Újdonságok a 2019-es PanyolaFeszten

Az elmúlt tizennégy év alatt több mint ezerötszáz fellépőt, több tízezer vendéget üdvözölhetett a PanyolaFeszt a 600 lelkes településen. Az idén több mint húsz helyszínen közel 200 fellépő szórakoztatja a fesztivál vendégeit 3-4 napon keresztül. A falu első embere, Muhari Zoltán és szervező csapata minden esztendőben valami újdonsággal készül, hogy a fesztiválozókat, a régió és a vidék lakosságát kiváló kulturális programokkal szórakoztassa.

 

 

A megye minősített fesztiválja, a PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt. „A PanyolaFeszt kultúrmissziót teljesít. Folyamatosan megújulunk, igyekszünk a családias esemény mellett valamilyen plusz élményt adni. A vidék báját picit más formában megmutatni az ide érkezőknek. A portaprogramokon kinyílnak a kapuk, a helyiek beengedik a vendéget a saját udvarukra. Az idén workshop formában együtt főzünk szilvalekvárt, ciberét kóstolunk a vendégeinkkel, Irénke udvarán megtanulhatnak szilvás ételeket készíteni, Kályhás Bandi pedig bemutatót tart, hogyan készül egy kültéri kemence. Jókat falatozunk, közben feltöltődünk egy picit. Megannyi kulturális csemege: zene, színház, vers, kiállítások, porta és gyermekprogramok, sport, kajak-kenu és kerékpáros esemény, sok-sok Tisza-parti élmény csalogat a szabadba a vidék természeti értékeit is megmutatva az érdeklődőknek – mondja lelkesen Muhari Zoltán, Panyola polgármestere. - A fellépők között Tompos Kátya, Orosz Zoltán és Barátai, Parno Graszt, Nana Vortex, Antonia Vai, Aurovoir zenekar, Csángálló, a Magyarpalatkai Banda, a Debreceni Népi Együttes, Boggie és Kemény Zsófi irodalmi est, Debreceni Színjátszó Stúdió produkciója, Csehov-komédiákat mutat be –csakhogy néhány nevet említsek.

 

Ízletes szatmári ételek, kiváló panyolai pálinkák és megannyi kikapcsolódási lehetőség vár mindenkit a PanyolaFeszten. Nekünk fontos, hogy az ország minden területéről ellátogassanak hozzánk, de kiemelten foglalkozunk a megyénkben élőkkel is. Az idén újdonságnak számít, hogy szervezett utazási programként is várunk vendégeket a környékéről. Új lelkésznőnk a szatmári református templom-programokkal, Balogh István logó-kiállításával, imasétával, vezetett túrákkal, igékkel és nagyszerű gondolattokkal, útravalóval várja az érdeklődőket. Exkluzív bejelentésünk: a PanyolaFeszt és Festivize közös együttműködést indít el, új applikációs szolgáltatást kínálva a fesztivál vendégeinek.

www.panyolafeszt.hu

 

XIV. PanyolaFeszt

részletes program

 

Nulladik nap

2019. augusztus 1. (csütörtök) – Fesztivál tér

 

Chacha Lab

19:00 - Gömbjuhar kisszínpad

 

A zenekar Mátészalkán kelt életre. Főként angol és magyar nyelvű saját szerzemények szerepelnek  a repertoárjukban. Egy-két tagcsere után alakult ki a mostani, véglegesnek mondható felállás. Zenéjüket az „érdekfeszítő rock” kategóriába sorolják. Megfordultak már a hajdúszoboszlói Rock Caféban, a debreceni Kaptárban és a budapesti Filter ArtClubban is. Több éve állandó fellépők a mátészalkai Múzeumok Éjszakáján, illetve néhány alkalommal muzsikáltak a fehérgyarmati Oldalvágány fesztiválon is. A mátészalkai Fényes Napokon 2017-ben léptek fel. Igaz, hogy szülővárosuk ad otthont a több napos, nívós eseménynek, de a rendezvény koncepciója az, hogy kizárólag országosan ismert és elismert zenekarokat, valamint előadókat hívnak meg az eseményre (pl. Quimby, Deniz, Zséda stb.), így hatalmas elismerés volt számukra, hogy helyi erőként ilyen illusztris társaságba bekerültek. Erdélyben, a Székelykő lábánál fekvő Torockó településen a Double Rise fesztiválon is bemutatkoztak 2018-ban, a Petőfi Rádió Kisszínpadán. Kis lépésekben haladva rögzítik May & Sun-tow című albumukat. Az In Formation című dalukhoz saját készítésű klip is készült, 2016 októberétől a YouTube-on is látható. A torockói kettős napfelkelte ihlette Aranyszabály 2018-ban került fel a videomegosztóra. A dalokat akusztikus verzióban is tudják prezentálni azok számára, akik kevésbé kedvelik a torzított gitárt.

www.facebook.com/catcha.lab

 

Pásztor Márk előadóművész - megzenésített versek

20:00 - Gömbjuhar kisszínpad:

 

Nemazalány

21:00 - Gömbjuhar kisszínpad:

 

Folkkocsma

22:00 – Táncház Rezes Gusztival

Rezes Guszti és bandája

A csapat 2015-ben azért állt össze, hogy a szatmári, a magyar és egyéb népzenét megszólaltassa. A háromfős formáció két hegedűn és brácsán játszik, de igény esetén muzsikálnak csellón és harmonikán is. A formáció  egész este húzza a talpalávalót, hogy fergeteges hangulatot biztosítsanak a vendégeknek.

 

2019. augusztus 2. (péntek)

 

Orosz Zoltán harmonikaművész & Barátai

20:00 - Nemtudom nagyszínpad

„Örömzene”

Orosz Zoltán zenei stílusa rendkívül gazdag. A klasszikus zenétől a népzenék világán át a jazzig megannyi műfajban egyformán otthonosan mozog. Koncertjein a legkülönbözőbb zenei irányzatokkal ismerkedhet meg a közönség. E zenei sokszínűségnek köszönhetően munkásságának meghatározó eleme a zenei stílusok újragondolása, sajátos értelmezése, egyéni hangszerelési elemekkel való fűszerezése, bemutatva mindazt az árnyaltságot, dinamikát és szenvedélyt, ami e hangszert, s megszólaltatóját jellemzi. Orosz Zoltán harmonikaművész hangszerének egyik legsokoldalúbb és legkeresettebb művésze. A világ számos pontján koncertezett már, Szingapúrtól Szibériáig, Kanadától Indiáig, Skandináviától Amerikáig mindenhol fergeteges sikereket aratva, a legnagyobb koncerttermektől a sportcsarnokokon át a szabadtéri fesztiválok színpadain egyaránt. Az „Örömzene” című koncerten  Orosz Zoltán harmonikaművész világszerte ismert és elismert zenei kiválóságokkal muzsikál együtt. A műsorban elhangzanak magyar népdalfeldolgozások különleges hangszerelésekben, francia sanzon, orosz cigánydal, argentin tangó, világzene, jazz, filmzene. Helyet kapnak saját szerzemények is, valamint  a délszláv népzene, hiszen Orosz Zoltán bácsalmási származása miatt e műfaj különösen sokat jelent a művész számára. A Balkán zenéjét jazzes elemekkel, friss hangszereléssel, világzenei rangra emelve szólaltatják meg a koncerten, így a népzenére épülő darabokban meghatározó szerep jut az improvizációnak. Fellépő művészek: Orosz Zoltán – Artisjus- és eMeRTon-díjas harmonikaművész, Horváth Kornél – Kossuth-díjas ütőhangszerművész, Lattmann Béla – Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett basszusgitár-művész.

