Fókuszban a bőr védelme

Fókuszban a bőr védelme Napjaink egyik rohamosan terjedő betegsége a bőrrák. Hihetetlen, de igaz, hogy az elmúlt harminc évben több embernél alakult ki sajnos ez a betegség, mint az összes többi daganatos betegség együttesen. Hátterében az állhat, hogy bőrünk már nemcsak nyáron szenved a nap káros sugaraitól, hanem a téli időszakban is erős igénybevételnek van kitéve, például a szolárium által.

 

 

Egy kis statisztika

 

Az Amerikában működő Mayo Klinika felmérése alapján az utóbbi negyven évben nyolcszorosára növekedett a bőrrákos megbetegedések száma a középkorúak (40-60 év közöttiek) körében.

 

A kutatók közel 140 000 embert vizsgáltak meg, az eredmény pedig megdöbbentő: az 1970-es évekhez viszonyítva az utóbbi évtizedben a fehér bőrű hölgyek körében 24-szeresére, míg a férfiak körében 4,5-szeresére növekedett meg a melanoma / festéksejtes bőrrák kialakulása.

 

A szolárium káros hatásai

 

A legjelentősebb növekedés a 40-50 év közötti nők körében mutatkozott. De a 20-30 év közötti női korosztályban is megháromszorozódott a melanoma előfordulása. A kutatás vezetője, Dr. Brewer szerint ennek egyik feltételezhető oka, hogy egyre népszerűbb a szolárium használata, de emellett hozzájárulhat a kialakuláshoz az erőteljes káros UV sugárzás, amelyet az ózonréteg elvékonyodása idéz elő illetve bizonyos hormonális változások is.

 

Sajnos bármilyen látványos is lehet 10 perc szolárium, az általa okozott károk is olyan jelentősek. Hatása ugyanis megegyezik egy egész napos, fényvédelem nélküli napozással. A fénycsövek olyan káros sugarakat bocsátanak ki, amelyek genetikai módosulást okozhatnak a DNS-ben, ami pedig a melanint termelő sejtek jelentős osztódását idézi elő.

 

A rendszeres ön- és szűrővizsgálatok azonban nagymértékben hozzájárulnak a daganatok korai felismeréséhez, valamint az időben történő eltávolításhoz. A tanulmány szerint a vizsgált időszakban 7%-kal javult a teljes túlélés melanomában éves szinten.

Fókuszban a bőr védelme

Az éves szűrővizsgálatok fontossága

 

A szakorvos által végzett, évenkénti szűrővizsgálat szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Különösen ne felejtkezzen meg róla abban az esetben, ha új anyajegyet fedezett fel a bőrén, megváltozott a már meglévő anyajegyeinek a mérete, színe, alakja; illetve, ha netán az anyajegye vérezni, váladékozni,vagy viszketni kezdene.

 

Az anyajegyszűrést ideális esetben a nyár előtt érdemes elvégeztetni, így adott esetben az anyajegy még a melegebb időszak előtt eltávolítható.

 

CMC Déli Klinika

 

A CMC Déli Klinika szakemberei kiemelten fontosnak tartják a megfelelő bőr és fényvédelmet és hangsúlyozzák, hogy személyre szabott szűrővizsgálatokkal és tanácsadással Ön nagy lépést tesz egészségéért és a bőrrák megelőzéséért.

 

A Klinika komplex bőrgyógyászati vizsgálatokkal, a gyanús anyajegyek plasztikai sebészeti minőségben végzett eltávolításával, a bőrtípusuknak megfelelő fényvédő kozmetikumokkal is várja azokat, akik szeretnének mindent megtenni a bőrük és egészségük védelméért.