Akvárium kezdőknek - tippek és tanácsok

Ki ne csodálna meg egy gyönyörű akváriumot, ahol lágy fényben az üde, zöld növények között a színpompás halak ide-oda úszkálnak, és az egész valami megfoghatatlan békét és nyugalmat áraszt? A haltartás bár egyszerűnek tűnik, de valójában nem kevés kihívást tartogat.

 

 

Persze mint mindent, ezt is lehet amatőr vagy profi szinten űzni. Mivel senki sem születik akvaristának, ezért cikkünkben a kezdőknek adunk néhány hasznos tanácsot.

Milyen és mekkora legyen az akvárium?

Ez attól függ, hány darab és milyen fajtájú halat szeretnél tartani, hiszen az egyes fajok igényei eltérőek lehetnek. Ami fontos, hogy kerüld a miniatűr, gömb formájú akváriumokat, hiszen ezekben a halak nem fogják jól érezni magukat. Általánosságban elmondható, hogy minimum 50-60 literes űrtartalommal érdemes számolni.

Emellett a nagyobb akvárium stabilabb is, ugyanakkor azt is tartsd szem előtt, hogy kész állapotában tekintélyes súlya lesz, tehát olyan bútorra kell elhelyezni, ami gond nélkül elbírja. Léteznek kimondottan akváriumokhoz készült szekrények is, akár ilyet is használhatsz.

Milyen egyéb felszerelése lesz még szükség?

Egy üres, csak vízzel töltött akvárium nem túl izgalmas, még a halak számára sem. Hiszen azt akarjuk, hogy minél inkább a természetes közegükben érezzék magukat, nem igaz? Így hát szükség lesz még aljzatra, vízi növényekre, kavicsokra, némi dekorációra (pl. fagyökér, ágas-bogas dekorfa) is. Ezenfelül tehetsz mögé valamilyen hátteret, hogy az összhatás még élethűbb legyen.

Természetesen ne feledkezz meg az olyan fontos kiegészítőkről sem, mint a világítás, a víztisztító berendezés, a hőmérő, a légpumpa, a fűtőberendezés és a merítőháló.

Ezeket szettben is meg lehet vásárolni, de ha szeretnéd saját magad (és a leendő halaid) igényeire szabni az akváriumot, akkor egyesével is összeválogathatod a szükséges kellékeket. Nézz körül a Petguru akvarisztikai kínálatában!

Hova helyezd az akváriumot?

A halak a kellemes, békés környezetben érzik jól magukat, ezért kulcsfontosságú, hogy hova telepíted majd az akváriumot. Lehetőleg a lakás egy csendesebb helyét szemeld ki a célra, hogy a zajok által keltett hanghullámok ne zavarják a halakat. Vagyis ne a TV, a hi-fi berendezés vagy a számítógép közelébe.

 

Bár az akváriumnak szüksége van fényre, de ettől függetlenül ne rakd az ablakba, mert a direkt napfény túlságosan felmelegítheti a vizet, ezáltal beindulhat az algásodás. Ugyanez érvényes a fűtőtestekre is, tehát ezektől is érdemes minél távolabb helyezni. Valamint az akváriumot érő plusz hő a kelleténél jobban is melegíthetik a halotthon vizét. Ez pedig szintén rossz hatással lehet a halak egészségére.

Milyen halakat telepíts az akváriumba?

Kezdőként érdemes édesvízi halakat tartani, közülük is az igénytelenebb fajtákat. Ilyen például a guppi, a neonhal, a yukatáni fogasponty vagy a páncélosharcsa. Amire figyelj, hogy olyan halfajtákat válogass össze, amelyek jól viselik egymás társaságát. Ellenkező esetben akváriumod a béke kis szigete helyett a véres csatározások színhelye lesz. Hiszen az egymást nehezebben toleráló halak egymásra támadhatnak.