 

Csángálló koncert

22:30 -  Nemtudom nagyszínpad

 

A zenekar 2009-ben indult útjára, Sára Csobán és Bősze Tamás Jean-Pierre vezetésével. Ebben a  formában 2013 óta állandó szereplői a Kárpát-medence népzenei és világzenei életének, rendszeres fellépői táncházaknak, kluboknak, nyári fesztiváloknak, színházi és táncszínházi műsoroknak, emellett többször koncerteztek már külföldön is. Az együttes gyakran indul  zenei gyűjtőútra, legtöbbször a Gyimes-völgye és Moldva felé véve az irányt, hogy muzsikájukhoz eredeti környezetből merítsenek inspirációt. A Music de l’Europe vándorfesztivál állandó szereplői 2015-től, ahol különböző tradicionális műfajokat képviselő zenekarok lépnek fel. Olyan elismert alkotókkal dolgoztak együtt, mint Kerényi Róbert, Tcha Limberger, a Fitos Dezső társulat vagy Lajkó Félix. Utóbbival közösen nyitották meg a 2016-os O.Z.O.R.A. Fesztivált, ahol több mint 20 000 ember előtt muzsikáltak. Első lemezük szintén ebben az évben jelent meg a Fonó Records gondozásában, Fel az úton... címmel. Az album felkerült a Lángoló Gitárok 2017-es világzenei top 10-es listájára. Legújabb nagylemezük a Naplopók, amelyről Eleven taktus című számuk bekerült a Halmos Béla Program 2018-as Womex világzenei válogatásalbumába. Tagok: Bagi Bálint: tárogató, szaxofon, furulyák; Gárgyán Zoltán Tamás: klarinét, doromb; Sára Csobán: szaxofon, furulyák; Johannes Olsson: harmonika, basszusgitár; Telegdi Gáspár: harmonika; Bősze Tamás Jean-Pierre: ütős- és pengetős hangszerek, ének.

 

Művészeti iskolák néptáncbemutatója:

18:00 - Gömbjuhar kisszínpad

 

A Bíró testvérek és a Herdon testvérek bemutatói;

 

Ököritói Fergeteges Táncegyüttes

Gyöngyös-bokréta néven alakult 1937-ben Németh Lili vezetésével és alapításával. A táncegyüttes folyamatosan működő társulat. Táncuralkodó motívumai a kopogós, verbunk. Bár az eredeti formáció nem maradt meg teljes egészében, de a juhászok kampós tánca fennmaradt értékes betéteként. A táncegyüttes névadó keresztapja Paulini Béla, ismert néprajzos, aki Budapesten a Margit-szigeten látta a Táncosok mind tüzesebb c. produkciót. Amikor az ököritóiak befejezték a fellépést, földhöz vágta a kalapját és azt kiáltotta: „Hát ez igazán fergeteges!” - azóta nevezik a csoportot Fergetegesnek. Az első bemutatkozás Ököritón volt, hetven-nyolcvan lelkes táncospár vett részt az előadáson. Bejárták táncukkal a környéket, majd szinte az egész országot és a világot, voltak több alkalommal is Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Lengyelországban, Ukrajnában. Mindenütt hatalmas sikereket arattak. Akkor még saját zenészei voltak az együttesnek. A Fergeteges Tánccsoport több mint 80 éve működő társulat. Eredményeinek köszönhetőek az alapítóktól kezdve a mindenkori folytatóknak, szívügyüknek tekintették és tekintik, hogy a táncegyüttes tovább működjön, a hagyományokat megtartsák és ápolják,  gondosan őrzik, s továbbadják a fiataloknak. 

 

Béres András Kör (Rozsály) néptánc bemutató 

A hagyományőrző csoport az ország legkisebb nagyközségében, Rozsályban működik 2009 óta. Tagjai népdaltanulással, hagyományos magyar táncok elsajátításával és előadásával szeretnék megőrízni a térségre jellemző tradicionális kulturális értékeket. Névadójuk a rozsályi születésű Béres András néprajzkutató, a Debreceni Népi Együttes egykori vezetője. Az amatőr táncegyüttes repertoárja szatmári, moldvai, hortobágyi és dél-alföldi táncokból áll. Vezetőjük: Kókánné Mica Katalin

Magyarpalatkai Banda

19:00 - Gömbjuhar kisszínpad,

24:00 – Folkkocsma, táncház a Magyarpalatkai Bandával

 

Az erdélyi Mezőségen található Magyarpalatka (románul Pălatca) régóta a környék egyik legjelentősebb zenészközpontja. Az itt élő cigányzenész dinasztiák nemcsak saját falujuk, hanem sok környező település (például Báré, Kötelend, Mezőgyéres, Mezőkeszü, Vajdakamarás, Visa) zenei igényeit is kielégítették. A zenekar egyaránt játszik magyar, román és cigány népzenét. Számos zenész muzsikált itt, többen a biztosabb megélhetés érdekében más falvakba költöztek át. A zenészek szinte mindannyian rokonságban állnak egymással, tudásukat hagyományosan továbbadják a generációk között. Korábban akár öt zenekart is ki tudott állítani a falu. Jelenleg két zenekar van, amelynek közös tagjai is vannak ugyan, de a 2 banda mégis elkülönül (a faluban úgy hívják őket, hogy az „öreg” és a „fiatal” banda). Az „öreg” zenekar működik aktívabban, nekik van több külföldi, például magyarországi fellépésük is. A magyarpalatkai vonószenekarok korábban háromtagúak voltak, hegedű-brácsa-bőgő felállásban zenéltek. A 60-as évek környékén tértek át az ötfős formációra, amit a hegedű és a brácsa megkettőzésével hoztak létre. A két hegedű mindig ugyanazt a dallamot játssza, bár néha a két prímás játékában oktávpárhuzam figyelhető meg. A brácsa az erdélyi zenekarokra jellemző háromhúros brácsa, amelyen dallamot nem játszanak, kizárólag kísérőhangszerként alkalmazzák, főként dúr hármashangzatok megszólaltatásával. Bizonyos tánctípusok kíséreténél (például szökős, korcsos) a két brácsa eltérő ritmuskíséretet ad, a többinél egymást erősítve ugyanazt játssza. A bőgős csak a hangszer legmélyebb húrján játszik, amelyet a szokásos kontra Á helyett kontra C-re hangol.

(A „fiatal” zenekar esetenként kiegészül a faluban tartózkodó „öreg” zenekar tagjaival.) A zenészek közül csak Kodoba Florin beszéli a magyar nyelvet, a többiek egy picit értenek magyarul, de beszélni csak románul tudnak. Magyarországon több hanghordozó is megjelent, amelyen a Magyarpalatkai Banda zenéje hallható. Ezek közül kettőt Fekete Antal „Puma” rögzített egy-egy lakodalom alkalmával Magyarpalatkán, illetve Mezőkeszüben. Ezeken még az alábbi felállásban játszik a zenekar: Kodoba Márton (1941-2003) hegedű; Kodoba Béla (1944-1999) hegedű; Mátingó Ludovik (1935-199) 3 húros brácsa; Radák Mihály (1938-1992) 3 húros brácsa; Kovács Márton „Puki” (1941-) nagybőgő.

