Hogyan öntözzünk szabadság alatt?

Hogyan öntözzünk szabadság alatt? A nyári időszakokban a rendszeres öntözés a kulcsa, hogy szép, ápolt megjelenésű kertünk legyen. Az öntözéssel juttatunk elegendő vizet ahhoz, hogy életerős, egészséges és üde növényeink legyenek. De mi történik az öntözéssel, ha nyáron szabadság miatt elutazunk hosszabb időre?

 

 

Fontos kérdés, hiszen a mai Magyarország területén nem számolhatunk azzal, hogy nyáron egyenletes mennyiségű csapadék hullik megfelelő időközönként. Ezzel ki is lőttük a természet segítségét, hogy ne kelljen állandóan öntözni a kertünket. A csapadék pótlására tehát mindenképp az öntözés lesz a megoldás, de hogy milyen formában, az csak tőlünk függ.

 

Hogyan oldjuk meg az öntözést a szabadság alatt?

 

Egyik megoldás, ha kerítünk valakit, aki legalább annyira szereti a kertet, a növényeket, kellő fizikai adottsággal és megfelelő növény ismerettel rendelkezik, mint mi magunk. Ha ennek az illetőnek van egy halom szabad ideje, akkor már nyert ügyünk van, akkor tán van esély, hogy elvállalja a kertünk öntözését, míg mi távol vagyunk.

 

De ekkor felmerülhetnek olyan kérdések, hogy kellő hatékonysággal öntözi-e a vízigényes növényeinket, mint amilyen például a paradicsom? De az is előfordult már ilyen esetekben, hogy megtörik a lendület, a lelkesedés csökken, és a napi locsolás elmarad, helyette 2-3-4 naponta kerül sorra. Vagyis, ha idegen kézre bízzuk a kertünket, nem biztos, hogy ugyanolyan állapotban látjuk viszont. De ha ezt meg szóvá tesszük, nem biztos, hogy legközelebb találunk más valakit, aki elvállalja a locsolást. Mit tehetünk másként?

Hogyan öntözzünk szabadság alatt?

Ha ezt a megoldást problémásnak tartja, akkor inkább próbálja ki az automata öntözőrendszerek használatát. Ebben az esetben nem számít, hogy pázsitról, veteményesről, virágokról vagy cserjékről van szó, mert az öntözést vezérlő automatikát a növények vízigényének megfelelően be lehet állítani. Sőt, attól függően, milyen típusú öntözést igényel a növény (esőztetés, csepegtetés, stb.), lehet kialakítani az automata öntözőberendezést úgy, hogy az adott zónában elhelyezett növényekre szabva építjük ki az öntözőrendszer típusát.

 

Az automata öntözőberendezés még akkor is a kellő mennyiségű vizet juttatja ki a növényekre, mikor nincs emberi felügyelet a közelben, ezért időt is spórolunk a használatával. Így nyugodt szívvel elmehetünk hosszabb időre kikapcsolódni a szabadságunk ideje alatt, mert nyugodtak lehetünk afelől, hogy az öntözőrendszer nem hagy minket cserben, úgy teszi a dolgát, ahogy és amikor kell.

 

A kiépítését érdemes szakértő cégre bízni, akik kellően igényes és precíz munkát végeznek, és olyan megoldásokat is javasolnak, mint például a vezérlés mellé beszerelhető esőérzékelő. Ez segít abban, ha véletlenül nyáron olyan nagy mennyiségű eső esne, hogy az öntözéssel inkább ártanánk a kertünk növényeinek, leállítja az öntözés folyamatát egy bizonyos csapadék mennyiségének elérése után.