Ezért fontos, hogy megszabaduljunk a penésztől

Ahogy beköszönt a hűvös idő, egyre gyakoribb problémát jelentenek otthonainkban a penészedő falak. Esztétikai szempontból nem kellemes a fekete, szürke foltok látványa. Ez azonban csak a kisebb gond. A penészgombák jelenléte ugyanis az egészségünkre is káros hatással van.

 

 

 

A penész kialakulásának egyik oka a pára

Ahhoz, hogy a penészgombák képesek legyenek megtelepedni a lakásban, nedves környezetre van szükségük. Ezt a páradús levegő teremti meg számukra. Egy átlagos család tíz liternél is több párát juttathat a levegőbe.

A mosogatással, a felmosással, a bútorok takarításával is vízpára kerül a légtérbe. Nem beszélve a főzésről, amelynek során a felszálló gőz ugyancsak növeli a levegő nedvességtartalmát. Sőt, elég az ember alapvető biológiai folyamatait számba venni. Minden levegővétellel és az izzadással vizet párologtat ki a testünk.

Amikor a levegő megtelik nedvességgel, egy bizonyos hőmérsékleten a víz kicsapódik. Ez nem más, mint a harmatponti hőmérséklet. Ekkor a levegő nem képes további nedvességet eltárolni, így a víz kicsapódik a szilárd felületeken.

A másik ok a hőmérséklet-különbség

Ahhoz, hogy a pára kicsapódjon, a levegő hőmérsékleténél alacsonyabb hőmérsékletű szilárd felületre van szükség. Ezért is fordul elő a penész leggyakrabban a sarkokban, a fürdőszobai csempék fugái között, a vízcsövek környékén.

Ezek a felületek ugyanis rendszerint hidegebbek, mint a szobahőmérséklet. Ez pedig különösen igaz, ha kint lehűl az idő. A külső, megfelelő szigetelés nélküli falak, az alulról nedvesedő vagy beázó falrészek a penész melegágyai. A hidegvizes csövek környéke úgyszintén.

A sarkokban, ahol az épületek különböző szerkezeti elemei egymáshoz kapcsolódnak, ugyancsak könnyen megtelepszik a penész. Ennek az oka nem más, mint az, hogy ezek a felületek több hőt vezetnek el. Ez az úgynevezett hőhídjelenség.

 

Így teszi tönkre az egészségünket a penész

Azokban a lakásokban, ahol a falon már megjelentek a fekete vagy szürke penészgombafoltok, egész biztosan a levegő is tele van gombaspórákkal. Ezek a mikroszkopikus szemcsék észrevétlenül lebegnek körülöttünk, és belélegezve károsítják szervezetünket.

Rövid távon bőrszárazságot, szemviszketést okoznak. Felső légúti panaszok jelentkezhetnek, illetve a már meglévő krónikus légúti betegségek súlyosbodhatnak. A penészgomba spórái hatással lehetnek az idegrendszerünkre is. Végtagzsibbadást, alvászavarokat, hangulatzavarokat, akár depressziót is okozhatnak. A legsúlyosabb esetekben pedig halált is, amennyiben egy legyengült immunrendszerű ember hosszú ideig él penészes környezetben.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Nehéz megszabadulni a penésztől, ha egyszer már megtelepedett. A különböző kemikáliák, penészálló festékek csupán tüneti enyhülést hoznak. Azonban egy jól megválasztott légtisztító vagy párátlanító berendezés tartósan megoldhatja a problémát.