Autós játékok mindenkinek

Minden gyerek szeret kisautókkal játszani, az autós játékok az egyik legkedveltebb játékkategória. Bármilyen korosztálynak találunk a játékboltok kínálatában autós tematikájú elfoglaltságot, és ez a nemekre is érvényes. Manapság nem lehet az autókat kizárólag fiús játéknak tekinteni.

 

 

A járművek minden kisfiút ámulatba ejtenek. Egy építkezésen látott teherautó, a csuklós busz vagy egy vonat látványa megbabonázza őket. Nem is csoda, ha minden gurulós játékot kedvelnek. Ez a fajta rajongás viszont a fiúkra jellemző. A lányokat nem köti le ennyire a gépek mechanikája. Ők a járműveket szerepjátékaik részeként használják. A Barbie autókkal, a Sylvanian Families családok kisautóival vagy a lószállító teherautóval szívesen játszanak, de a gyorsasági pálya már nem érdekli őket.

Autók kicsiknek

A nagykerekű, leeső alkatrész nélküli műanyag vagy a fából készült autók kicsiknek készültek. Nemtől függetlenül tologatják, brümmögnek és élvezik, ahogy a lendkerekes autót működésbe hozzák. A játék járművek segítenek a gyerekeknek a felnőttek utánzásában és a hivatások megismerésében.

Idővel, ahogy a reklámok eljutnak hozzájuk, vagy a bölcsiben, oviban megtapasztalják, fiúsabb és lányosabb játékokat követelnek. A markoló-, rendőr-, mentő-, szemetes- vagy tűzoltóautók és az építkezéshez használatos járművek így megmaradnak a fiúk kedvencei, a lányok pedig járműként kezdenek az autóra gondolni, és csak akkor veszik elő, ha a játékban pont szállítani kell valamit. Ez az alapvető különbség a két nem autós játéka között, amit elsősorban a környezet befolyásol.

 

Autó nélkül nincs játék

A játékboltok polcain az autós játékok legtöbbször kimerülnek a kisautók, vonatok meg a távirányítós járművek kínálatában, pedig az autók más jellegű játékokban is megjelenhetnek. A KreatívJáték.hu-nál kapható Pixelhobby egy fejlesztő kreatív játék, amiből remek autókat lehet készíteni, ha épp ez a gyermek érdeklődési köre. De egy lovas játékba is kell lovaskocsi, lószállító, szénaszállító traktor vagy állatorvosi autó, mint ahogy a cirkusz állatszállító vagy lakóautói is alapdarabok a Lego vagy Playmobil játékban. A Geomag autó építése a nagyobbaknak is izgalmas, órákat el tudnak velük játszani.

Az autók a szabadtérben is kedveltek. Homokozás közben dömper szállítja a homokot, de van, hogy egymást húzzák-vonják rajta keresztül-kasul a kertben. A mesefilmek autós figurái is népszerűek. A Verdák vagy a Mancs őrjáratos járművek ovisoknak valók, de Batman vagy a Transformers járművek a kisiskolások figyelmét is lekötik.

És akkor még nem volt szó a Bruder termékekről. Ha élethű makettre vágysz, őket válaszd. A Hot Wheels ugratópálya és a hozzá való autós szettek is sok órányi önfeledt játékot jelentenek. Lődd ki a kisautót, de vigyázz, nehogy összeütközz a vetélytársak autóival. És ha ebben már vér profi vagy, próbáld ki a Hot Wheels forgókerekes játékát is. Hívd el pár barátodat, hogy garantált legyen a jókedv és kacagás!