Szentmihályi Kenyérünnep Tiszavasváriban

Mozgalmas programmal várja a kultúra és gasztronómia szerelmeseit az augusztus 20-21-én a Vasvári Pál Múzeum Tiszavasváriban. A hosszú hétvége első napi programja 20- án pénteken avatóünnepséggel kezdődik. Ekkor adják át látogatóknak a megújult - 18. század végén épült, korábban református parókiaként funkcionáló épület kertjét és a hozzá tartozó Sőrés Sétányt.

Szentmihályi Kenyérünnep a megújult Múzeumkertben

 

 A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert forrásból és önkormányzati saját erőből a közmunka programnak köszönhetően két köztéri alkotás, szabadtéri búbos kemence, pihenő padok, új díszburkolat, köztéri kút, ad kikapcsolódási lehetőséget a múzeumba látogatóknak.  A program ezután a népi hagyományok felelevenítésével folytatódik.

Lesz cséplőgép bemutató Hoffer Traktorral, pékmesterek bemutatója, gyúrás, dagasztás, kenyérsütés, kenyérszentelés a történelmi egyházak közreműködésével. Természetesen bárki megkóstolhatja a kemencében sült újkenyeret. A nap folyamán nyílik egy új képzőművészeti kiállítás a múzeumban. Az "ALPECSKA" (Alkotó Pedagógusok Csoportos Képzőművészeti Kiállítása) a kistérségben alkotó pedagógusok alkotásait mutatja be festmények, grafikák,  batikolt textilképek, szobrok, dísztárgyak, csuhédíszek,  origami tárgyak segítségével.

 

 

Interaktív kiállítás és palacsinta

Augusztus 21- én szombaton LEGO NAP lesz a helyi múzeum kiállítójában és a múzeumkertben. A gyerekek interaktív kiállítás keretében a multinacionális cég játékaiból készíthetnek különböző alkotásokat. A legszebbek a gyermekjáték gyűjtemény kiállító vitrineikbe kerülnek. A kora este talán egyik legnagyobb érdeklődéssel várt programja a palacsinta rekord. A szervezők tervei szerint 2010 db palacsintát készítenek a gyerekek nagy örömére. Az est zárásaként két zenekar is tiszteletét teszi a Múzeumkert színpadán. Este nyolctól a helyi Casting, majd 21 órakor a nyíregyházi Jay-Jay lép a színpadra.

 

A rendezvény mindkét napján délutántól késő éjszakáig Magyar Borok utcája a
várja a vendégeket a Sőrés Sétányon. A belépés díjtalan.

 

 

Szentmihályi Kenyérünnep

Augusztus 20-21.

 

Augusztus 20:

15 óra Múzeumkert avató Ünnepség
Köszöntőt mond Rozgonyi Attila polgármester

16 óra Cséplőgép bemutató Hoffer Traktorral a Szentmihály téren
(A Tiszaeszlári Hagyományőrző Egyesület közremőködésével)
17.30 óra Pékmesterek bemutatója a Múzeumkertben
(A Tiszavasvári Sütőüzem Kft munkatársainak közreműködésével)
18 óra Kenyérszentelés

20.30 István a Király c. rockopera a Találkozások Háza szabadtéri színpadán
22.30 Tőzijáték

Délutántól késő éjszakáig Magyar Borok utcája a Sőrés Sétányon
 

 

Augusztus 21:

16 óra LEGO NAP Interaktív kiállítással és játszóház a Múzeumkertben gyerekeknek
18 óra PALACSINTA 2010 rekordkísérlet a Múzeumkertben
20 óra CASTING koncert
21 óra Jay-Jay koncert a Múzeumkertben

Délutántól késő éjszakáig Magyar Borok utcája a Sőrés Sétányon