Hogyan indulj neki egy többnapos biciklis túrának?

Bizonyára már te is alig vártad, hogy az időjárás jobbra forduljon és legyen elegendő időd arra, hogy elindulj a következő, több napot is felölelő kerékpáros túrára. Abban az esetben, ha már kijöttél a gyakorlatból, az előző alkalmak nem voltak eléggé megtervezettek vagy most vágsz bele életed első többnapos túrájába, akkor ez a bejegyzés kifejezetten hasznos lehet számodra, hiszen összegyűjtjük mindazt, amire szükséged lehet a túra alkalmával.

 

 

Egy többnapos túra, legyen kerékpáros vagy indulj neki gyalogszerrel, minden esetben komolyabb felkészültséget igényel. Vannak olyan dolgok, eszközök és kiegészítők, amelyeket érdemes elpakolnod annak érdekében, hogy semmiben se szenvedj hiányt, valamint ne érjenek váratlan helyzetek sem. Családdal, barátokkal, gyerekekkel egyaránt hatalmas élmény lehet a többnapos kiruccanás, főleg akkor, ha mindent bepakoltatok, amire szükségetek lehet az út során.

Milyen túrára indulsz?

Mindenekelőtt érdemes tisztáznod mindazt, hogy milyen túrára indultok. Az, hogy milyen tárolóeszközre, milyen típusú és mekkora hátizsákra lesz szükséged, nagyban függ a túra jellegétől. Csillagtúra esetében a táborhelyed és a szállásod nem változik a napok során, mindig ugyanarról a kiindulópontról indultok, és mindig ugyanoda tértek vissza a nap végén. Így a táska mérete akár napról napra változhat, de nem lesz szükséged hatalmas tárolóeszközre, hiszen mindig csak azt szükséges magaddal vinned, amire aznap szükséged lehet.

Mindezt a túra méretéhez és az időjáráshoz viszonyítva. Ebben az esetben van a legegyszerűbb dolgod. A legnagyobb kihívást a vándortúra jelenti, mivel egész utad során magaddal kell vinned az összes cuccodat, így érdemes kétszer is meggondolnod, hogy mire van a leginkább szükséged. Kísérőautóval ugyancsak egyszerűbb a helyzet, valamint abban az esetben is, ha nem sátrazást terveztek egyes pontok között, hanem apartmanban szálltok meg.

 

 

Mit vigyél mindenképp magaddal?

A legjobb tanács, hogy mindennek ellenére szerezz be könnyű és többször is használható dolgokat. A sátras vándortúra esetében mindenképpen ultrakönnyű és kicsire összehajtható sátorral és hálózsákkal jársz a legjobban. Árban a magasabb kategóriák között keresgélhetsz ilyen jelleggel bíró eszközöket, azonban mindenképpen megéri beszerezned.

Ruházat szempontjából fontos a réteges öltözködés, de elengedhetetlen a kényelmes és elegendő mozgást biztosító ruházat is. Így a széldzseki és a kerékpáros nadrág mindenképpen szerepeljen a listádon.

Papucsot is vigyél magaddal, hogy megpihentethesd fáradt lábaidat, valamint egy mini törölközőt egyaránt. Kerékpáros kiegészítő szempontjából vigyél magaddal pumpát, pótbelsőt és gumiragasztót, valamint pár küllő sem fog megártani. Ezek azok a felszerelések, amelyek minden helyzetben kisegíthetnek. A lámpa és a lakat is nélkülözhetetlen, ha hosszabb túrákra indulsz.