Szárított, gyalult deszkák: elő a szerszámokkal!

Itt a tavasz, és bár egyre többen a kertjük, házuk rejtekébe kényszerültek, nem kell lemondani róla, hogy hasznosan töltsük az időt. Elő a szerszámokkal és a barkácskészlettel! Megmutatjuk, hogy mi az a néhány dolog, amely akár egy délután alatt kivitelezhető!

 

 

Bútorfelújítás, percek alatt

Ha nem vagyunk gyakorlott asztalosok, és fontos a gyors siker, a legjobb, ha magas minőségű alapanyagot választunk. Az alapanyagok törvénye nagyon érdekes: minél kevésbé ismeri valaki a fát, annál hasznosabb, ha elsőre jó anyaggal dolgozik. A csomókat, egyenetlenségeket a már járatos kezek könnyebben orvosolják.

A szárított, gyalult deszkák könnyen elérhetőek és az áruk sem vészes. Ilyen anyagot ma már házhozszállítással is rendelhetünk. A szárításnak köszönhetően azonnal dolgozhatunk vele, nem kell félünk attól, hogy a száraz levegőjű lakásban a fa tovább veszít a víztartalmából, így pedig a térfogatából is.

Az első projekteknek érdemes javítási, karbantartási feladatokat választani. Egy törött ágyléc cseréje, a korlát megerősítése, esetleg egy-egy fali dekorléc pótlása pont megfelel a célnak. Ezekhez a munkákhoz pedig a szárított, gyalult deszka éppen megfelelő.

“Beltéri homokozó? Miért ne?”

Az unalmas napokon jól esik egy kis játék. Ha nincs játszótér, akkor sem kell lemondani a homokozóról. Ha nem szeretnénk, hogy a kicsiknek műanyag “kacsaúsztatóban” kelljen játszaniuk, készítsünk nekik fából homokozót az erkélyre, de akár a szobába is!

A homokozó alja készülhet akár OSB lapból is. Ezek a lemezek strapabírók és nagy felületűek, némelyiken pedig csúszásgátló bevonat is van. Jól ellenállnak az időjárás viszontagságainak, de a kicsiknek is biztonságos környezetet biztosítanak.

 

Lambéria helyett is

A szárított, gyalult deszkát dekorációs célokra is kiválóan lehet használni. Egy jobb megjelenésű léccel helyettesíteni lehet a lambéria hiányzó részét, de készíthetünk sarokvédőt a tapétára, és “tapogatható” felületet is, mondjuk az ajtófélfa mellé vagy a lépcső falához.

Ezeknek a deszkáknak általában szép a megjelenése, ezért festés nélkül, némi lakkozással is használhatók. Ha viszont festeni szeretnénk őket, nincsen nehéz dolgunk. Krétafestékkel, olajfestékkel, de akár csak egy egyszerű páccal is különleges árnyalatot adhatunk a munkának.

A szárított, gyalult deszkákat azonnal fel lehet használni, nem kell napokig a fűtött térben tárolni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a száradás miatt nem csökken a térfogatuk. Ez azt is jelenti, hogy tároláskor a fa kisebb eséllyel görbül el. Szerencsére azonban ez a típusú faanyag is elérhető házhozszállítással. Ha a barkácsolástól csak a a helyhiány tartott vissza bárkit, örömmel jelentjük: a probléma elhárult!