Defibrillátor az Aquarius Élmény- és Parkfürdőben

A 2012. év több szempontból is fontos a Sóstó – Gyógyfürdők Zrt. életében. Megszépült az Aquarius Élményfürdők, befejeződött a Parkfürdő felújítás, színpompás növények települtek az amúgy is „zöld” Parkfürdőbe. 

 

Azonban egyik és legfontosabb esemény mindezek mellett, hogy ettől az évtől kezdve a fürdő Vendégei teljes biztonságban érezhetik magukat, ugyanis a Vöröskereszt és a Sportime magazin jóvoltából a társaság egy defibrillátort helyez üzembe az Aquarius Élmény- és Parkfürdő területén.
 
Hazánkban évente 20-25 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban, ez naponta 60-70 embert jelent, azaz Magyarországon minden 30. percben meghal valaki kórházon kívül hirtelen szívhalálban. A betegek 20-30 %-a nyilvános helyen lesz rosszul, túlélési esélyeik ez esetben nem túl kecsegtetők, hisz újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély.
 
Az újraélesztés sikerét a gyors felismerés, hamar megkezdett újraélesztés, illetve a minél gyorsabban rendelkezésre álló defibrillátor készülék jelenti. Ugyanis a leggyakoribb keringésmegállási forma, tehát a kamrafibrilláció néhány percen belül leadott elektromos ütéssel megállítható.
 
Már korábban egyfajta társadalmi kezdeményezés született, hogy félautomata defibrillátorral szereljék fel a tömegközlekedési eszközöket, önkormányzati hivatalokat, bevásárlóközpontokat stb. Ennek a kezdeményezésnek hatására döntött úgy a menedzsment, hogy fürdőben is hasznos lesz egy ilyen készülék, hogy egy esetleges balesetben azonnali segítségnyújtást tudjon biztosítani az arra kiképzett személyzet, és ezzel életet tudjon menteni. Természetesen a defibrillátor használatához nélkülözhetetlen bizonyos szintű elsősegélynyújtói és újraélesztési ismeret. Hazai viszonyok közt a komplex újraélesztés egy 30 órás tanfolyam keretében elsajátítható, míg a félautomata defibrillátor használatát 2 óra alatt lehet megtanulni. Ez az oktatás a fürdő esetében is meg fog történni, az eszköz használatát több dolgozó is el fogja sajátítani.
 
A hirtelen szívhalál miatt nyugaton már rendszeresítik az automata és félautomata defibrillátorokat a több száz főt foglalkoztató munkahelyeken ugyanis a munkahelyi halálesetek csaknem 15 %-át a hírtelen szívhalál okozza. Ez a létszám a Sóstó – Gyógyfürdők Zrt. esetében is igaz – tehát mind a Vendégek, mind a dolgozók egészsége, biztonsága szem előtt van tartva egy ilyen eszköz beszerzésével. Egy azonnali, defibrillátorral történő beavatkozás egy olyan ember életét mentheti meg, akinek a készülék nélküli túlélési esélye 10 % alatti lenne.
 
A társaság ezúton is köszöni a lehetőséget a Sportime magazinnak – kiemelve Bezzegh Krisztián főszerkesztőt - mellyel éves szerződés került megkötésre. Ez a szerződés biztosít - a defibrillátor biztosításán túl - egy olyan országos megjelenést is Sóstógyógyfürdőnek, ahol is a több mint 10.000 példányszámú, és 30.000 olvasói táborral rendelkező lap olyan sportolókhoz, egészséges életmódot követőkhöz jut el, akik az immár a gyógyfürdővé minősített Sóstó elsőszámú célközönsége lehet.
 
Továbbá a Sóstó – Gyógyfürdők Zrt. megtisztelve érzi magát, hogy ehhez a kezdeményezéshez olyan országosan is ismert személyek álltak, mint a Magyar Vöröskereszt nagykövete – Kővári Barna, valamint Európa Bajnok műrepülőnk – Nádas Tamás.
 
Mint már a korábbi sajtótájékoztatókon elhangzott, ez a nyár sem lesz unalmas! De most már elmondhatjuk, hogy Sóstógyógyfürdő, az Aquarius Élmény- és Parkfürdő, az izgalmak mellett a biztonságot is garantálja!