Lángoló érzelmek - a kutyáknál

Mint minden évben, idén is elérkezett az az időszak, amikor a kutyák életében a l'amour kerül előtérbe. A kutyák ösztöneiket követve elkóborolnak, baleset éri őket, hetekre, hónapokra eltűnnek. 
 
 
A nem felelősségteljes, nem előre látó gazdi ilyenkor nagy problémával küszködhet, hiszen a kutya szétszedi a kerítést, felássa a kertet, elkóborol, kárt tesz a szomszéd kertjében, állataiban, kerítésében, sorolhatnánk...
De! Egy felelős gazdi tudja, hogy mit kell tennie. Tudja, hogy fel kell készülni a tüzelési időszakra. Hogy meg kell előznie a nem kívánt szaporulat lehetőségét. Hogy a kóbor kutyák számát ne növelje feleslegesen.
 
A tüzelésről kicsit bővebben:
A szuka kutyák első tüzelése testmérettől függően indul. A kisebb testűeknél ez már 6-8 hónapos korban is elkezdődhet. Egy tüzelési időszak nagyjából 20-25 napig tart. Tehát egy hosszabb időszakra kell felkészülnie a gazdinak. Két tüzelés között általában 6 hónap telik el, ezek az időszakok a tavasz és az ősz kezdetére esnek. (azonban manapság ez már teljesen fel is borulhat)  Amikor a tüzelés elkezdődik szemmel látható változások lépnek fel a szukáknál. A péra megduzzad, véres váladék távozik a hüvelyből, hiszen ilyenkor a tüszők megduzzadnak és elrepednek. (egy kis okos tipp: lakásban tartott kutyáknál érdemes tisztasági betéttel bélelt bugyit adni a kutyákra) Viselkedésbeli változások is kísérők lehetnek, a kutya félénkebbé, ingerültebbé válik, ekkor sokszor az étvágya is csökkenhet.
 
A megelőzésről: 
Számos fogamzásgátló szer van, mindegyik lényege, hogy megakadályozza a tüzelést, illetve egyesek a korai időszakban a tüzelés elnyomására is alkalmasak. Minden esetben állatorvoshoz kell fordulni, csak szakember adagolása alapján lehet ezeket alkalmazni. Vannak tabletták és injekciók is, 6 hónapra függesztik fel a tüzelést és a várható tüzelés előtt 1 hónappal kell beadni az injekciót. A tablettákat folyamatosan hosszabb időtartamig kell adagolni.
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a végleges megoldás azonban az ivartalanítás lenne. Igaz, hogy nem két forintos beavatkozásról van szó, de ha végig gondoljuk, hogy egy alomnyi kölyök felnevelése(ha nem „passzoljuk le” az ebrendészeti telepre, egy menhelyre, vagy az utcára) milyen pénzmennyiséget emészt fel, akkor eltörpül az ivartalanításra fordított összeg.
 
Az álvemhességről:
 
Kedvencünknél kialakulhat az álvemhesség. Ez a tüzelés befejezése után kb. két hónappal várható. Ebben az időben ellene meg az anya, de fogantatás hiányában kölyök nem születik, csak a tejtermelés és az anyai viselkedés alakul ki: összegyűjti játékait, fészket épít pokrócából, és bújósabb lehet. Ha ekkor sokat babusgatjuk, csak erősödik benne az ösztön, és nem fogja abbahagyni ezt a viselkedést. Bágyadttá, étvágytalanná, „szomorúvá” válik az állat, akár fájdalmat is jelezhet az érzékenyebb fajtájú eb. Mi ilyenkor a teendő? Létezik gyógyszeres megoldás, de legegyszerűbb, ha ’’spártai’’ módszereket alkalmazunk: nem kényeztetjük, kevesebbet adunk neki enni, több mozgatásra bírjuk, elvesszük tőle a játékait, és hideg vizes ruhával borogatjuk az emlőit. Az esetek igen nagy százalékában beválik ez a módszer. A tünetek megjelenésekor minden esetben ajánlatos állatorvos felkeresése. 
 
Az utóbbi napokban megszaporodtak az olyan jellegű bejelentéseink, amik tüzelő szuka eltűnéséről, vagy kan kutyák elszökéséről adtak hírt! Ki nem látott volna olyan, falkában járó kutyabandát, akik mámorodva a tüzelő szukát hajkurásszák, nem figyelve az autókra, emberekre. Ön és közveszélyesek lehetnek. Ezért is kérjük, hogy a gazdik figyeljenek négylábúikra, hogy ne történjen semmilyen baleset! Köszönjük!