Csúszásmentes útburkolat Nyíregyházán

 

 Egy új, innovatív technológián alapuló csúszásgátló burkolattal bevont útszakaszt adott át nem sokkal az iskolakezdést követően a Generali a Biztonságért Alapítvány Nyíregyházán. 
 

 

 

 

A magyar szabadalmi oltalom alatt álló ún. LIVING ROAD útfelület vészfékezés esetén akár 50%-kal csökkenti a féktávolságot, felületi érdességének és színskálájának köszönhetően pedig 70%-kal jobban észlelhetővé teszi a bevont útszakaszokat. A nyíregyházi beruházást két héttel megelőzően már Tatabányán is átadtak egy speciálisan kezelt útfelületet, és ebben az évben még további helyszíneken is finanszírozza az alapítvány ennek az egyenként több mint 2 millió forint értékű új technológiának a telepítését.
 
A Generali a Biztonságért Alapítvány az elmúlt években is nagy hangsúlyt fektetett a baleset-megelőzésre és a közlekedésbiztonságra, valamint a jövő generációjának a biztonságos közlekedésre való oktatására. Idén egy új, Magyarországon még nem elterjedt baleset-megelőzési technológiát karolt fel: a LIVING ROAD csúszásgátló útburkolati rendszert, melynek telepítési költségét finanszírozta elsőként Tatabányán, majd most Nyíregyházán. A következő hetekben még Szolnokon és Budapesten kerül átadásra a speciálisan kezelt útfelület.
 
A helyszíneket minden esetben az adott önkormányzat és az OBB (Országos Baleset-megelőzési Bizottság) szakmai javaslatára választották ki, hiszen ott építik ki, ahol a legnagyobb a balesetveszély a helyi baleseti statisztikákat alapján. Az Alapítvány és a Nyíregyházi Önkormányzat a legkisebbek védelmét helyezte előtérben: az új, biztonságosabb útburkolat kialakításának helyszínéhez közel egy óvoda és egy iskola is található ugyanis.
 
A beruházás jelentőségével kapcsolatban meg kell említeni, hogy a közúti balesetek jelentős része az időjárási hatások miatt lép fel. A csúszós útfelületen a féktávolság a sokszorosára nőhet, ami különösen a kereszteződésekben, gyalogosátkelők megközelítésnél és az éles kanyarokban veszélyes. Itt különösen nagy gondot okozhat a sebesség helytelen megválasztása, a reakcióidő vesztés, a környezeti viszontagságok, mint például az eső, a jegesedés és az ezekből adódó féktávolság megnövekedése. Ez az új, magas súrlódású útburkolat a hagyományos útaszfalttal szemben a csapadéktól és jegesedéstől függetlenül megőrzi a felületi érdességét. Növeli az úttesten átkelők biztonságát azáltal, hogy a zebra előtt végrehajtott vészfékezés során a féktávolságot akár felére csökkentheti, valamint a sofőrök számára 70 százalékkal jobban észlelhető.
 
„A Generali a Biztonságért Alapítvány fontos céljai közé tartozik a közlekedésbiztonság, az egészséges életmód illetve a vagyonbiztonság védelme. A tavalyi baleseti statisztikák szerint 788 gázolás történt gyalogátkelőkön, melyből 20 halálos volt. Az ilyen balesetek elkerülése miatt döntöttünk úgy, hogy támogatjuk idén az ország több pontján a LIVING ROAD csúszásmentes útfelületek megépítését. Bízunk abban is, hogy kezdeményezésünkkel hozzájárulhatunk a jövő generációjának biztonságához és fel tudjuk hívni a figyelmet a szabályos, körültekintő közlekedés fontosságára, itt Nyíregyházán is” – nyilatkozta Tóth Árpád, a Generali észak-magyarországi régióigazgatója.
 
Dr. Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester elmondta: „Az önkormányzatnál mindig igyekeztünk figyelmet fordítani városunk közlekedésbiztonságának fejlesztésére, ezért is adunk szívesen teret azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek ebbe az irányba mutatnak. Különösen fontosnak tartjuk a gyermekek, a fiatalok közlekedési ismereteinek bővítését, mindez pedig kiemelt szerepet kap az óvodai nevelésben és az iskolai oktatásban is itt Nyíregyházán. Örülünk annak, hogy a mostani projekt révén egy biztonságosabb átkelőhely létesült városunkban.”