 

Nana Vortex

21:30 - Gömbjuhar kisszínpad

 

A Nana Vortex a magyar világzenei paletta kétségkívül egyik legprogresszívebb, legkísérletezőbb formációja. A fiatal együttes máris két formabontó albummal jelentkezett. Az első Forduló című lemezük pop, folk, jazz elemeket fúzionál, olykor szürreális zenei motívumokat is belecsempészve az eredetileg népzenei dallamvilágba. Különlegessége, hogy a dalszerzés, majd a stúdiófelvétel és videoalbum is a Balaton-felvidék egyik borteraszán zajlott, így muzsikájukban egyedülálló módon kerülhet párbeszédbe tér-szöveg-zene a hallgatókat bevonó alkotói munkafolyamat feltárásával. A Nana Vortex  2017-ben új zenei anyaggal jelentkezett: Arany János születésének 200. évfordulóját ünnepelve a költő zeneszerzeményeit gondolták-gombolták újra. Bizony, a magyar irodalom egyik legnagyobb mestere nemcsak költött, hanem komponált is. A zenekar Arany János melódiáit tiszteletben tartva 21. századi köntösbe öltöztette a magyar író zenei gondolatvilágát, megismertetve Arany kortárs arcát. A koncerten mindkét lemezről  felcsendülnek dalok, a magyar zene lendületét és Arany János költészetét bemutatva. 

 

2019. augusztus 3., szombat 

 

Debreceni Népi Együttes

18:30 - Nemtudom nagyszínpad

 

A Debreceni Népi Együttes 1950 tavaszán alakult, hogy összegyűjtse és feldolgozza az alföldi magyar néphagyományokat, dalokat, táncokat. Ma már hazánk minden tánctípusa és dialektusa szerepel az együttes műsorán; érintve a határon túli magyarság és a Kárpát-medence nemzetiségeinek táncait is. Az együttes alapítója és 1993-ig vezetője dr. Béres András néprajzkutató, koreográfus volt. Az itt végzett szakmai tevékenységével évtizedekre meghatározta a csoport előadásainak, műhelymunkájának színvonalát. A „Mestereink meséi” című műsoruk születésének 90., valamint halálának 25. évfordulójára készült egész estés előadásuk, amelyben a hozzá szorosan fűződő tájak táncait, hangulatokat, történeteket vitték színpadra az együttesben oktató pedagógusokhoz leginkább kötődő táncokkal ötvözve. Béres András, mint a népmesék egyszeri parasztemberének három fia közül a legkisebb: elindult szerencsét próbálni. Kitartása, akaratereje, tudása révén elérte a maga elé kitűzött célt. A Debreceni Népi Együttest 1950-ben alapította meg, mellyel számos sikert ért el. Ahhoz azonban, hogy folytassa a munkát, élvezze mindazt, amit elért, túl rövid időt kapott a Teremtőtől. Együttes vezető: Hercz Vilmos; művészeti vezető: Veres Tamásné Hercz Beáta, Vámosi István; tánckarvezető: Szőke Henrietta, Puskás László; művészeti munkatársak: Csontos Anna, Lakatos Fanni, Rozsályi Dániel. A műsor zenei szerkesztésében közreműködött: Bárdosi Ildikó, Dezsőházi Tamás, Palazsnik László. Kísérő zenekar: Bürkös Zenekar; Közreműködő: Hajdúsági Népzenei Együttes. A műsorban Sáli Levente homok animációi láthatóak.

 

Tompos Kátya koncert

21:00 - Nemtudom nagyszínpad

 

Holdjárat címmel jelent meg második szóló albuma 2017 szeptemberében. A Holdjárat az a titokzatos erő, amely lelket lélekkel összekapcsol, láthatatlan segítség, misztikus utazás, egy olyan kaland, amelyre mindenki vágyik, amelynek a végén felkavaró, vagy épp megnyugtató, összeolvasztó vagy szétválasztó, múlhatatlan vagy illékony szerelmek várnak ránk.

HOLDJÁRAT

A dalok szövegét szinte minden esetben Tompos Kátya írta. A bensőséges, helyenként elgondolkoztató, vicces, de mélyen a lelkéből fakadó történeteket mind-mind az élet ihlette. Valamennyi vers egy darab a színésznő lelkéből, ablak a világára. A Holdjárat koncert műsorában természetesen az új album dalai mellett a régi kedvencek is helyet kaptak. Ehhez az újabb utazáshoz Kátya ezúttal is Hrutka Róbertet kérte fel útitársnak. Ezúttal azonban már nem átdolgoztak közösen Kátya számára kedves dalokat, ahogyan tették a Keresztül Európán album esetében. Az új lemezre 10 vadonatúj dal  született.

„SOKSZÍNŰSÉG FINOM ELEGANCIÁJA”

 

Parno Graszt – fehér ló

23:00 - Nemtudom nagyszínpad

 

A Parno Graszt több  mint  20  éve van a pályán. Műfaj:  gipsy/world  music  (magyar  és  roma  nyelven). Nehéz  olyan  várost,  fesztivált  vagy  koncerthelyszínt  találni  idehaza,  ahol  ne  lépett  volna  már fel  a  csapat.  A  Parno  Graszt  a  hazai  szereplések  mellett  (A38,  Sziget,  MÜPA,  Ozora, Művészetek  Völgye  stb.)  Európa  szerte  is  számos  sikert  tudhat  magáénak.  Zenéltek  már  többek  között  Belgiumban,  Olaszországban,  Ausztriában,  Szlovákiában,  Lengyelországban, Franciaországban, Csehországban,  Angliában,  Szerbiában,  Hollandiában,  Romániában,  Észtországban,  Németországban,  Izlandon,  Oroszországban,  illetve  a  tengerentúlon:  Dél-Korea,  India  és  az  USA  is  otthont  adott  már  a  Parno  Graszt  koncertjeinek.  Sikert  könyveltek  el  a  hazai  média  számos  csatornáján:  M1,  Duna,  MR2,  A  Dal  2016,  de  a  zenén  túl  szerepeltek  már  a  Travel  Channel  műsorában,  illetve  megjárták  a  World  Music  Expo-t  is.  Az  elmúlt  évtizedben  együtt  dolgoztak  számos  művésszel,    Balogh  Kálmánnal,  a  Latcho  Drommal  (FR), Szalóki  Ágival,  Bohemian  Betyarsz-al  Shirley  Dimanoval  (AT)  és  több  side  projecten  is munkálkodtak  (pl.  rajzfilm  aláfestő  zene  –  amellyel  egy  rangos  díjat  is  sikerült  bezsebelni -,  utánpótlás  nevelés,  táncház  stb.) Szinte állandó  vendég fellépője  lett  a  zenekarnak  2016-tól Szirota  Jennifer  énekes,  továbbá  Szilágyi  Tóni  hegedűs,  akik  még  tovább  színesítik  az  egyébként  is  sokszínű  kavalkádot,  amit  a  Parno  Graszt  neve  jelent. Az  együttes  eddig  4  albumot  jelentetett  meg,  tavasszal  pedig  megkezdődtek  az  5.  stúdió  lemez  felvételei  is.  A  BBC  megbízásából,  Silló  Sándor  rendezésében  egy dokumentumfilm  is  készült  a  csapatról,  amely  bemutatja  miként  került  a  zenekar  egy  kis  nyírségi  falúból  Európa  nagyszínpadaira.  Hirtelen  ötlettől  vezérelve  egy  kisebb  felállásban  elindultak A  Dal  2016  megmérettetésén,  ahol  2017  elején  a  döntőig  jutottak  a  többi  jelentkezőtől  erősen  eltérő  identitású  és  mondandójú nótájukkal.  2018-ban  pedig  a  Highlights  of  Hungary  2017  díj,  második  helyezését  is  sikerült  bezsebelniük. Őszinte  zenészek,  akik  szívből  jövő,  lüktető  produkcióval  a  nagyszínpadok  mellett  kis  klubokban  és  más  színpadokon  is  sikerrel  megállják  a  helyüket.   

