Jolly joker az irodában és otthon: a tintasugaras nyomtató

Az irodákban elengedhetetlen eszköz, de otthon is hamar kedvenccé válik a tintasugaras nyomtató. Kell a gyereknek gyorsan egy beadandó? Fényképet kell hirtelen nyomtatni? Formanyomtatvány kell hivatalos ügyintézéshez? Csak továbbítja a számítógépéről a parancsot, és indul is a nyomtatás. De hogyan is működik a tintasugaras nyomtató?

 

 

Szerencsére a TonerPartners.hu megválaszolta a felmerülő kérdéseinket.

Gutenberg és a könyvnyomtatás

A nyomtatási eljárást már elég régen, a könyvek sokszorosításához feltalálta Gutenberg a 15. században. Ez lényegében abból állt, hogy fémbetűket festettek be, és papírra nyomták. Ugyanezt az eljárást alkalmazták az írógépek esetében.

A tintasugaras nyomtatók az 1970-es években váltották fel zajos és korszerűtlen elődjüket, a pontmátrix nyomtatót.

Hogyan kerül a festék a papírra?

A tintasugaras nyomtató legfontosabb alkatrésze a nyomtatófej. Ezek több száz vagy esetenként több ezer fúvókával rendelkeznek, hogy amikor szolgálatba állítjuk őket, 100 km/h sebességgel juttatnak 1 piktoliternyi festéket a papírra.

Csak annyi festék, amennyi kell

A legjobb minőségű nyomtatók az úgynevezett folyamatos nyomtatás elvén működnek. Ez azt jelenti, hogy a nyomtató belsejében folyamatos tintafolyamok jönnek létre, és a nyomtatásra küldött dokumentumokat időben elterelik a tintafolyamról. Azok a tintacseppek, amik nem kerültek felhasználásra, visszakerülnek a tartályba.

Az otthoni használatra vagy mikrovállalkozásoknak szánt eszköz azonban pont annyi festéket használ, amennyi szükséges az adott irat nyomtatásához.

Ez az eljárás a “Drop on demand” néven vált ismertté. Ezt a továbbiakban még megkülönböztetjük aszerint is, hogy a festék a papírra termikus tintasugaras nyomtatással vagy piezoelektromos nyomtatással kerül-e.

Jó minőségű, tintasugaras, hp nyomtatóhoz való patronokért a TonerPartners.hu weboldalon nézz körül!

 

 

Termikus tintasugaras nyomtatás

Jellemzően a Canon és a Hewlett-Packard eszközök működnek e szerint az eljárás szerint. Ilyenkor a nyomtató a tintát felmelegíti, ezáltal színes buborék keletkezik, amit a papírra “lő”. Ezeket a nyomtatókat “Bubble Jet” néven is szokták emlegetni.

A melegítési eljárás miatt hőálló tintákat kell használni ennél a technológiánál, és ha valahol alapból meleg van, akkor hűteni is kell, ami lassíthatja a nyomtatási eljárást.

Piezoelektromos tintasugaras nyomtatás

Például az Epson nyomtatók alkalmazzák a piezoelektromos nyomtatási módszert. A nyomtatófej fúvókái piezoelektromos kristályt tartalmaznak. Ez a piezoelektromos kristály kvázi egy szivattyú elvén működik, ez közvetíti a festéket a papírra. Ebben az esetben lehetőség van a festékcsepp alakjának és méretének a hatékonyabb ellenőrzésére. Nincs szükség fűtésre vagy szükség esetén hűtésre, ezáltal gyorsabb a nyomtatási folyamat.

A piezoelektromos technológiának köszönhetően kiszélesedett a jó minőségű otthon nyomtatott dokumentumok, fényképek palettája.