Mit érdemes tudni a felszín alatti vizek tisztításáról?

Mit érdemes tudni a felszín alatti vizek tisztításáról? Miért fontos a felszín alatti vizeink tisztítása? A média igen felkapott témája a felszíni vizeink szennyezése. De mi a helyzet a láthatatlan vizekkel, amik mélyen, a föld alatt bújnak meg?

 

 

Miért kiemelkedően fontos a felszín alatti vizek tisztítása?

 

A felszín alatti vizek csoportjába soroljuk például a talajvizet, a rétegvizet, a karsztvizeket. Tudnak-e olyan forrásról, amely ellát egy egész várost? Ilyen például Pécs. Ha ez a forrás, mely a mélyből lép ki a felszínre egy barlangon keresztül szennyeződik, akkor egy egész város ivóvízhálózata kerülhet bajba, mert nem lesz vezetékes ivóvíz.

 

Tudják-e miért érdemes a karsztvidékek felszíni és felszín alatti vizeit védeni a szennyeződésektől? Mert a karsztos formakincsek évmilliók alatt fejlődnek ki. Mert vannak olyan formakincsek, például a karsztos kőzetben található barlangok, amelyek ex lege, vagyis megismerésüktől kezdve a magyar állam védelme alatt állnak, környezetszennyezésük bűncselekmény. Mert a karsztvizek is nagyon sok település ivóvízkészletének kulcsai, például Miskolcé.

 

Tudják-e, hogy a talajvíz védelmét már nem lehet garantálni? Mert a nagy gazdasági fellendülés időszakában (1950-1990) csak az volt a cél, hogy minél nagyobb legyen a termelékenység. Tehát nem számított, milyen áron, de növelni kellett például a mezőgazdasági növények mennyiségét. Mivel? Hát műtrágyával vagy a különböző betegségek, rovarok ellen használt vegyszerekkel. Mi lett ennek a következménye? Elszennyeződött a talajvíz, elszennyeződtek a felszíni vizeink. A talajvíz szennyezésével veszélyessé vált a kútvízből inni, a felszíni vizeinkben pedig megindult a túlzott algásodás, az eutrofizáció, pusztulni kezdett a természetes élővilág.

Mit érdemes tudni a felszín alatti vizek tisztításáról?

Mi a Pureco küldetése a felszín alatti vizek védelméért?

 

A Pureco olyan műszaki megoldásokat kínál, amely a felszín alatti vizeinkben hátramaradt szennyeződéseket deríti fel, mérsékli a rég keletkezett károk mai hatásait, vagy akár fel is számolja. Célja, hogy minél hatékonyabban kármentesítsen, tehát környezetvédelmi tevékenységet végeznek, amihez kiemelt szakmai referenciával rendelkeznek.

 

Szakterületük a felszíni és felszín alatti vizek védelme, vagyis olyan innovatív megoldásokat kínálnak, ami lefedi a szakszerű tervezést, a kiépítést, ha szükséges akkor a kármentesítést is. Több téren kifejlesztettek egyedülálló vízkezelő rendszereket, amelyek hozzájárulnak a környezetvédelem fenntarthatóságához.

 

Milyen folyamatai vannak a kármentesítési eljárásaiknak a felszín alatti vizek esetében?

 

A bekövetkezett talaj és talajvíz szennyezéseket felmérik, lehatárolják, rekultiválják. Szükség esetén szakreferenciát adnak, közreműködnek az engedélyeztetési eljárásokban, és a hatóságokkal is együttműködnek. Ehhez mérnökök, szakértők és kivitelezésben jártas munkatársak együttes munkája adja ezt az átfogó szolgáltatást.