Videó felszerelés kezdőknek

A DSLR és MILC fényképezőgépek és az okostelefonok világában nem csak állóképes felvételeket tudunk készíteni, hanem lehetőségünk van mozgóképek rögzítésére is. A videózásra is alkalmas fényképezőgépekkel különféle szituációkban is minőségi, kreatív filmeket készíthetünk. Ehhez azonban nem elég egy profi kamera vagy nagy tudású telefon: megfelelő eszközpark nélkül nem fogjuk elérni a kívánt eredményt. A videós kiegészítők terén is széles a választék, ezért érdemes sorra venni az alapfelszerelés elemeit.

 

 

Stabil képrögzítés

A mobiltelefonhoz objektívet, stabilizátort, de kiegészítő LED fényt is kapni, amelyek használatával már nívós családi, utazós videót rögzíthetünk. Gimballal – stabilizátor – a fényképezőgép egyenletes és remegés mentes képet vesz fel, bármilyen összetett mozgásról is van szó. A gimbal három tengely mentén mozgatható, így különböző permanens és többféle irányú stabil mozgást örökíthetünk meg.

A három axis: a vízszintes oldalirányú (pan), a fényképezőgép fel-le billentése (tilt), és a vertikális irányból oldalra döntés (roll). Típustól függően a gimbalok axisai együtt és külön-külön is beállíthatók. A gimbal lehet egykezes vagy kétkezes kivitelű, a mikrofon és fókusz motor is a kiegészítők sorát bővítik. Sok kezdőnek a sokrétű gimbal az első, és nem egyszer egyetlen videós kiegészítője.

Videós kiegészítők

A gimbal mellett, a stabil rögzítésben az úgynevezett glidecam lehet segítségünkre. Ezzel a manuális, motor nélküli eszközzel a kamera szépen követni tudja egy ember mozgását, vagy éppen a síkban történő helyváltoztatást. A gimbalnál olcsóbb és könnyebb, de összetettebb mozgások felvételére nem alkalmas. Az egyenletes, egyirányú mozgásokhoz a slider használata kiválóan megfelel: ideális például ételfotózáshoz. A felvételek nívója nem pusztán a fényképezőgép minőségén múlik: videózáshoz is nélkülözhetetlenek a különböző látószögű objektívek.

 

A profi végeredményhez szükségünk lesz elegendő fényre is. A különféle méretű, tudású LED lámpák a legalkalmasabbak mozgókép rögzítéséhez. Tulajdonságaik közül kiemelten fontos, hogy a fényénél a kép ne vibráljon. Hangrögzítésnél fontos lehet, hogy mennyire hangos az alkalmazott lámpa.  

A Mikrosatnál kapható videós kiegészítők között mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő eszközöket.

Amire még szükség lehet

Ha videó felvételnél a kép mellett a hangnak is fontos szerepe van, akkor szükségünk lesz mikrofonra. A drága kamerák beépített mikrofonját egy belépő szintű, külön mikrofonnal is érdemes megsegíteni. Tapasztalni fogjuk, hogy már így is nagyságrendekkel jobb minőségű hangot érhetünk el.

A videós fejjel rendelkező állványok lehetővé teszik a finom kameramozgásokat. Interjúk, koncertek, beszédek, hosszabb, statikus felvételeknél nélkülözhetetlen kiegészítője a minőségi állvány. Ha nem szeretnénk rengeteg pénzt költeni a kiegészítőkre, bátra döntsünk a bérlés mellett. A nagy beruházásokkal várjuk meg, hogy a kezdő státuszból a haladóba lépjünk.