Kezdődik az óvodai, bölcsődei dolgozók oltása Nyíregyházán is

A Kormány döntése értelmében az egészségügyi, szociális dolgozók, a regisztrált idősek, rendőrök és katonák mellett elkezdődik a regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok, valamint a bölcsődei dolgozók oltása is annak érdekében, hogy az óvodák és iskolák újranyitásával a pedagógusok is nagyobb védettséggel állhassanak újra munkába.

 

 

Március 29-ig lehetett önkéntes alapon regisztrálni az óvodai, iskolai, bölcsődei dolgozók koronavírus ellenei védőoltására. Nyíregyházán az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék vezetőinek figyelmét Dr. Kovács Ferenc polgármester külön levélben is felhívta, hogy dolgozóikat bíztassák a regisztrációra és az oltás felvételére. A városi fenntartású óvodák és bölcsődék dolgozói körében az operatív munkacsoport által felmért és elemzett adatok alapján kedvező képet mutat az oltási hajlandóság. A soron kívül megkezdett oltások által a nyíregyházi óvodák dolgozóinak 71%-a, míg a bölcsődei dolgozók 68%-a szerezhet védettséget. A védőoltások beadására április 01-03. között és a Húsvét utáni héten kerül sor.

Segítség a regisztrációban

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata továbbra is segítséget nyújt mindazoknak, akik szeretnének regisztrálni a koronavírus elleni oltásra, azonban valamilyen ok miatt ezt nem tudják megtenni. Akinek segítségre van szüksége továbbra is hívhatja a 06-42/524-585-ös telefonszámot hétfő-csütörtök 8-16 óra, pénteken 8-14 óra között.

A regisztráció érvényességének ellenőrzése, új szolgáltatás

Április elsejétől a 06-42/524-585-ös telefonszámon nemcsak a vakcinaigény iránti regisztrációban, hanem a regisztráció érvényességének ellenőrzésében, lekérdezésében is segítségét nyújt az önkormányzat a lakosság részére. Elsősorban azoknak lehet ez segítség, akik nem rendelkeznek internet hozzáféréssel.

Megerősített egészségügyi alapellátás

Az egészségügyi alapellátás szerepe a jelenlegi helyzetben felértékelődik, ezért is támogatja Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata az alapellátásban közreműködők munkáját. Jelenleg az oltásszerevezéshez kapcsolódó adminisztrációs munkák elvégzéséhez 20 felnőtt háziorvos igényelt az önkormányzattól segítőket. Reményeink szerint a háziorvosi rendelésre, és az oltás beadására fordítható időt növelheti az oltási regisztráció érvényességéhez kapcsolódó telefonos tájékoztatásunk. Ilyen kérdésekkel a háziorvos helyett az önkormányzat Szociális és Köznevelési Osztályát kereshetik a már ismertetett telefonszámon.

Az Önkormányzat által működtetett 24 órás felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátás is az egészségügyi alapellátást, a háziorvosok munkáját segíti, erősíti. A nappali ügyelet
megszervezésével több kapacitás jut a praxisban ellátott betegekre, feladatokra, járványügyi feladatok elvégzésére.

 

Városi egészségügyi információs, tájékoztató vonal

Az ügyeleti ellátás a 06-42/402-377-es telefonszámon érhető el, amelyet egyben lakossági városi egészségügyi információs, tájékoztató vonalként működtetjük április 1-jétől. A rögzített telefonbeszélgetést lehetővé tevő vonalon tehetik meg jelzéseiket mindazok, akiknek a város által működtetett egészségügyi alapellátással (felnőtt és gyermek háziorvosi, fogorvosi) kapcsolatban valamilyen információra, segítségre van szükségük, kérdésük merül fel, továbbá, ha valamilyen okból nem érik el háziorvosukat, amikor betegség tüneteit észlelik magukon.

Célunk, hogy a valós és indokolt jelzések megtételével a megfelelő lakossági, közösségi kapcsolattatás biztosított legyen, az esetleges problémákat orvosolhassuk és az egészségügyi alapellátás színvonalát a közösségi párbeszéd lehetőségével a járvány idején is javíthassuk.

Az ügyeleti ellátás természetesen a közelgő húsvéti ünnepek ideje alatt is folyamatosan működik és elérhető Nyíregyháza lakossága számára.

Dr. Kovács Ferenc polgármester ismételten elismerését és nagyrabecsülését fejezi ki az egészségügyben szolgálatot teljesítők felé. Az operatív munkacsoporttal együtt azt kéri a lakosságtól, hogy őrizzék meg fegyelmezettségüket és az ünnepek alatt is tartsák be a járványügyi óvintézkedéseket.

Bízva abban, hogy az átoltottság növekedésével hamarosan enyhíthetők lesznek a korlátozások, kérjük, hogy továbbra is nagyon vigyázzanak magukra és egymásra!
Áldott, szeretetben és egészségben gazdag húsvéti ünnepeket kívánunk mindenkinek!

Dr. Kovács Ferenc polgármester
megbízásából:
Dr. Kása Brigitta
aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője