ügyességi játékokat rendezünk.
 
 
Forrás: muzeumfalu.hu