Hogyan tedd hatékonyabbá a tanulást?

Míg bizonyos tantárgyak elsajátítása a többség számára nem okoz problémát, másoknak beletörik a bicskájuk a tanulásba. Ezek közé tartozik például a gazdasági ismeretek is.

 

 

 

Sajnos ettől függetlenül nem biztos, hogy elkerülhetjük tanulmányaink során. De tehetünk azért, hogy könnyebben birkózzunk meg a tananyag elsajátításával! Hoztunk néhány hasznos tippet, ami megkönnyítheti a tanulást.

Gondoskodj a szükséges eszközökről!

Bár a tanulás hatékonysága lényegében tőled függ, nagyban megkönnyíthetik a dolgodat a megfelelő eszközök.

Ezek alatt elsősorban a különböző könyveket értjük. A tankönyvek, munkafüzetek, esetleg egyéb gyakorlófüzetek lehetőséget biztosítanak arra, hogy átolvasd a szükséges anyagokat, majd ezt követően valódi feladatok során tesztelhesd a tudásodat. Az Oxford Corner Könyvesboltban közgazdasági ismeretek témájú könyvek széles választékát találhatod meg.

Ezenkívül jó, ha kéznél van még egy füzet, amelybe jegyzetelhetsz, rajzolhatsz, vagy ábrákat készíthetsz magadnak, valamint néhány toll, színes filc vagy szövegkiemelő, ami még átláthatóbbá teszi a vázlatodat.

Hogyan sajátítsd el a közgazdaság alapjait?

Ha beszerezted a szükséges eszközöket, kezdődhet a munka érdemi része, azaz maga a tanulás.

Mint minden tantárgy, a gazdasági ismeretek esetén is rendkívül fontos, hogy ne a magolásra koncentrálj. Sajnos ha anélkül próbálod megjegyezni a szöveget, hogy értenéd, az a tudás nem lesz hosszú távú. Tehát az első lépés, hogy mindig próbáld megérteni a leírtakat!

Ügyelj az időbeosztásra is! Ha tudod, hogy hamarosan vár egy fontos dolgozat vagy vizsga, akkor ne az utolsó utáni pillanatokban kezdj el készülni. Ez általában csak pánikot eredményez, ami egyáltalán nem segíti a tanulást.

Ne feledd, ismétlés a tudás anyja! Minél többet gyakorlod a tanultakat, annál jobban rögzül. Ennek eredményeképp pedig a vizsgán is jobb eredményeket érhetsz el, szóval nem érdemes kihagyni ezt a lépést!

 

 

Tippek a tanuláshoz

Ez azonban még nem minden! Van néhány hasznos tipp, ami szintén segíthet:

  • Ha tanulni szeretnél, akkor valóban a tanulásra koncentrálj! Tegyél félre minden zavaró tényezőt (pl. mobiltelefont, laptopot), és ne hagyd, hogy bármi elterelje a figyelmedet!
  • Tapasztald ki, hogy mikor fog leginkább az agyad! Vannak, akik reggelente a legélénkebbek, míg másoknak egyszerűbben megy a tanulás éjszaka. Nézd meg, te milyen típus vagy, és ez alapján időzítsd a tanulást!
  • Oszd kisebb részekre a tanulnivalót! Az egyes részek tanulása között iktass be egy-egy szünetet, amikor kicsit átmozgatod a testedet, vagy kikapcsolódsz. Így sokkal hatékonyabb lehet a tanulás!

Ha tehát eddig problémát jelentett számunkra a gazdasági ismeretek elsajátítása, akkor a fenti tippek segítségével megkönnyíthetjük a tanulást!