75 éves lett a JCB – ezúton is boldog születésnapot kívánunk!

Nemrégiben volt a 75. évfordulója annak, hogy a JCB alapítása megtörtént. Már csak tiszteletből is úgy éreztük, hogy illő volna külön bejegyzés keretei között tisztelegnünk a jeles évforduló kapcsán. Annál is inkább, mivel a JCB idén durrantott egy nagyot és legyártotta a 750 ezredik gépét.

 

 

A cikkben foglalkozunk egy kis múltidézéssel, felemlegetjük a fontosabb mérföldköveket, és persze gratulálunk a JCB példás teljesítményéhez. No meg drukkolunk, hogy a jövőben is kifogástalan gépekkel rukkoljanak elő.

1945. október 23-a, avagy a JCB megalapításának jeles dátuma

A JCB modern gépeit elnézve nehéz elképzelni, hogy a vállalat annak idején egy háborús hulladékból készült billenő pótkocsival indult el az úton. Pedig annak idején ez volt az a kipofozott termék, amit az alapító, Joseph Cyril Bamford 45 fontért értékesített Uttoxeter piacán.

Aztán megvette a vevő kocsiját is, felújította és eladta. A kapott nyereséget mindig visszaforgatta, mígnem 1953-ban valami teljesen újat hozott létre. A JCB Mk 1 kotrógép forradalmi újdonságnak bizonyult, hiszen a kotró-rakodó feltalálását jelentette.

75 év a folyamatos innováció és a töretlen fejlesztések szellemében

A JCB-nél sosem kullogtak a piac után, és egyszer sem volt az a fő szempont, hogy a konkurenciát kellene másolni. Ezzel ellentétben mindig úttörőként jártak elöl, ahogyan kezdetben Joseph Cyril Bamford is tette szüntelenül.

Mivel ezt okosan tették, a nyereségből pedig nem voltak restek a fejlesztésekre fordítani, így szép sorban jöttek egymás után az elért mérföldkövek. Persze az is kulcsnak számított, hogy a fejlesztéseket nem hasraütés-szerűen hajtották végre.

Mindig az volt a fókuszban, hogy a felhasználóknak mire is van szükségük. Vagyis minket, cégtulajdonosokat, üzemeltetőket és munkás embereket néztek. Azt, hogy a JCB munkagépekkel miként lehetünk hatékonyabbak.

 

Egy elképesztő mérföldkő, vagyis a 750.000 kotró-rakodó legyártása

Néhány brutális adat arról, honnét hová is jutott el a JCB napjainkra. 2004-ben az alkalmazottakkal közösen ünnepelhették, hogy megtörtént az 500.000-ik gép legyártása. Vagyis 60 év leforgása alatt sikerült meglépni ezt a volument.

Ha pedig azt vesszük, hogy 16 év alatt ezt sikerült megmásfélszerezni, az még félelmetesebb. De nézhetjük azt is, hogy a JCB ezidáig több mint 600.000 földmunkagépet gyártott, méghozzá három különböző kontinensen.

Csupa-csupa mérföldkő és extra teljesítmény. A legjobb persze az, hogy ebből a töretlen fejlődésből mi profitálunk a legtöbbet felhasználóként. A JCB gépek ugyanis egyre jobbak, egyre többet tudnak, méghozzá kisebb energiafelhasználás mellett.

Szóval, boldog születésnapot JCB, legalább még 100 hasonlót! Bízunk benne, hogy a következő mérföldkövek még többet segítenek nekünk a különféle munkák hatékony kivitelezésében.