Google Ads- vagy Facebook-hirdetés - az örök dilemma

Ma már a legtöbb vállalkozás nem vitatja, hogy hirdetés nélkül szinte lehetetlen jól működő online vállalkozást üzemeltetni, de sokszor még a nem online vállalkozásoknak is elengedhetetlen a reklám, ha nem akarják, hogy a konkurencia lekörözze őket. De vajon a Google Ads- vagy a Facebook-hirdetéssel érhetünk-e el jobb eredményeket? Erre keressük a választ ebben a cikkben.

 

 

Mikor érdemes a Google Ads-et választani?

A Google Ads alapvetően a keresésekre épül, tehát azt a célközönséget lehet vele elérni, akik az interneten tudatosan keresnek valamely terméket vagy szolgáltatást. A Google találati listájában jó helyezést elérni hirdetés nélkül nagyon nehéz, de még a hirdetéssel sem biztos, hogy a találati lista élére kerülünk, hiszen licitálni kell a kulcsszavaknál, meg kell adnunk, egy kattintásért mennyit vagyunk hajlandóak fizetni.

A találati lista mellett jelenik meg a Display hálózat, amely szintén tartogat érdekes lehetőségeket a hirdetés megjelenítésére. A fiókbeállítások és a Google Ads-kampány egyéb beállításai nagyban hozzájárulnak a hirdetések sikeréhez.

A Google Ads tehát alkalmas a Google keresőben való megjelenéshez, a remarketing célzásokhoz és a márkaépítéshez is. Ha szeretné inkább PPC szakértőre bízni a kampány menedzselését, keresse meg a Toptarget Online Marketing Ügynökséget.

Mikor érdemes a Facebook-hirdetést választani?

A Facebook-hirdetés sokkal hatékonyabb lehet a Google Ads-nél, ha az általunk kínált terméket/szolgáltatást nem keresik tudatosan a felhasználók. A Google Ads-hez hasonlóan itt is lényeges a célzás, és alapvető fontosságú a hirdetés minősége és még sok egyéb tényező. A legnagyobb különbség, hogy a Google Ads elsősorban kulcsszavakat használ a célzáshoz míg, a Facebook esetén azt kell megadni, hogy milyen típusú érdeklődőket szeretnénk találni. A helyi vásárlók és egy adott mintához hasonló felhasználók megtalálására a Facebook kiváló.

A Facebook is alkalmas mind a ügyfélszerzésre, webáruházak hirdetéseire, illetve márkaépítésre is.

 

 

Összegzés

Van olyan vállalkozás, amelyiknek jobb a Google Ads, mint a Facebook, de legtöbbször a Google és Facebook hirdetések kiegészítik egymást, egymás sikerességét javítják. Ez utóbbiaknál érdemes mindkét típust használni, majd a kampányok elemzésével eldönteni, hogy maradjon-e mindkettő az eszköztárban, vagy elég az egyikre fókuszálni.

Sokszor előfordul, hogy tesztelés nélkül nem lehet megmondani, melyik fog jobban teljesíteni. Első körben meg kell határozni a kampány célját, milyen célközönséget szeretnének megcélozni, csak ezek ismeretében lehet a megfelelő eszközöket kiválasztani. Az A/B tesztek futtatása mindkét típusnál segíthet a leghatékonyabb hirdetések kiválasztásában.