A  zenekar  tagjai:  József  Oláh  (vocals,  guitar,  tambura); Viktor  Oláh  (vocals,  guitar,  dance); Sándor  Horváth  (vocals,  spoons,  dance); János  Jakocska  (vocals,  guitar); Heléna  Oláh  (vocals,  dance); Mária  Balogh  (vocals,  dance); Krisztián  Oláh  (vocals,  accordion); János  Oláh  (double  bass); István  Németh  (oral  bass,  churn) 

 

Antonia Vai

17:00 - Gömbjuhar kisszínpad

 

Antonia Vai egy svéd/magyar énekes-dalszerző. Stockholmban született  az énekesnő és 2013-ban érkezett Budapestre, hogy gyökereit felkutassa, de Antoniát úgy megfogta a város, hogy azóta is Pesten él. Megnyerő egyéniségével, dinamikus előadásával és nyers szövegeivel - Antonia zenéje egy szenvedélyes  történetet mesélő utazás. A tinédzser kora óta alkotó énekesnő, miután egy évet élt Londonban és körbe utazta Európát, 2012-ben megjelentette első két saját kiadású albumait, amelyek a „Lovers and Prophets” és a “Dirt From When The Earth Was Flat” címet viselték. Budapesten Antonia gyorsan a magyar underground zenei élet meghatározó előadójává vált. A „Stories After Bedtime” című albuma 2014-ben készült, amelyre számos országos tv- és  rádióadó felfigyelt. Körbe turnézta az országot a Quimbyvel, kiadott két dalt a Bohémian Betyars-szal, fellépett az összes nagy fesztiválon (Sziget, Volt) és játszott az MR2 akusztikban. Az első önálló teltházas koncertjét 2015 júniusában adta a Művészetek Palotájában, amelyen számos vendég előadóval, Senaval, M3nsa-val és Saiiddal lépett együtt színpadra.  A „Tightrope” nevet viselő Ep-je 2015-ben jelent meg, melyen szerepelt a Saiiddal közös dala,  a“Remember how”. A lemezt az Akvárium Klubban mutatták be. A dalszerző-énekes díva különleges karaktert képvisel a hazai zenei világban: nemcsak gyönyörű és erős, független nőként, de a világzenét soullal, poppal vegyítve mély mondanivalóval bíró dalok írójaként is tündököl a svéd-magyar gyökerű Antonia Vai. Az énekesnő gyakran indul el a járatlan úton, ha inspirációra vagy újrakezdésre van szüksége, ezt pedig tökéletesen példázza a Ritual  lemez  is - mind felvételének körülményei (a dalok nagy része egész Európát és néhol Marokkót is átutazta, mire elkészült), mind pedig a dalok szövegei, mondanivalói a változást, újrakezdést, talpraállást járják körül.     Mindezt egy igazi, huszonegyedik századi független női világutazó szemüvegén át, aki érzékeny, mégis határozott hozzáállásával elvarázsolja a hallgatókat.

 

 

Aurevoir

20:00 - Gömbjuhar kisszínpad

 

A zsámbéki fiatalokból álló együttes sokszínű zenéjével hamar felhívta magára a közönség figyelmét. Többféle stílust érintenek, az angolszász beat-folk és a Kárpát-medence népzenéje van rájuk legnagyobb hatással. Kategorizálhatatlanok; nem szorítják magukat műfaji határok közé. A zenekar számos turnén és nagyobb fellépésen van túl. Nem csupán országhatárokon belül koncerteznek: voltak Erdélyben és a Felvidéken, több európai nagyvárosban, mint Berlin vagy Prága, sőt eljutottak egészen Kínáig, ahol a shanghaji magyar pavilon megnyitóján játszottak. Az elmúlt két évben több teltházas klubkoncertet adtak Budapesten és felléptek a Paddy and the Rats vendégeként is. Immáron két lemezük anyagával járják az országot. Nyáron olyan helyeken mutatkoztak be, mint a VOLT Fesztivál, Campus, SZIN, Művészetek Völgye vagy a szerbiai Malomfesztivál. A 2018-as évet telt házas Akvárium koncerttel zárták a srácok.

 

22:00 Tábortűz, táncház, a Fesztivál téren – az Ököritói Fergeteges Táncegyüttessel, Béres András Körrel

 

24:00 – Folkkocsma

Táncház a Bürkös Zenekarral

 

A Bürkös Zenekar 1998-ban alakult Nagykállóban. Tagjai fiatal népzenészek, akik élethivatásuknak tekintik a Magyar Autentikus Népzene megőrzését, továbbítását. A Felső-Tisza-vidék több néptáncegyüttesének kísérő zenekaraként dolgoznak. Mindemellett önálló koncertműsorokkal örvendeztetik meg a hazai és külföldi hallgatóságot. Nagykálló városa, a Nagykálló Kultúrájáért Díjban részesítette őket 2008-ban. Több népzenei és néptáncfesztivál zenei nívódíjasai. Első önálló albumuk 2010-ben jelent meg, Fogadd tőlünk örök Atyánk címmel, amely  szűkebb hazájuk, a Felső-Tisza-vidék zenei anyagát mutatja be. Óriási mérföldkő volt a zenekar életében 2011, ugyanis ebben az évben jelent meg második albumuk, ami egy könyv méltó mellékleteként került forgalomba, Címerünk a magyar szürke címmel. A könyv bemutatja a Magyar Szürke tradicionális szarvasmarha fajtát, a lemez pedig "Nagy Magyarország" gulyásnótáiból ad ízelítőt. Az a megtiszteltetés is érte a zenekart, hogy 2011 Prima Primissima Junior díjra jelölés mellett a Szabolcs- Szatmár-Bereg megyei Prima díj jelöltjei is lehettek. Elismerések: Nagykálló Kultúrájáért Díj; Zenei nívódíjak számos népzenei és néptánc fesztiválon; Dezsőházi Tamás, a zenekar prímása 2014-ben a Balatonfüredi Anna-bál prímásversenyén I. helyezést ért el.

 

Portaprogramok:

Az események pénteken és szombaton látogathatók.

 

Levendula porta: levendula kiállítás mindkét napon

Pénteken 19:00  Ady emlékév - Kuncz László vers- és énekmondó

 

A Pécsi Nemzeti Színház magánénekeseként sorban énekelte az operairodalom nagy basszus -  Sarastro, Ozmin, Bartolo, Leporello, Fülöp király, A kékszakálú herceg, Fiesco - szerepeit. Ezzel párhuzamosan Bach-Passiók, oratóriumok főszerepeit. Dalesteket adott. Hosszú évekig tagja volt a Dobszai László által vezetett Gregorián együttesnek. A Schola Hungaricának, különböző régi zenei együttesekben rengeteg középkori, reneszánsz és barokk dalt, áriát és motettát énekelt. A mai napig elkötelezett híve az énekelt régi magyar költészetnek. Elsősorban Balassi Bálint verseit, de Ady, József Attila, Petőfi, Radnóti, Vörösmarty verseit énekli-szavalja. „A MAGYAR MŰVÉSZETÉRT”-díj és a „TINÓDI-LANT” kitüntetettje.

