A házi pálinkafőzés minőségi kivitelezésének gyakorlati tippjei

A pálinkafőzés sokakat foglalkoztató elfoglaltságnak számít, hiszen maga a pálinka fogyasztása is hosszú évtizedekre visszavezethető tradíciónak számít idehaza. Ugyanakkor akad néhány olyan praktikus tanács, amit erősen javasolt szem előtt tartani a főzés kapcsán.

 

 

A cikkben ezen gyakorlati tippek közül emelünk ki néhányat annak érdekében, hogy lehetőség szerint minden feltétel adott legyen a kifogástalan minőségű pálinka elkészítéséhez.

A pálinkafőzés során a párlat optimális hőfoka kulcsfontosságú a végeredményt tekintve

Pálinkafőzésnél alapszabály, hogy nem sietünk és nem akarjuk indokolatlanul meggyorsítani a folyamatot. Legyen mindig a fejünkben a gondolat, hogy minél tovább tart a pálinkafőzés, annál finomabb végeredményre számíthatunk.

Ennek a tényezőnek különösen az előpárlat készítésekor van kiemelt jelentősége. Merthogy az aromaanyagok kapcsán nagyon fontos tényezőnek számít, hogy ezek az anyagok meglehetősen alacsony forrásponttal rendelkeznek.

Úgyhogy kiemelten fontos arra törekedni, hogy az előpárlat csakis szép lassan, csepegve induljon meg. Amikor már az utópárlat fázisánál tartunk, ott egész nyugodtan főzhetünk akár magasabb hőfokon is, persze maradva a racionalitás határain belül.

A minőségi pálinkához minőségi gyümölcsre lesz szükség

Gyümölcsfákat ültetni, majd pedig őket évről évre tudatosan gondozni többféle szempontból is nagyszerű elfoglaltságnak számít. Maga a növényről történő gondoskodás egyébként is nemes cselekedetnek számít, nem mellesleg a környezetnek is jó teszünk ezzel.

A tavasszal virágba boruló cseresznyefák vagy például az almafák látványa igencsak szemet gyönyörködtető, és persze nem utolsósorban a pálinkafőzés szemszögéből nézve is kedvező döntésnek számíthat gyümölcsfákat telepíteni.

A gondosan kiválasztott, majd pedig teljes tudatossággal gondozott körte, alma, szilva, cseresznye vagy egyéb gyümölcs mesés terméssel fogja meghálálni a belé fektetett energiát. Ennél kedvezőbb alapra pedig nincs is szükség ahhoz, hogy valóban minőségi pálinkát tudjunk főzni.

 

 

Inspiráció a legkiválóbb magyar pálinkafajták által

Mi, magyarok szerencsére nem szűkölködünk a kiváló pálinkákból, elég csak megemlíteni a messze földön híres Panyolai Elixír Érlelt Szatmári Szilvapálinkát. Itt a hosszú hónapokon át tartó érlelésnek, no meg a gondosan megválogatott kifogástalan alapanyagoknak is köszönhető a pálinka csodásan selymes karaktere.

De szintén nagyszerű inspirációs forrás lehet a Zsindelyes Újfehértói Meggypálinka. Újfehértó környékén régóta mesteri szinten űzik már a meggy termesztését, amit egyébként a környék kedvező klímája is hatékonyan támogat.

A minőségi meggyből készülő kristálytiszta kisüsti pálinka a folyamat során tölgyfahordóban kerül érlelésre, hogy fenséges élményt kínáljon minden egyes kortyoláskor.