Fontos tudnivalók domain átregisztráció kapcsán

A piacon számos szolgáltatónál lehet domaint regisztrálni. Idővel azonban megeshet, hogy máshová szeretnéd átregisztrálni a már meglévő domainedet, például a kedvezőbb anyagi feltételek okán.

 

 

 

Mit lehet ilyenkor tenni, mire érdemes figyelni? Ezt járjuk körül ebben a cikkben.

Domain átregisztrálás: az első lépések

A domain átregisztrálása az AB Plusz esetében teljes egészében elektronikus úton zajlik. Az online ügyfélportálra belépve tudod megrendelni az átregisztrálást. Jó hír, hogy .hu-s és nemzetközi domain esetén is ingyenes az átregisztrálás. Van persze, amiért fizetni kell. Az ingyenes átregisztrálás feltétele egy év hosszabbítás.

Amennyiben .hu-s domaint szeretnél átregisztrálni, akkor ehhez a domaintulajdonos nevében kitöltött és aláírt domain megrendelőlapra van szükség a dokumentumokon kívül. Hogy pontosan mik ezek, arról később még lesz szó.

Nemzetközi domaineknél kicsit bonyolódik a történet, mivel az előző domainregisztrátortól kell elkérni a domainhez tartozó, úgynevezett authorisation code-ot. Ezenfelül a .com, .net, .inf, .org és .biz domaineknél a domainen lévő lockoutot le kell venni ahhoz, hogy át lehessen regisztrálni a domaint.

Ha a folyamatot az AB Plusznál bonyolítod le, akkor ezt az auth code-ot is elektronikus üzenetben kell elküldeni számukra. A kód birtokában el tudják indítani az átregisztrálást. Nemzetközi domaineknél a domain regisztrálásának alkalmával megadott kapcsolattartó e-mail-címére küldenek angolul egy levelet. Az abban található linkre kattintva jóváhagyható az átregisztrálás. A rendszer a domainregisztrátornak is küld egy e-mailt, itt a regisztrátornak kell jóváhagynia a dolgot, és megtörténik a domain átregisztrálása.

 

 

Nagy a különbség anyagilag az egyes domainvégződések esetében

A .hu-s domainek és a népszerű nemzetközi domainvégződések átregisztrálásának díja körülbelül azonos és nem is túl jelentős. Ellenben a külföldi domainvégződések esetében már mélyebben a pénztárcájába kell nyúlnia az embernek.

Érdekesség, hogy a német és az osztrák domainvégződés átregisztrálása jóval olcsóbb, mint a .sk, a .cz vagy a .ro végződésűek. Fontos megjegyezni, hogy itt csak az átregisztrálás díjáról beszélünk, a tárhelycsomagokért még külön kell fizetni.

Milyen dokumentumokra van szükség a megrendelőlapon felül?

Cég esetén cégbírósági végzésre és aláírási címpéldányra van szükség, de ebből elegendő egy másolat, nem szükséges az eredeti dokumentum. Magánszemélynek el kell küldenie a megrendelőlappal együtt a nyilatkozatot, mely a domain megrendelőlap harmadik oldala.

Magánvállalkozóknak a vállalkozói igazolványuk másolatát is csatolni kell. Az alapítványoknak, egyesületeknek, iskoláknak, önkormányzatoknak el kell küldenie az adószám-igazolást, az alapító okiratot vagy cégbírósági bejegyzés másolatát, valamint az aláírási címpéldányt egyaránt. Ez utóbbi esetében a banki aláírási címpéldány is megteszi.