 

Debreceni Színjátszó Stúdió- Csehov-komédiák

Szombaton, 18:00

Az idén negyven esztendős fennállását ünneplő Debreceni Színjátszó Stúdió két Csehov-komédiával lép színre: A dohányzás ártalmasságáról új bemutató, a Leánykérés viszont 1981 óta repertoárjukon szerepel, sok hazai és külföldi fesztiválon arattak sikert vele az Egyesült Államoktól Japánig.

 

A dohányzás ártalmasságáról- Diószeghy Iván játéka. A darabot Pinczés István rendezte Jászai Mari- és Uchimura-díjas rendező.

 

Nyuhint, a nyugdíjas szabadgondolkodó szakújságírót, a Városi Zene Tanoda és Leány Nevelő Műintézet tulajdonosnőjének férjét jótékonysági célú ismeretterjesztő előadás megtartására kötelezi zsarnokoskodó felesége. Nyuhin kopottas frakkban lép színre, szemléltető ábrákat tartalmazó állvánnyal. A témától el-elkanyarodva, a dohányzás ártalmainak ecsetelése helyett mindenféle másról beszél – a helyi napilapban közölt cikkéről bizonyos rovarok kártékonyságáról, a dohányszelencébe zárt zöld húslégyről, bemutatja a dohánylevél faktúráját, sőt egy szétdohányzott tüdőről készült riasztó röntgenfelvételt is. Közben elpanaszolja, hogy milyen cudarul bánik vele felesége: madárijesztőnek, csörgőkígyónak és sátán fattyának szólítja, éhezteti és agyondolgoztatja. Szétkürtöli, hogy szabadulni kíván a házasság béklyójából, világgá akar menni. Letépi magáról a viseltes frakkot, melyben jótékony célú ismeretterjesztő előadások ingyenes megtartására van kötelezve; a nyílt színen megtapossa molyrágta fellépőruháját…

 

Leánykérés- Tóth Kálmán, Vlajk Mária, Csíkos Sándor Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész előadásában. rendezte: Pinczés István

 

Lomov, a szívbeteg, magas vérnyomással és szédüléssel küszködő korosodó agglegye nősülni készül. Hosszú tépelődés után elhatározza, hogy feleségül kéri a szomszéd földbirtokos korban hozzá illő, nem is olyan nagyon csúnya lányát. A lány apja majd kiugrik a bőréből örömében, ám a lány nem sejti a látogatás célját, így negédes beszélgetésük veszekedésbe torkollik: nem tudják eldönteni, melyik család birtokához tartozik az Üszkösmocsár és a Nyíres közé ékelődő Bivalyrét, és úgy kidobják a neveletlen kérőt, hogy lába se éri a földet. Ám a férjhez adandó lány utólagosan értesül a szomszéd jövetelének céljáról és toporzékolva visszahívatja apjával a kérőt. A jól induló társalgás ismét megfeneklik, mikor az időjárásról és az aratásról a Csípdmeg nevű vadászkutya tulajdonságaira terelődik a szó, s nem tudják eldönteni, melyik a jobb vadászkutya: Csubukovék Csípdmeg nevű, vagy Lomov Fogdmeg névre hallgató szukája, s másodszor is hajba kapnak. Az apa sértett dühtől indíttatva agyon akarja lőni a kérőt, aki holtra váltan hanyatlik az asztalra – ám a happy end végül mégis bekövetkezik…

 

Boggie és Kemény Zsófi irodalmi est

Szombat, 19:00 Levendula porta

 

Csemer Boglárka „Boggie" énekes, dalszerző és Kemény Zsófi költő közös estjén saját történeteiket fűzik csokorba a dalolás és a slammelés műfaján keresztül. Közös együttműködésük Boggie „3" címet viselő harmadik szerzői albumával kezdődött és folytatódik a két fiatal nő izgalmas műsorában, ahol  közel kerülhetünk az alkotás titkaihoz, és megismerhetjük, milyen 2018-ban a fiatal nő, anya, művész, író-költő élete. A műsor zene és irodalom ötvöződése Zsófi tollából és Boggie hangjából. Csemer Boglárka Boggie énekel, elektromos csellón kíséri Simkó-Várnagy Mihály, a versek Kemény Zsófi tollából.

 

 

Lekvárfőző porta:

Panyola híres a „nemtudom szilvájáról.” Szatmár jellegzetes gyümölcse, amely csak néhány településen található. Népszerűsége azonban egyre erősebb, hiszen a szatmári lekvár és a szatmári szilvapálinka legjobb alapanyaga. A gyümölcs apró, alig nagyobb a cseresznyénél, nem magvaváló. Beltartalmi értéke  kiváló, hiszen íze és zamata megkülönbözteti az összes többi szilvafajtától. A lekvárfőzés titkait a program során kóstolóval egybekötve ismerheti meg a látogató.

                                                                 

Masszázs porta:  

Papp Beáta 14 éve foglalkozik masszírozással. A Yumeiho  nagyon hatékony masszázsfajta mozgásszervi problémákra. Az irodai munkában, a hosszas ülés miatt derék és keresztcsonti problémákkal küzdőknek ajánlott, de nyak/ hát/ vállproblémákkal küzdőknek, jó krónikus fejfájásra, gerincferdülés kezelésére, ízületi problémákra is. Különböző masszázsok: a stressz oldására az olajos relaxáló masszázst javasolják, ami lágyabb technika, finom mozgatásokkal, tiszta biotermesztésű növényi olajat használva, növényi illóolajokkal, esszenciákkal keverve. A reflexológia/ talpmasszázs a szervezet működését harmonizálja, a test öngyógyító folyamatait indítja be a talpon található reflexpontok stimulálásán keresztül. Egy csodálatos technika, amely erősíti az immunrendszert, nyugtat, gyógyít, lazít. Thai masszázs: matracon / talajon történik, ruhában, sok speciális fogásból összerakva a páciens igényei szerint. Keleti gyógymód, ami segíti a test energiáit szabadon áramlani, oldja a blokkokat, a stresszt, ellazít, nyugtat és enyhíti a testben lévő fájdalmakat.

A fesztivál ideje alatt a Napkapu vendégház udvarán:  Yumeiho masszázs; Thai masszázs; talpmasszázs; olajos lazító masszázs

 

Dézsa porta:

Beregi keresztszemes hímzés a PanyolaFeszten

A beregi keresztszemes hímzés a terület kiemelkedő népművészeti értéke. Az ősi, hagyományos motívumkincs számtalan vászon-neműn megjelenik: abroszokon, kendőkön, a gyász textíliáin stb. Ez a hímzés-tradíció természetesen nem állt meg a vármegyehatárnál: ismerték és művelték többek között a szomszédos Szatmárban is. A portán a beregi keresztszemes hímzéssel ismerkedhetnek meg az érdeklődők: kézzel fogható közelségbe kerülhetnek az alapanyagokkal, kipróbálhatják magát a hímzést, feltárulnak az eredeti, évszázados minták, a régi és a mai textíliákon. Miközben minden kiderül a beregi hímzésről. A hímzésoktatást és -bemutatást a közeli vásárosnaményi Beregi Múzeum munkatársai nyújtják a látogatóknak. A Beregi Múzeum a térség reprezentatív közgyűjteménye. Néprajzi, történeti, régészeti kiállításaival – köztük a művészi öntöttvasakat felvonultató tárlattal – a múzeum a 18. századi barokk stílusú Tomcsányi-kastélyban a régió egyik legfontosabb turisztikai célpontja. Gyűjteményét számos Panyoláról származó darab gazdagítja: népi eszközök, faragások, kendők és archív fotók. Ezekből is lesz egy válogatás.                

