Újra szmogriadó lépett életbe Nyíregyházán

 November 8-án Nyíregyházán, Dr. Kovács Ferenc polgármester kezdeményezésére összeült a Szmog Riadó Bizottság (SZRB), hogy elemezze és értékelje a beérkező légszennyezettségi és meteorológiai adatok alapján a környezetveszélyeztetés kockázatát. 

A levegő  minősége romlott Nyíregyházán – november 7-én a szállópor koncentráció napi átlagértéke meghaladta a riasztási fokozatot (100 mikrogramm/köbméter) és az időjárás függvényében, várhatóan ez a november 8-án is így lesz.

Ezért Dr. Kovács Ferenc, mint az SZRB elnöke, november 9-től (szerda) újból elrendelte a szmogriadót és bejelentette, hogy a hétfőn reggel visszavont korábbi intézkedések ismételten érvénybe lépnek. 

Ennek megfelelően visszavonásig teljes tűzgyújtási tilalom van érvényben, beleértve a kerti hulladék ill. avar égetését is. A rendőrség, a tűzoltóság és a közterület felügyelet munkatársai folyamatosan járőröznek és ellenőrzik a tilalom betartását. Aki azt megszegi, azt helyszíni bírsággal sújthatják.  

 

További intézkedések: 

 

Az SZRB azt kéri az illetékes szervektől, hogy a Nyíregyháza MJV közigazgatási területére vonatkozó forgalomlassító  demonstrációk engedélyezése kapcsán vegyék figyelembe a szmog-helyzetet.

Átmenetileg a város egész területén felfüggesztik az útburkolati jelek festését, megakadályozva, hogy ezáltal forgalmi dugók alakuljanak ki.

Fokozott ellenőrzést rendeltek el – az egyébként is jogszabály által tiltott – a háztartási hulladékok és veszélyes anyagok tüzelőberendezésben történő égetésére vonatkozóan. A tilalmat megszegőket akár 100 ezer forintos bírsággal is sújthatják.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve november 9-ig valamennyi oktatási intézményhez eljuttatja ajánlását az egészségügyi kockázatok kivédése érdekében.

Az SZRB felhívja a lakosság figyelmét, hogy az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében vegyék figyelembe a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve ajánlásait.  

Az intézkedéseken túl a Szmog Riadó Bizottság elnöke, Dr. Kovács Ferenc az alábbi ajánlásokat és kéréseket fogalmazta meg a lakosság számára: 

Lehetőség szerint, a gépkocsi használat (főleg dízel üzemű gépjárművek esetében) mellőzése, helyette a tömegközlekedés használata.

A vegyes tüzelésű tüzelőberendezések használatának korlátozása, ill. gázüzemre váltása. Ahol többfajta tüzelési mód áll a lakosság rendelkezésére a vegyes tüzelésű berendezések (kandalló, cserépkályha) mellőzése.