Hogyan tisztítsuk a kültéri felületeket?

A lakás takarítása sem könnyű feladat, de kültéren is vannak olyan tennivalók, amelyek kihívás elé állíthatnak minket.

 

 

A kültéri felületek, az ablakok sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint a beltéri burkolatok. Az erős napsütés, az eső, a hó nyomot hagyhatnak a felületen, ezért a megtisztításuk is bonyolultabb. Ehhez többféle speciális eszközt vehetünk igénybe.

De vajon milyen lépéseket kövessünk, és hogyan tudjuk a kinti felületeket patyolat tisztára varázsolni? Összeszedtünk néhány hasznos tippet!

Súroljuk le a járólapot!

A kültéri burkolatok sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint a beltéri padló, vagy csempe, emiatt a tisztításuk is néhány fokkal nehezebb. Első lépésként a résekbe nőtt mohától, zuzmótól szabaduljunk meg. Ezeket óvatosan ki tudjuk kapargatni, de ha nagyon nem akarják megadni magukat, akkor forró vízzel is fellazíthatjuk.

A durva szennyeződéseket direkt kültéri használatra kifejlesztett tisztítószerekkel tudjuk eltávolítani. Vigyázzunk arra, hogy fapadló esetén ne csempére való szert alkalmazzunk, ez ugyanis kikezdheti a burkolatot.

Ha ennél is ragyogóbb eredményt szeretnénk, akkor egy háztartási magasnyomású mosó vásárlása jó döntés lehet. Ezek ugyanis képesek elbánni a makacs szennyeződésekkel is, miközben nem tesznek kárt a burkolatban.

 

 

Tisztítsuk meg az ablakokat!

Bár talán ez nem feltétlen kültéri felületnek számít, takarítás szempontjából mégis ide sorolnánk, hiszen az ablak kívülről szintén nagyon piszkossá válhat egy idő után, amihez nem feltétlen lesz elég egy egyszerű szivacs és némi takarítószeres víz.

A boltok polcain már elérhetőek az akkumulátoros ablaktisztítók, amelyek egyszerűvé teszik az ablaktisztítás folyamatát. Rövid időn belül cseppmentessé és ragyogóan tisztává varázsolják az ablakokat.

Ha ilyen készüléket választunk, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy rendszeres időközönként cseréljük a gépben található gumibetétet, ugyanis minél jobban elhasználódik ez a tartozék, annál kevésbé leszünk elégedettek az eredménnyel.

Így tüntethetjük el a jeget

Bár az időjárás alapján egyelőre még messze a valódi tél, ne felejtkezzünk meg arról, hogy az évnek el fog jönni az az időszaka is, amikor hóra, jégre számíthatunk.

A jegesedéseket aztán tényleg nem könnyű eltüntetni a járművünk szélvédőjéről, ráadásul arra is vigyázni kell, hogy az alatta lévő felületet ne karcoljuk meg. Ebben nagy segítségünkre lehet egy elektromos jégkaparó készülék, amely a legmakacsabb jegesedésekkel is képes elbánni.

Természetesen ez a készülék is csak akkor tud megfelelően működni, ha a benne található penge elég éles. Ezért időnként érdemes cserélni ezt is.