 

Széles Gyula Kiállító és kézműves ház:     

Panyola története kiállítás, régi relikviák, régi örökségek gyűjteménye. A pálinka története a faluban. PanyolaFeszt plakát-kiállítás. Tudjunk meg többet az állatalakoskodásról, Panyola múltjáról. Közben  workshop – kemence-rakás az udvaron és számos interaktív, kreatív játék a település életéből.

 

Duló porta:         

Péntek 15 órától pálinka verseny.

A házi és a bérfőzött pálinkák versenyére a nedűt augusztus 2-án, (pénteken) 12 óráig lehet leadni vagy minden nap munkaidő alatt 8-16 óráig a panyolai önkormányzat titkárságán, illetve postai úton is elküldhetik. Cím:  Panyola Község Önkormányzata, 4913 Panyola, Szombathelyi utca 12.

 

Szombat: eredményhirdetés 16 órától a Gömbjuhar Kisszínpadon

Szombat: pálinkaszeminárium és kóstoló 17 órától

A szilvapálinkák sokfélesége - Gönczi Károly előadása.

 

Lomos porta:

Fogadó a két kecskéhez             

lom- nap

 

Varga Vendégház:        

Szombaton: workshop – szilvás sütemény kiváló receptje és készítése

A Varga Vendégház tulajdonosa igazi panyolai. A szilvalekváros sütemény receptjét és készítését mutatja meg workshopján a háziasszonyoknak. Ha szeret a konyhában sütni-főzni, akkor érdemes Irénkét felkeresni, hiszen a vidék ízletes ételeiről sokat mesél.       

        

 

Diófás udvar - gyermekprogramokkal

Pénteken 18:00

Népi játékok, kézműves udvar, óvoda gyerekprogram; Nádudvari kézművesek.

 

Szombaton 14:00

Kézműves játszóudvar az Aranykapu Kézműves Egyesülettel (Partium) és a Nádudvari Kézműves iskola tanulóival, fafaragó foglalkozás, óvoda gyerekprogram; kovács mester; Barboncás Egyesület bábszínház Kiss Ágival, gyermekelőadás.

 

Aranykapu Kulturális Egyesület

14:00 Diófás udvar

 

A szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület immáron tizenegy esztendeje mutatja be a magyar hagyományokat a fiataloknak. Fő tevékenységi területük a hagyományos népi- és kismesterségek oktatása, de az elmúlt években számos kulturális rendezvényen (Partiumi Mesterségek Utcája a Partiumi Magyar Napokon, ünnepi kézműves vásárok és mesterség-bemutatók, előadások, tematikus játszóházak) kiállításokon is szerepeltek szervezőként,  résztvevőként is. Régi álmunk vált valóra egy saját, állandó székhely, az ún. Fonó-Ház létrehozása. Napjainkban is szükség van egy olyan, a XX. század elején még működő fonókhoz hasonló közösségformáló térre, ahol a közös tevékenységeken keresztül  bárki megismerhet gyökereinket, az alkotás örömét. A Fonó-Ház program lényegében nem más, mint a hagyományok iránt aktívan érdeklődő, azokat megismerni és a mindennapi életükbe beépíteni kívánó, természetközeli, hagyományos életmódra törekvő családok és fiatalok közösségformáló tere. A Fonó-Ház tevékenységei között szerepel többek között: kézműves műhelyek működtetése (heti rendszerességgel, több korosztály számára), népi hangszerek oktatása (citera, népi hegedű), művészeti oktatás (rajz- és festészet), játékos nyelvműhelyek (angol); családi ünnepvárók, előadások, tematikus rendezvények (pl. Szent György-napi kaláka, farsangi, szüreti mulatságok, kukoricafosztó stb.). Ugyancsak a Fonó-Ház ad otthont immáron rendszeresen nyáron, a vakációs időszakban, több periódusban szervezett napközis táboroknak, alkotóheteknek. Rendszeres kézműves műhelyeikben a gyerekek - korosztályuknak megfelelő szinten - elsősorban régi mesterségek fogásait, technikáit sajátíthatják el; a kisebbek játékos formában, az alapokkal ismerkedve, amíg a haladó csoportoknak már mélyebben, alaposan is alkalmuk nyílik elmerülni egy-egy kézműves technikában: foglalkoznak agyagozással, nemezeléssel, gyöngyfűzéssel, kosárfonással, csuhézással, textilmunkákkal, népi gyermekjátékok készítésével, de szerepel palettájukon a szövés, fonás, gyertya- és mézeskalács készítés, szalma- és gyékénymunkák stb. Tevékenységeiket az évkör ritmusához kötődően építík fel, évszaki sajátosságokhoz, jeles napokhoz, ünnepekhez kapcsolódóan.

 

Magyar Hagyományőrző Faművesek

Diófás udvar

 

Faműves alkotótevékenység: családi/gyermek animációs ajándék-készítő-program, barkácsolás; feledésbe merült mesterségek: közel 50 m2-es szerszám-parkukban kipróbálható őskori eszközöktől a 20. század közepéig bezáródóan több szerszám, megismerhető a hozzájuk kapcsolódó munkafolyamat; régi, elfeledett szerszámok kiállítása.

 

 

Fekete kisasszony - Barboncás Egyesület bábszínház, Kiss Ágival, gyermekelőadás

16:00 Diófás udvar

 

Tréfás vásári interaktív előadás faragott bábokkal. Archaikus mese Bari Károly gyűjtéséből. Adott egy cigánymese, egy bábos és rengeteg figura. Miként lesz ebből történet? Megtudhatjátok, ha leültök a napenergiával felmelegített, szélenergiával lehűtött rongyszőnyeg páholyokra. Vásári képmutogatóval kezdődő, szegénylegény vándorlással folytatódó, ördögökkel megküzdő, királylányt megszabadító interaktív bábelőadás, amelyben garantált a nevetés. Önfeledt kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

 

Vezetett túrák

 

Panyolai Szilvórium tanya:

Péntek: 14:00, 16:00, 18:00 vezetett főzdelátogatás

Szombat: 10:00, 14:00, 16:00, 18:00

 

Panyolai pálinkák - a név kötelez

Magyarország legszebb fekvésű pálinkafőzdéje különleges kalandot ígér. A látogatás során megismerhetik a főzde mesébe illő, legendás történetét. A vendégek végigkísérhetik a gyümölcs útját a fától a palackig és megismerhetik a pálinkakészítés izgalmas folyamatait.

 

Templomtúra idegenvezetéssel

Péntek: 17:00, 18:00      

Szombat: 17:00, 18:00   

Református templom: Bibliai Logók kiállítás - Balogh István tárlata

Csütörtök este fél hétkor és vasárnap egykor istentisztelettel kezdik és zárják a fesztivált.

