A Skafunderz zenekar is itt volt a VIDOR-on

A Skafunderz zenekar is itt volt a VIDOR-on Vidámság és társadalomkritika a VIdámság és Derű ORszágos Seregszemléjén. 2017-ben először lépett fel a debreceni zenekar a nyíregyházi fesztiválon. Petrusák János interjúja.

 

 

A 2017-es Vidor Fesztiválon a sok fellépő zenekar és énekes mellett egy egy "debreceni színfolttal" is találkozhattunk. Ez a SKAFUNDERZ. Mit takar ez a név és ki, vagy kik voltak a névadók?

 

A nevünk a zenekar legelső koncertje előtt egy nappal született. 2003. február 13-án, egy nappal a debütáló szarvasi koncertünk előtt összeültünk kedvenc szórakozóhelyünkön mi, az alapító tagok, Racze, Sanyi és Jones, hogy végre találjunk nevet a zenekarunknak. Az egyetlen kikötésünk az volt, hogy a név utaljon az általunk játszott stílusra, ami a SKA. Rengeteg vicces ötlet után egyszer csak megérkezett egyik közös haverunk "Szevasztok Szkafanderek!" felkiáltással... Ez nagyon megtetszett nekünk és így kicsit megcsavarva a "ska" és a "fun", mint élvezet szavakból raktuk össze a Skafunderz nevet.

 

Mottótok is nagyon érdekes: "Ska-Punk-Reggae Debrecenből! Járjon a láb!" Akkor ti milyen zenét játszotok, amire járjon az a láb?

 

A Skafunderz zenéje alapvetően a jamaicai Ska és a Punk-Rock keveréke néhol reggae elemekkel fűszerezve. Igazi táncolható zene vicces szövegekkel...

 

A ska, punk, reggae hármasítást rajtatokon kívül más is űzi?

 

A Ska-Punk már a '90-es évek óta egy létező, külön műfaj. A ska zene eredete a '60-as évekre tehető, amikor Jamaicában a mento, a calypso és az amerikai jazz-ből megformálódott. A ska a '70-es és a '80 as évek Angliájában fejlődött tovább, ahol kialakult a második hullám, vagyis a TwoTone. A '90-es évektől beszélünk a ska harmadik hullámáról, amikor az eredeti ska zenét más műfajokkal, punkkal, hardcore-ral, latinnal vagy jazz-zel keverve új műfajok jöttek létre: Ska-Punk, Ska-Core, vagy Ska.Jazz. Azóta viszonylag sok ilyen zenekart találni. Kedvenceink akik már Magyarországon is jártak a Mad Caddies, a Rancid, Ska-P, Voodoo Glow Skulls...

 

2003-ban alakultatok Debrecenben. Mi volt az isteni szikra, ami miatt ez a csapat ott és akkor megalakult?

 

Valójában 2000. év végén alakultunk és a közös hobbink, a gördeszkázás hozott össze minket alapító tagokat... Hamar kiderült, hogy közös zenei világban is mozgunk, így elkezdtünk próbálni. Majd 2003. februárjában jött az első koncertfelkérésünk, ahol már kiegészült a gitár-basszusgitár-dob felállás egy trombitával is.

 

Dalszövegeitekkel egyszerre a vidámság és a társadalomkritika világába is kalauzoljátok a hallgatóságot. Ez a kettő nálatok hogyan elegyedik? Kritikusan nevessünk? Vagy a kritikátok ne vegyük azért eléggé komolyan? De lehet, hogy kritikus hangotok élét kívánjátok a vidám felhangokkal elvenni?

 

Vannak olyan számaink, amik csak a vidámságot tükrözik, életünk momentumjait elevenítik fel - közös bulikat, a turnézást, fesztiválozást... Külön dalszövegeink vannak a társadalomkritikára, vagy komolyabb problémákra, azonban az általános, vidám zenei alap lágyít ezeken valamelyest. 

A Skafunderz zenekar is itt volt a VIDOR-on

A "mindent tudó interneten" olvashatjuk, hogy több olyan művész is van, akiket szerettek, illetve akik számotokra inspirációt jelent. Ők miért jelentenek sokat a számotokra?

 

Szerintünk minden zenekarnak, zenésznek vannak "mentorai" akik elindítják az úton, és a kemény munka mellett azt vetítik elénk, hogy a látásmódunkért és zenei világunkért érdemes küzdeni és a befektetésünk megtérül amikor a közönség előtt fellépünk.

 

Jelenleg kik a zenekarotok tagjai, és ők milyen feladattal vannak a csapatban?

 

A zenekar frontembere Rácz Tamás (Racze), aki az éneklés mellett a ritmusgitáros. Kiszely Sándor (Sanzi) - basszusgitár, Jónás Péter (Jones) - dob, Csatlós Pál - szólógitár, Koi Gergő - trombita, Ádám Kristóf - harsona és a legújabb tag Kóczon Kornél, szintén trombitás.

14 év nagy idő egy ember életében, de egy csoport, egy zenekar életében is. Visszanézve az elmúlt időkre, elégedettséget érzel? Azt az utat jártátok be, amit járni kívántatok?

 

Ha visszatekintek az elmúlt évekre szerencsésnek mondhatom magunkat. Azt a zenét játsszuk még mindig, amit mi is szeretünk, és amitől a közönség is boldog és önfeledten táncol. Megjártuk Magyarország legtöbb klubját és fesztiválját, egészen a legnagyobb színpadokig és külföldre is többször eljutottunk. Reméljük ez még sokáig így marad...

 

Debrecenből mennyire lehet elérni az országot, a magyar nyelvterületet és a világot? Azaz a főváros és a nagyvilág nem csábított még el eddig titeket?

 

Talán kicsit nehezebb Debrecenből koncerteket szervezni távoli magyar vagy külföldi városokba, de a zenekarból többen is Budapesten élnek, úgyhogy egy bizonyos csábítás már megtörtént :) Mindenesetre többször jártunk már Erdélyben, vagy például tavasszal voltunk egy nagyszerű bolgár turnén, amiket pont Debrecenből volt könnyebb elérni. Ezen felül természetesen imádunk "itthon" zenélni: Debrecen, vagy épp Nyíregyháza mindig szép emlékeket idéz!

 

Ez a mostani hányadik Vidorotok volt? Miért szerettek ide járni?

 

Fellépőként most először zenéltünk a VIDOR fesztiválon, viszont a remek előadók miatt szinte minden évben "átugrunk" Nyíregyházára egy jó kis szórakozásra.

 

És a jövő? Céljaitok, álmaitok? Hová szeretnétek szakmailag eljutni?

 

Jelenleg épp készül az ötödik albumunk, amivel az ősszel már koncertezünk és már most a Vidoron is bemutatunk pár új szerzeményt. Egy újabb bolgár és egy német turné szerveződik erre az évre még pár hazai koncert mellett. Jövő tavasszal pedig egy lemezbemutató turnét tervezünk, ami össze lesz kötve egy hatalmas 15. éves jubileumi koncerttel Debrecenben.