Hogyan válaszd ki a legjobb szoptatós párnát?

Manapság már se szeri se száma az üzletek kínálatában a különféle baba-mama termékeknek, így nem csoda, ha a modern kismamák számára már természetes például a pelenkatároló vödör vagy a szoptatós párna használata. Ez utóbbi viszont sokaknak fejtörést okoz, hiszen a kínálat hatalmas; mégis hogyan találjuk meg a megfelelőt?

 

 

A forma

A szoptatós párnák különféle alakzatban kaphatóak. Létezik köztünk egyenes, henger alakú, C- vagy G-betűt formázó, csigavonalra hajazó, patkó alakú, tálca formájú… a választék óriási. A forma alapján ráadásul nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ez vagy az a párna jobb, illetve rosszabb, ugyanis ezt mindenkinek az egyedi igényei döntik el. Hiszen nem minden anyuka ugyanabban a testhelyzetben szeret szoptatni, illetve a babák is lehetnek kisebbek, nagyobbak, nyugodtak, mozgékonyabbak.

Ha van rá lehetőséged, akkor a vásárlás előtt próbáld ki a párnát, hogy mennyire tudja megtámasztani a gerincedet, és hogy mennyire kényelmesen tudsz elhelyezkedni vele.

A minta

Sok anyuka imádja a babaszobában a cuki, gyerekmintás holmikat, mások azonban inkább giccsesnek tartják a sok édi-bédi mesefigurát, és inkább az egyszerűbb, “felnőttesebb”, esetleg a minimalista megjelenésű babakellékekre szavaznak.

Ez alól természetesen a szoptatós párna sem kivétel, de szerencsére ma már számtalan színű és mintájú létezik belőlük. Mivel sokan a terhesség alatt is használják (az utolsó trimeszterben sokkal kényelmesebbé teszi a pihenést), ezért érdemes olyat választani, ami valóban tetszik.

A Komforte kínálatában is számos szoptatós párna található, élénkebb és visszafogottabb mintájúak egyaránt. A döntés során figyelembe veheted azt, hogy a párna megjelenése passzoljon a gyerekszobához, az ágyneműhöz, az ízlésedhez, így nem csak támaszt jelent majd, hanem a látványra is kellemes élményt nyújt.

 

 

A töltet

Minden szoptatós párna lelke a töltet, azaz az anyag, ami a belsejében található. Ideális esetben a párna könnyű, mégis stabilan megtámasztja a hátad és a baba is kényelmesen el tud helyezkedni rajta.

A legnépszerűbb töltőanyagok a mikrogyöngy, polisztirol gyöngy, memóriahab, vatelin, gyapjú, szivacsdarálék, tönkölypelyva. Bármilyet is választasz, tartsd szem előtt, hogy a párnának antiallergénnek és vegyszermentesnek kell lennie, valamint a belsejében ne tudjon megtelepeni a penész, gomba, vagy a vérszívó rovarok.

Léteznek “csendes” töltetek, ilyen például a memóriahab, a vatelin, a gyapjú és a szivacsdarálék, hiszen ezek teljesen hangtalanok. Ezzel ellentétben a polisztirol gyöngyöknek, a tönkölypelyvának és a mikrogyöngyöknek van némi zörgő, nyikorgó hangja. Valakit ez cseppet sem zavar, másokat pedig megőrjít. Nem vagyunk egyformák.

Valamint azt se feledd, hogy egyes párnákat rendszeresen után kell tölteni, mert ahogy használod, a töltőanyag úgy veszít a térfogatából, és egyre inkább összezsugorodik. Bizonyos típusoknál azonban nem kell ezzel számolni, a párna hosszú ideig megtartja a méretét és az alakját.