 

 

A fesztivál ideje alatt a vezetett templomtúrák során az épület történetét, a gyülekezet életét is bemutatja a település új lelkésze, Didi Xénia, illetve beszél arról is, hogy milyen Panyolán reformátusnak és lelkésznek lenni. Mesél saját élményeiről, a tárlatról és arról, mit jelent a harang hangja. Minden látogató húzhat egy kosárból bibliai útravalót és egy dobozba a saját e-mail címével kérdéseket is írhatnak Istenről és a hitről. A lelkész pedig megválaszolja azokat. Különleges program továbbá még a templom épületén belül az imaséta. Néhány állomás, ott pár gondolat és egy ima. A fesztivál teljes ideje alatt a templom ajtaja nyitva áll, ahová be lehet térni, meg lehet pihenni és egy picit elcsendesedni, imádkozni Isten házában.

 

Biciklitúra:

Középkori templomok Szatmárban, kerékpártúra a PanyolaFeszten

Kerékpáros örökségtúra a Szamos-mentén a Középkori templomok útján

2019. augusztus 3. 8:00

 

Ez a bringatúra azoknak szól, akik a PanyolaFesztre érkeztek és szombaton a nappali órákat szívesen töltik azzal, hogy felfedezik a Felső-Tisza-vidék tájait, műemlékeit. Megismerkednek azzal a vidékkel, amely 2017-ben elnyerte a kiváló Európai Desztináció címet.  A Felső-Tisza-vidék folyói mellett, egymástól karnyújtásra lévő, hangulatos, csendes kis falvak között, csodálatos természeti környezetben vezet útjuk arra a vidékre, amely a középkori templomok földje. Ezeket az ékszerdobozhoz hasonló parányi kis templomokat a Középkori templomok útja fűz fel egy útvonalra. A Felső-Tisza-vidék vízitúra útvonalai, fövenyes szabadstrandjai igen népszerűek, de kevesen tudják, hogy ez a térség büszkélkedhet Magyarország egyik leghosszabb kerékpárút-hálózatával, amely bár árvízvédelmi célokból épült, a kerékpáros túrázók számára óriási élményt nyújt. A folyók mentén több száz kilométer hosszan tekeregnek a töltéseken az aszfaltozott töltéskoronák, amelyek kitűnően, és ami fontos, távol az autós forgalomtól, biztonságosan bringázható. Ezen a vidéken nem kell tartani a fárasztó hegymenetektől vagy meredek lejtőktől. A túra célja a Szamos-mente meghódítása, a szatmári táj felfedezése. Panyoláról, a fesztiváltérről indulnak Fehérgyarmat irányába, alacsony forgalmú mellékutakon.  Az út a Szamos-menti töltésen halad végig Cégénydányád, Gyügye és Szamosújlak között. Az első megálló Cégénydányád, ahol a Kölcsey-Kende kúria megtekintése kihagyhatatlan. A kastélyt Kende Zsigmond építette az 1830-as években, klasszicista stílusban, nagyobb átalakításra az 1910-es években került sor. A nemrégiben felújított kúriát egy varázslatos 13 hektáros angolpark veszi körbe, amelyben számos növényritkaság található. A kastélypark büszkesége egy 7 méter átmérőjű platánfa. A kastélyban a Hortobágyi Nemzeti Park felkészült tárlatvezetői és kiállításai ismertetik meg a látogatókkal a Felső-Tisza-vidék természeti értékeit és magát a kúriát. Cégénydányádot elhagyva két igazán különleges templommal, a Gyügyei és a Szamosújlaki református templommal ismerkedünk meg, amelyek attól váltak nemzetközi hírűvé, hogy műemléki felújításukat Európa Nostra díjban részesítették, amely a műemlékvédelem Oscar-díjának tekinthető. Különösen magával ragadó a román stílusú gyügyei templom 1767-ben készült kazettás mennyezete, amelyek figurális  szimbolikus ábrázolásokat, bibliai jeleneteket hordoznak. Figyelemre méltó még a templom népies barokk berendezése, a szószéke és a karzata. Ezt követően Nagyszekeres felé vesszik az irányt. A nagyszekeresi református templom a Felső-Tisza-vidék egyik legizgalmasabb középkori temploma. A négy fiatornyos faharanglábbal rendelkező templom egy kicsiny szigeten áll, amelyet a Gőgő-Szenke patak fog közre. A templomot körül ölelő természeti képződmény jól mutatja, hogyan is nézhetett ki a Felső-Tisza-vidék a folyószabályozásokat megelőzően. A 15. században épült nagyszekeresi templom egekbe törő csúcsíves, mérműves ablakaival, támpilléreivel, diadalívével a gótikus templomépítészet legszebb példái közé tartozik a Felső-Tisza-vidéken. Magával ragadó látványt nyújt a templom berendezése, a szószék, a mózespad, a karzat és a padok mellvédje. Ellátogatnak a kisszekeresi református templomhoz is, amely szintén középkori eredetű. A túra utolsó állomása a fehérgyarmati református templom, amely a szatmári térség egyik legnagyobb gótikus eredetű temploma.

További információ: Középkori Templomok Útja Egyesület

e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com, telefon: +36 30/446-8383

www.oroksegtura.hu, www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

 

Utcaprogram:

kézművesek kiállítása és vásár

Péntek-Szombat

 

régiség stand

Péntek-Szombat

XIX. és XX századi Néprajzi tárgyak, rézedények, Numizmatikai kínálat, vásznak, textíliák

 

Bereg Brass Brand       

Szombat     

helyszín: református templom előtt

 

Kísérőprogramok:

Palaj-party: a Tiszán szabadstrandolás; tutajkoncert: a Magyarpalatkai Banda; Panyola sparhelt: hagyományos szatmári ételek kóstolója; kupica: panyolai pálinkakóstoló; aszfalt pálya: fotókiállítás - Bartha Csaba fotókiállítása; Szamospart- Révház: Szabó Lovasudvar; vándorkiállítás - plakát I. helyezés; gőzgép, tengeri morzsoló; fotópályázat; tűzben edzett - patkókovácsoló műhely és íjászkodás.

 

Kiállítások:

Terra incognita – ismeretlen föld

Bartha Csaba fotókiállítása,

(helyszín: aszfalt pálya)

 

Valaha felfedezők, kalandorok sokaságának dobbant meg a szíve a szó hallatán. Képzeletük meglódult, mesés kincsek, felfedezésre váró tájak képe lebegett előttük. Évszázadok múltán, napjainkban, az internet és a műholdak világában ennek a kifejezésnek az értelme más jelentést kap. Amíg néhány órás repülőúttal tömegek számára vált elérhetővé a korábban elérhetetlen, addig közvetlen környezetünk ismeretlen földdé lett. Kevesünknek kell már sötétben kelnie, hogy dolgozni menjen a határba, ritkán látjuk a hajnali párában úszó rétet, a harmattól csillogó fűszálakat, nincs időnk meglesni a színpompás lepkét, csendben hallgatni a madarak énekét. Eltávolodtunk környezetünktől, lakóhelyünket, szülőföldünket sem ismerjük már úgy, mint elődeink. Kötelességemnek érzem hazai tájaink, páratlanul sokszínű élővilágunk iránti rajongásnak, tiszteletnek a felélesztését. Szerencsésnek tartom magam, hogy hobbimat hivatásként űzve, természetvédelmi őrként tehetek eleget ennek a belső késztetésnek. Szeretném, ha mindannyian ráébrednénk biológiai sokféleségünk megőrzésének fontosságára, átéreznénk ez iránti felelősségünket. Biológusként, fényképezőgéppel a kezemben immáron negyedszázada járom a természetet. Képeimmel egy méltatlanul mellőzött és máig ismeretlen vidék, a Bükk, a Mátra és az Aggteleki-karszt ölelésében fekvő táj természeti értékeiből szeretnék egy kis ízelítőt adni. Az itt bemutatott fotók Ózd központjának 15 km-es körzetében – kerékpárral egy nap alatt bejárható távolságon belül – készültek. A Sajó-völgy, a patakokkal, medencékkel tagolt dombvidék, a vadregényes Upponyi- és Vajdavár-hegység sokszor még számomra, helybélinek is tartogat meglepetést, késztet rácsodálkozásra. Remélem, hogy a képeimen keresztül sikerül felkeltenem kedvüket hazánk terra incognitáinak felfedezéséhez és kedvet kapnak szülőföldjük megismeréséhez.

