Kényelem és biztonság a babaszobában

A várandós kismamákat már a terhesség elején foglalkoztathatja a babaszoba berendezése. Egy nyugalmat árasztó, harmonikus bababirodalom öröm a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt. A szivárvány minden színében elérhetőek a különböző bútorok és kiegészítők, melyekkel varázslatos kuckót alakíthatunk ki. Azonban ügyeljünk arra, hogy a babaszoba ne csak szép, hanem biztonságos is legyen.

 

 

A nyugodt pihenés záloga

A kisbabák az első hetekben sok időt töltenek a kiságyukban. Ez akkor is így van, ha éjszaka a szülőkkel egy ágyban alszanak. Épp ezért fontos, hogy biztosítsuk számukra a nyugodt, csendes fekhelyet napközben is. A babaszoba bútorainak elrendezésekor tartsunk szem előtt néhány tényezőt.

A kiságyat ne tegyük az ablak alá, és kerüljük a huzatos sarkokat is. Adjuk meg a teljes nyugalmat a babának, amikor épp arra van szüksége. Ne legyen átjáróház a baba szobája, neki mindenkinél nagyobb szüksége van a pihentető alvásra.

A kiságy legyen biztonságos

A kisbabák gerincének a legegészségesebbek a viszonylag kemény, teljesen sík felületek. A picik gyenge izmai így fejlődnek a legjobban, és így alakul ki az egészséges gerincgörbületük. Praktikus és higiénikus megoldást jelentenek a kókuszmatracok. Ezek a fekhelyek kellően szilárdak, és az esetleges folyadékot sem tartják magukban.

A sík felület biztosítása érdekében ugyancsak ajánlott kerülni a párnákat. Kivételt képeznek ez alól a speciálisan újszülöttek számára gyártott, szinte teljesen lapos babapárnák. Nem csak a párnákat, hanem a plüssállatokat és különböző ölelős textileket is ráérünk később elhelyezni a kiságyban, így megelőzhetjük a fulladást. Egy jól kialakított rácsvédővel pedig a babák fejecskéjét óvhatjuk meg.

 

 

Trendi és biztonságos a fonott rácsvédő

A picik hamarabb mozgásba lendülnek, mint azt hinnénk. Épp ezért már az első időszaktól praktikus kiegészítője a kiságynak a rácsvédő. Ez megakadályozza, hogy a kúszó, forgolódó kisded beüsse a fejét az ágy rácsaiba. A kiválóan rögzíthető fonott rácsvédők biztos védelmet nyújtanak a koppanások ellen. Ráadásul nagyon szép és igazán formabontó kellékei a babaszobának. A kicsik nem tudják maguk alá gyűrni a vastag, puha fonatokat. Ez a hagyományos rácsvédőkkel előfordulhat, ami biztonsági szempontból nem előnyős.

Tartsunk mindent kéznél

Akár altatáskor, akár pelenkázáskor adódhatnak olyan helyzetek, amikor hirtelen kell egy törlőkendő, egy pelenka, egy másik cumi. Épp ezért igyekezzünk mindent elérhető közelségben tárolni. Ebben segítenek a kiságyra rögzíthető zsebes tárolók. Ezekben a zsebekkel ellátott textiltárolókban elférnek a babaápolás kellékei.

Érdemes továbbá a kiságyat és a pelenkázót egymás közvetlen közelében elhelyezni. Így minden helyzetben kéznél lesznek a szükséges eszközök. Ez különösen előnyös az éjszakai etetések és pelenkacserék alkalmával. Ilyenkor ugyanis nem csak gyorsnak, de csendesnek is kell lennünk.