Miként érdemes végeznünk a szőnyegek és függönyök tisztítását?

Miként érdemes végeznünk a szőnyegek és függönyök tisztítását? Hogyan végezzük el a szőnyegek, valamint a függönyök időnként szükséges tisztítását? Ez egy olyan kérdés, amire szinte kivétel nélkül minden háztartásban meg kell találni a megfelelő választ.

 

 

Ez egyrészt az esztétikus kinézet és az otthon igényességének fenntartása miatt fontos, másrészt a lakásban rendszeresen tartózkodók egészségének megőrzésében is kiemelt szerepet játszik. Rendszeres tisztítással ugyanis megoldható a portalanítás, valamint a különféle szennyeződések eltávolítása is.

 

Mivel a szőnyegek, valamint a függönyök is nagyobb felülettel rendelkeznek, ennek megfelelően az ápolásuk is körültekintést, valamint nagy odafigyelést igényel. Rövid bejegyzésünkben részletesen megmutatjuk, hogyan érdemes végeznünk a tisztításukat.

 

Első lépés: a függönyök levétele

 

Nagyobb takarításoknál az egyik komoly kihívást a függönyök levétele jelenti. Mivel a legtöbb lakásban kifejezetten ritkán vannak takarítva, így jellemzően nagy mennyiségű por található meg rajtuk. Lehetőség szerint tehát úgy kellene levenni őket, hogy ebből a porból minél kevesebb hulljon le.

 

A művelethez mindenképp szükségünk lesz egy stabil, megbízható és szennyeződésektől mentes létrára. Ha ez megvan, akkor álljunk fel rá, és finom mozdulatokkal vegyük le magát a függönyt a tartóról. Figyeljünk rá, hogy minél kevesebb por kerüljön így a levegőbe.

Miként érdemes végeznünk a szőnyegek és függönyök tisztítását?

Hogyan tisztítsuk meg a függönyöket?

 

A leginkább hatékony megoldás az, ha közvetlenül a levétel után be is tesszük a függönyünket a mosógépbe. Amíg a mosás tart, addig marad időnk megtisztítani az ablakokat is.

 

Könnyebbséget jelent, hogy a mai függöny anyagokat már nem feltétlenül kell vasalni. Mindössze annyi a dolgunk, hogy a mosógépből kivéve kicsit megrázzuk őket, hogy a szálak ki tudjanak nyúlni.

 

Ezután gondoskodjunk róla, hogy mind az ablak, mind pedig a függönytartó kellően tiszta legyen. A frissen mosott függönyt óvatos mozdulatokkal helyezzük vissza a tartóra, és hagyjuk, hogy száradás közben szépen kirúgja magát.

 

Hogyan tisztítsuk a szőnyegeket?

 

Normál takarítás esetén, miután a szőnyeg feletti részek portalanításával sikerült végeznünk, egy alapos porszívózás elegendő lehet a szőnyegünk tisztán tartásához. Emellett időnként nem árt végeznünk egy nagytakarítást is, amikor kivisszük a szőnyeget a helyiségből.

 

Ilyenkor helyezzük fel egy porolóvasra vagy egy célnak megfelelő helyre. Finoman át is moshatjuk, illetve alaposan kiporolhatjuk. Miután végeztünk a tisztítással, várjuk meg, amíg megszárad, és a makulátlan külső megóvására ügyelve helyezzük vissza a helyére.