 

Magyar Népművelők Egyesületének országos plakátpályázat vándorkiállítása.

Kerékpáros örökségtúra a Szamos-mentén a Középkori templomok útján (helyszín: aszfalt pálya)

Bibliai Logók kiállítás - Balogh István tárlata (helyszín: református templom)

 

Szatmár értékei - állandó kiállítás:

Bielik István és Koncsef Ivanov Dávid képeiből, Panyola régi farsangjairól

Bielik István – fotográfus, a Nők Lapja fotósa

(helyszín: Közösségi Ház)

A Népszavához 2007 nyarán került, mint gyakornok, itt sajátította el a szakma fortélyait, 2008-tól a lap külsős, majd belső munkatársa volt. Az Origo fotósaként egy évig dolgozott 2014-ben. A 24.hu fotórovat-vezetője 2017-től. Ugyanebben az évben a Nők Lapja külsős fotósaként kezdett dolgozni. Szabadúszó 2007 nyarától, a 24.hu külsős munkatársa. Munkáját rangos elismerésekkel jutalmazták: a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját a szír polgárháborúban készített fotósorozatért 2014-ben nyerte. A kelet-ukrajnai konfliktusról 2015-ben tudósított, valamint az Európán átívelő menekültválságról, ebben az évben beválogatták a World Press Photo Organization — Joop Swart mesterkurzusára, amit Amszterdamban tartottak. A Robert Capa Központ ösztöndíjasaként részt vett a Magnum Photos workshopján 2017-ben. A következő évben Hemző Károly-díjjal jutalmazták igényes formai nyelven megvalósított, komoly társadalmi érzékenységről árulkodó sorozataiért, valamint kiválasztották a Nikon-Noor Akadémia Mesterkurzusára. Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjban részesült 2015-ben és 2018-ban.

 

Koncsef Ivanov Dávid

(helyszín: Közösségi Ház)

 

Gyermekkoromban imádtam grafit rajzokat készíteni, ezt váltotta fel közel 15 éve a fotózás. Csak hobbi szinten fényképezek. Voltak már komolyabb megbízatásaim is, mint pl. esküvők, rendezvények, termékek megörökítése. Kedvenc témáim többek között a természet, épület és a vasút fényképezése. Leginkább fekete-fehér formában készítem fotóimat, a grafikai múltamnak köszönhetően. Idén immáron harmadik alkalommal látható Panyolán fotókiállításom. Nagyon szeretem a falut, a vidéket és szeretem az itt fellelhető eseményeket, a hagyományainkat megörökíteni. A fehérgyarmati Oldalvágány rendezvényen szintén folyamatosan láthatók képeim. Munkáimmal szeretném bemutatni a körülöttünk lévő, sokszor pár kilométerre megtalálható természeti „csodákat” különböző napszakban és évszakban. Gyakran a több éve itt élő emberek sem tudnak ezekről a lenyűgöző helyekről… Ezért szeretném az lencsém segítségével felhívni a figyelmet és mindenkit arra buzdítani, hogy ismerjék meg még jobban megyénket, a körülöttünk található szépségeket, értékeinket.

 

Gőzgép, tengeri morzsoló

Szilágyi Péter gyűjteménye

(helyszín: Diófás udvar)

 

Újfehértón, az Újfehértói Ipartestület és Szilágyi Péter szervezésében minden év nyarán tradicionálisan megrendezik az Országos Gépészkovács Találkozót, ahol stabilmotorokat, veterán traktorokat, mezőgazdasági gépeket tekinthet meg a kedves érdeklődő. A rendezvényhez kapcsolódóan gazdag vándorkiállítás ad ízelítőt  az 1800-as évek végén és az 1900-as években használt mezőgazdasági gépekből, lovaseszközökből. A felvonultatott muzeális tárgyak üde színfoltjai lehetnek rendezvényeknek, ahol a közönség megismerheti a régi idők hangulatát.

2018. augusztus 5. vasárnap

13:00          a fesztivál ünnepi istentisztelettel és Gyárfás Balázs klasszikus komolyzenei gitárkoncertjével zárul.

 

Az idén is lehetőséget ad a PanyolaFeszt fiatal zenei tehetségnek a bemutatkozásra.  A fesztivál a panyolai református templomban augusztus 4-én, Gyárfás Balázs klasszikus gitárkoncertjével zárul. Balázs  a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium 10. évfolyamos tanulója, ahol klasszikus gitár és szolfézs szakon tanul. Zenei tehetségét bizonyítja az idén nemzetközi gitárversenyen elért kiváló eredménye, valamint országos gitárversenyen kapott első helyezése. Az idei fesztiválon versenydarabjain túl kedvenc gitárdarabjait mutatja be a nagyérdemű közönségnek.

 

Festivize, több mint egy alkalmazás

 

A Festivize egy közösségi fesztiválalkalmazás, amely egy applikáción keresztül köti össze az ország fesztiváljait, fesztiválszervezőit, a látogatókat, a kiállítókat és a fellépőket. A csapat célja, hogy a Festivize az a platform legyen, ahol ezek a szereplők, a szervezők, kiállítók, látogatók, fellépők virtuálisan találkoznak és könnyedén tudnak információt cserélni, megosztani egymással. A látogatók szemszögéből pedig hiánypótló alkalmazásnak számít abból a szempontból, hogy rendszerezve, kategorizálva, egy platformon láthatóak a legérdekesebb fesztiválok, így nem szükséges több applikációt letölteni ahhoz, hogy információhoz jussanak.

 

A felületen számos funkció segít az információ rendszerezésében:

 

Az applikáción belüli szűrők például lehetővé teszik, hogy a számukra leginkább megfelelő fesztivált könnyen megtalálják, hiszen kategóriára, helyszínre és időpontra is lehet keresni.  A programtábla pedig segít abban, hogy átlátható legyen, mikor, hol milyen programok vannak egy fesztiválon. Rendelkezésre áll egy interaktív térkép is, amely segítségével könnyedén megtalálhatják a színpadokat vagy éppen a kiállítókat. Az értékelés funkcióval a résztvevők egyszerűen elmondhatják véleményüket az adott eseményről, ami mind a kiállítóknak, mind a szervezőknek hasznos visszajelzés, valamint a látogatóknak is értékes információval szolgál.

 

A Festivize segíti a kapcsolattartást:

 

Az applikációval mindig naprakészek lehetnek a látogatók, hiszen rögtön elérhetőek a változtatások (pl. egy műsorváltozás esetében), a szervezők pedig minőségi szolgáltatást, maradandóbb élményt tudnak nyújtani a résztvevőknek. Az innovatív megoldással könnyebben elérhetnek potenciális ügyfeleket, érdeklődőket is.

A PanyolaFeszt és Festivize közös együttműködést indít el, új applikációs szolgáltatást kínál a fesztivál vendégeinek.