Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két civil szervezet nyert a MOL Gyermekgyógyító Programjában

Összesen 35 szervezet tud évközi élmény- és művészetterápiás fejlesztő foglalkozásokat, illetve téli-  és évközi táborokat megvalósítani a mintegy 40 millió forintos támogatás felhasználásával a MOL Gyermekgyógyító Programja keretében 2021-ben. A művészeti, mese- és drámapedagógia mellett egyre növekvő tendenciát mutat az állatasszisztált, azaz a speciálisan képzett kutyák és lovak bevonásával végzett terápiák száma, de van olyan szervezet, amely fal- és sziklamászással vagy a természeti kihívásokkal való megküzdéssel segíti és támogatja a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját.

 

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megvalósuló foglalkozásokra két szervezet: a nyíregyházi Nyírségi Diabéteszes Gyermekekért és Fiatalokért Egyesület és a kisvárdai Utolérlek Alapítvány a Koraszülött és Eltérő Fejlődésű Gyermekekért pályázott sikerrel.

Idén összesen 77 civil szervezet nyújtotta be pályázatát, hogy anyagi támogatást nyerjen a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját elősegítő élmény- és művészetterápiás programokra. A pályázatokat orvosszakértők és szakmai zsűri bírálta el. A zsűri tagjai Dr. Hauser Péter, a BAZ Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjának vezető főorvosa, gyermekonkológus, Kozékiné Dr. Hammer Zsuzsanna klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar egyetemi adjunktusa és Pálmai Katalin, a Heim Pál Gyermekkórház nyugalmazott pszichológusa voltak.

8 megyéből és Budapestről összesen 35 szervezet 10 művészetterápiás és 25 élményterápiás programot, illetve évközi tábort tud majd megvalósítani a támogatásból. A programok között van olyan, amely mozgásos, mese- vagy drámapedagógiára épül, zene-, festészet- vagy egyéb művészeti terápiával dolgozik, de egyre növekvő tendenciát mutat az állatasszisztált, azaz speciálisan képzett kutyák és lovak bevonásával végzett terápiák száma.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megvalósuló foglalkozásokra két szervezet pályázott sikerrel: a nyíregyházi Nyírségi Diabéteszes Gyermekekért és Fiatalokért Egyesület főzőklubot és főzőversenyt szervez cukorbeteg fiatalok számára, a kisvárdai Utolérlek Alapítvány a Koraszülött és Eltérő Fejlődésű Gyermekekért zeneterápiás foglalkozásokat és szülőcsoportot valósít meg a kisvárdai Csigaházban. (A szervezetek tevékenységének részletezése ld. a közlemény végén!) A támogatott szervezetek teljes listája ITT érhető el.

„Az  élmény- és művészetterápiás programok a kórházban töltött kezelési idő alatt vagy a már gyógyulófélben lévő gyermekeknek is nagyon sokat segítenek abban, hogy megküzdjenek a betegségükkel, a hozzá kapcsolódó félelmekkel és erőt gyűjtsenek a rájuk váró kezelésekhez. Egy ilyen terápiába bevont gyerek sokkal együttműködőbb és az orvos is könnyebben tudja a szükséges beavatkozásokat elvégezni, tehát közvetetten a mi munkánkat is segítik” – mondta Dr. Hauser Péter gyermekonkológus, a zsűri tagja.

„A MOL Gyermekgyógyító programban díjazott láthatatlan segítők tevékenysége felbecsülhetetlen, ez a társadalmi munka mindig akkor ölt alakot, amikor érintettek leszünk, és ekkor a szerepe is hiánypótlóvá válik. A MOL Gyermekgyógyító Program 2005 óta összesen több mint 550 rehabilitációs programot tudott támogatni a gyermekegészségügy területén, és pontosan ezt a lendületet szeretnénk folytatni a jövőben is.” - mondta el Ferencz I. Szabolcs, a MOL Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A civil szervezetek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást, amelyet a legtöbb esetben a terapeuták bérére, szállítási- és anyagköltségre fordítanak, ezáltal a foglalkozások a rászorulók számára is könnyebben elérhetők.

A MOL Gyermekgyógyító Program 2005 óta összesen több mint 550 rehabilitációs programot tudott támogatni a gyermekegészségügy területén. Az eddigi támogatások teljes összege meghaladja a 700 millió forintot és több mint 120.000 beteg gyermeknek segített.

 

Nyírségi Diabéteszes Gyermekekért és Fiatalokért Egyesület, Nyíregyháza
Főzőklub és főzőverseny cukorbeteg fiatalok számára
 A különleges kezdeményezés négy alkalmas főzőklub, valamint őszi és tavaszi főzőverseny megvalósításával segíti a cukorbeteg fiatalok egészséges táplálkozási szokásainak kialakítását. Mivel az érintett gyermekeknek folyamatosan figyelniük kell a tudatos étkezésre, a bevitt szénhidrát mennyiség számontartására, a hiánypótló alkalmakon játékos keretek között, kortárs közösségben észrevétlenül sajátíthatják el a szükséges konyhai ismereteket.
http://nyirdiabet.hu/

 

Utolérlek Alapítvány a Koraszülött és Eltérő Fejlődésű Gyermekekért, Kisvárda
 Zeneterápia és szülőcsoport a kisvárdai Csigaházban
Az alapítvány autizmussal élő, illetve halmozottan sérült gyermekek fejlesztését segíti zeneterápiás foglalkozásokkal és az érintett szülőknek támogatást nyújtó csoportokkal. A terápia tudatosan tervezett folyamatában a zenehallgatás, valamint a saját zenélés és ritmusképzés együttesen támogatja a kommunikáció, a figyelem és a szociális készségek fejlesztését. A terápiás foglalkozásokon részt vevő gyermekek szüleinek szervezett alkalmakon pedig egy sorstársi közösség tagjaiként nyerhetnek lelki támogatást az érintett felnőttek, családok.
https://csigahazkorai.hu/