Mi történt az új lakások országos és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei piacán?

Szabolcs-Szatmár-Beregben bár 61 százalékkal csökkent az új lakások száma, a kiadott építési engedélyek száma 45 százalékkal nőtt.  Nyíregyházán az ingatlan.com adatai szerint február végén 498 ezer forint volt az új lakások átlagos négyzetméterára, ami 15 százalékos növekedésnek felel meg.

 

 

Változást hozott a múlt év az új lakások piacán. 2021-ben összesen kevesebb mint 20 ezer lakást adtak át Magyarországon, 29 százalékkal kevesebbet, mint 2020-ban. Ugyanakkor a lakásépítési kedv fokozódott, összesen közel 30 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 33 százalékos éves növekedésnek felel meg. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “A múlt év elején a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, valamint a járvány legsúlyosabb időszakából elhalasztott vásárlásoknak köszönhetően nőtt a lakásépítési kedv, amelynek további lökést adott a tavaly októberben elindult zöld otthon program, ennek keretében kedvezményes kamatozású lakáshitelt lehet igényelni energiatakarékos lakóingatlanok építésére, vásárlására.” Hozzátette: “Tavaly azért épülhetett kevesebb lakás, mert a szigorúbb energetikai szabályozások tervezett, de elhalasztott határideje miatt sok építtető már 2020-ban befejezte a megkezdett lakásépítéseket.”

Ahogy a korábbi években, az országon belül jelentős eltérések láthatóak a friss adatok szerint. A megyei jogú városokban majdnem 4200 új lakást adtak át 2021-ben, szemben a 2020-as 7900 lakással, vagyis majdnem 50 százalékos volt a visszaesés. A többi városban 33 százalékkal 5243-ra csökkent az átadott új lakások száma, a községekben pedig 3421 új lakóingatlant vettek használatba, ez pedig 45 százalékos visszaesnek felel meg. “A lakásépítési engedélyek magas száma miatt valószínűsíthetően jó évekre számíthat az új lakások piaca. Igaz, fontos figyelembe venni, hogy nem mindegyik építési engedélyből lesz végül valódi lakás” - tette hozzá a szakember.

 

 
Hogyan teljesített a piac a megyében?
 
Szabolcs-Szatmár-Beregben összesen 401 új lakóingatlan épült a múlt évben a hivatalos adatok szerint, szemben az egy évvel korábbi 1022 ingatlannal, azaz 61 százalékos volt a csökkenés. Ezzel szemben a lakásépítési engedélyek száma 45 százalékkal 889-re emelkedett.
 
Az ingatlan.com adatai szerint 2021-ben a megye újlakás-kínálata jelentősen bővült. Az egy évvel korábbihoz képest 59 százalékkal több új ingatlan várt gazdára. Balogh László azonban elmondta, hogy a kínálatban voltak úgynevezett “tervezőasztalos” lakások, azaz olyanok, amelyeknél még nem indult el az adott társasház építése vagy a kivitelezés még folyamatban volt.
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyelőre csak Nyíregyházán alakult ki számottevő újlakás-kínálat: az ingatlan.com adatai szerint február közepén az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 498 ezer forintot tett ki, ez pedig 15 százalékos emelkedésnek felel meg az egy évvel korábbival összevetve. Horváth Géza lakóingatlan-specialista a megyei piac alakulásáról azt mondta: “A 2021-es év különösen fontos időszak volt a megjelenő újlakás-projektek sokszínűsége, száma és értékesíthetősége szempontjából. Az ingatlanfejlesztők sikeres évet zárhattak és felkészülhettek a 2022-es évre, amely repülőrajttal indult az érdeklődéseket tekintve. Meglátásom szerint az idei év még mozgalmasabb és sikeresebb lesz az újépítésű ingatlanok piacán, amely az állami támogatásoknak, a használt lakóingatlanok szűkös kínálatának is köszönhető. Emellett fontos szempont az is, hogy a vevők megváltozott minőségi igényeit is sokszor csak az új építésű lakóingatlanok tudják kiszolgálni.”