Bezár,de mégis tovább működik a Vasvári Pál Múzeum

 

Mint ismert, a vidéki múzeumok önkormányzati fenntartásába kerülnek 2013. január elsejétől, miután az Országgyűlés  még októberben elfogadta a muzeális intézményekről szóló törvény módosítását. Tiszavasvári város önkormányzatának képviselő testülete november 29-i közgyűlésén tárgyalta és egyhangúlag elfogadta a Vasvári Pál Múzeum fenntartó-váltásával kapcsolatos, törvényben meghatározott további feladatait. 
 

 

Dr. Fülöp Erik  polgármester a napirend  tárgyalásakor elismerően szólt a múzeum  eddigi tevékenységéről. A január 01-től önálló költségvetési szervként működő intézmény feladata a kulturális javak meghatározott anyagának folyamatos gyűjtése, azok
nyilvántartása, megőrzése, restaurálása, tudományos feldolgozása és publikálása, valamint kiállításokon és más módon történő bemutatása, közművelődési és közgyűjteményi feladatok ellátása. A fenntartó váltással egy időben az intézmény jelentős hazai és Európai Uniós forrást hoz magával az előző fenntartó alatt elnyert és megvalósítási szakaszban lévő pályázatoknak köszönhetően.
 
A 2013-ban fennállásnak 50. évfordulóját ünneplő múzeum több mint 200 éves műemlék épülete egy 60.000.000 Ft nettó összegű Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) 1.2.2. pályázatnak köszönhetően mind külsejében, mind belső tartalmában megújul. Új látványraktárral, múzeumpedagógiai oktatóterekkel, interaktív kémia laborral és 21.századi high-tech infokommunikációs eszközökkel gazdagodik a múzeum. A felújítás ideje alatt,a múzeum a helyi művelődési központban és szabadtéri helyszíneken rendezi meg családi programjait.
 
A kiállítások 2013. január 01-től júniusig 15-ig nem látogathatók!